Prednosti kućne nege

Produženje starosnog veka stanovništva, do kojeg je došlo paralaleno sa društvenim promenama koje olakšavaju život, a omogućile su i valjaniju zdravstvenu zaštitu i poboljšale edukaciju stanovništva na planu mogućnosti unapređenja života, nažalost, najčešće nije praćeno i kvalitetnijom starošću čoveka.

Zbog raznolikih I mnogobrojnih zahteva koje ispred nas postavlja svakodnevica, posebno u okolnostima aktuelne ekonomske krize, mnoge porodice često nisu u mogućnosti da valjano, redovno, na pravi način brinu o bliskim ljudima. Pa su često rastrzani između želje da pomognu i brinu o svojim starijima, bolesnima i nemoćnima, i realnih mogućnosti.

Isto tako, u mnogim porodicama obavezu pružanja pomoći u kući i negu starih preuzima neko od njenih članova, a to u nekim situacijama nije ni praktično, ni dugotrajno rešenje. Samo pružanje pomoći u kući starom, nemoćnom, bolesnom licu, ponekad može biti jako stresno za članove porodice, pogotovo uz činjenicu da oni u većini slučajeva nisu stručni za obavljanje tih poslova. Takođe, pojedini oblici kućne nege i pomoći podrazumevaju da ih obavlja specijalizivano i profesionalno osoblje.

Najstariji u Evropi

Srbija je, inače, zemlja sa najstarijom populacijom stanovništva u Evropi – očekuje se da do 2030. godine svaki peti građanin bude stariji od 65 godina.

I upravo stoga je razvijanje sistema kućne nege izuzetno važno. I dalje se, doduše, veliki broj starijih građana odlučuje za odlazak u dom za stare, onda kada više nisu u stanju da sami brinu o sebi, ali I institucija pružanja kućne nege može im biti od veoma velike koristi.

Naime, u poslednje vreme kućna nega brzo postaje sve prihvatljivije rešenje za bake i deke I one koji to još nisu, ali nisu ni u stanju da sami brinu o sebi. Njima se pruža mogućnost da provode vreme u komforu svog doma, okruženi članovima svoje porodice koji, iako sprečeni u tome da danonoćno brinu o njima, mogu svakodnevno da im posvete deo svog vremena. Sa produženjem životnog veka povećavaju se i potrebe za raznim medisinskim uslugama.

Lica kojima se pružaju različite usluge kućne nege, sa jedinstvenim ciljem da im se poboljša kvalitet života, mogu biti:

– Polupokretna

– Pokretna

– Nepokretna.

Zavisno od toga da li se korisnik kućne nege oporavlja od bolesti ili povrede ili je dugoročno bolestan ili doživljava svoje poslednje dane, kućna nega koju pružaju profesionalne negovateljice može biti:

– pomoć prilikom jutarnje ili večernje toalete

– pomoć prilikom kupanja

– nabavka namirnica i priprema obroka

– davanje propisane terapije

– izvođenje u šetnju

– redovno održavanje higijene prostora

– pranje i peglanje veša

– odlazak po recepte i lekove

– pružanje individualnih usluga prema potrebana svakog korisnika, na primer neka tradicionalna tehnika za opuštanje.

– I sve do usluga od 24h. U slučaju da negovateljica živi sa licima o kojima brine, po dogovoru može obavljati i pripremu hrane, kao i aktivnosti koje uključuju šetnju lica ili odvođenje kod lekara.

Na početku rada kućna negovateljica mora da savlada osnovne principe zaštite nemoćnih, hendikepiranih i hroničnih bolesnika I starih lica, u kućnim uslovima. Potrebno je zna i da prepozna specifične potrebe starih i hednikepiranih lica, da identifikuje i razume njhove probleme, da proceni njihove funkcionalne sposobnosti. Jako je značajno savladavanje veština komunikacije sa bolesnicima, ali I sa njihovom rodbinom i kolegama.

Komunikacija često može biti i presudna, budući da je ključni faktor efikasnog obavljanja posla.

Procena stanja i sačinjavanje plana

Inače, procena stanja potencijalnog korisnika kućne nege i lečenja obavlja se prilikom prve posete, u saradnji sa njegovom porodicom. Tada se u stvari sačini plan poseta i nege, koji, naravno, tokom vremena i promena samog stanja korisnika, mogu da budu izmenjeni.

Kako ističu stručnjaci, ali i oni koji rade na terenu sa starim, bolesnim i nemoćnim licima, posebno je važno obratiti pažnju na njihovo psihičko stanje, budući da najčešće žele da budu uključeni u sva zbivanja. Vrlo često, zahvaljujući trudu osoba koje im pomažu u svakodnevnom životu, pružajući im ne samo medicinsku negu, nego i razgovarajući i provodeći neko vreme sa njima, bake i deke se drastično promene na bolje, a kvalitet njihovog života biva poboljšan.

Nabrojaćemo neke od najznačajnijih prednosti kućne nege:

– Štedi vreme

Profesionalna kućna nega s vremenom je postala nužnost – omogućuje porodicama uštedu vremena, koje mogu iskoristiti na pravi način upravo sa onima za brigu o kojima su angaživali profesionalce.

– Profesionalna pomoć

Profesionalci mogu da mnogo lakše izađu na kraj saodređenim rutinskim ili kritičnim situacijama, stoga zato što poseduju neophodno iskustvo i prošli su adekvatnu obuku.

– Mogućnost zadrzavanja starih zivotnih navika pacijenata

Kućna nega bi se mogla označiti i kao najkomfornija vrsta zbrinjavanja, po sama lica koja je koriste, jer ostajanjem u svom domu, zadržavaju I ranije životne navike.

– Kvalitet života korisnika postaje bolji

Kada profesionalna negovateljica počne da radi I da brine o jednoj osobi, ona ne troši svoju energiju na mnoge obaveze i poslove u kući.

Pored posedovanja određenih znanja, koja važe ua one koji se bave ovim poslovima, snovna pravila kućne nege su:

Saradnja sa lekarom, ostalim zdravstvenim radnicima i sa porodicom.

Ekonomičnost ili racionalno korišćenje sredstava uz improvizaciju i prilagođavanje onih sredstava koja se nalaze u okruženju bolesnika.

Bezbednost – međusobno povezivanje svih učesnika u kućnoj nezi.

Aktivacijea – aktiviranje bolesnika u fizičkom i psihičkom smislu, u cilju sprečavanja komplikacija kao posledica bolesti ili dugog ležanja.

Udobnost, koja podrazumeva dobru negu, udobnu postelju, prijatnu atmosferu i ambijent, što će to doprineti osećaju zadovoljstva I bolesnika i negovateljice i ostalih članova tima, kao I članova porodice bolesnika.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *