Prioriteti tokom organizovanja selidbe u inostranstvo

Selidba u inostranstvo može biti i zahtevna i naporna, složena i jednostavna, ali najbitnije je da ste dobro razmislili i doneli pravu odluku.

Selidba u inostranstvo, slika: https://www.pexels.com

Selidba u inostranstvo

Pre nego što počnete s pakovanjem svojih stvari na daleki put „preko sedam mora i gora“, ne bi bilo loše proći još jednom kroz neke stavke: bar one osnovne – šta nameravate poneti sa sobom (a pitanje da li će vam zaista biti od koristi u novom životu).

Koje to ključne stvari treba uzeti u obzir?

Šta u stvari treba poneti sa sobom u inostranstvo?

 • Odeća: da, to je očigledno važna stavka i trebalo bi je nekoliko puta „pročešljati“ jer za život u različitim državama treba vam i različita odeća. Pretpostavlja se da ćete dobro istražiti okolinu i podneblje u koje se doseljavate, prema tome istražite i klimu i shodno tome odredite šta ćete spakovati. Na primer: ako ste se naumili preseliti u Kanadu, možete očekivati da ćete zaista iskusiti četiri godišnja doba (pa, malo više hladnija nego topla godišnja doba). Dakle, ako polazite u januaru, svakako biste trebali spakovati jakne, kape, rukavice i sve te tople stvarčice za zimu. Ako se spremate za Abu Dabi ili u Meksiko, letnja garderoba, lagana, kratke pantalone i majice su sasvim dovoljne tokom cele godine, znači torbe za pakovanje će vam biti praznije! Ako planirate susedni Beč ili Nemačku onda treba poneti od svega po malo.
 • Nameštaj. Dobro razmislite da li biste ili ne biste trebali poneti baš sav svoj nameštaj u inostranstvo? Mnoge porodice se odlučuju iznajmiti namešten stan ili kuću kad prvi put borave u novom i stranom gradu. Kada se pakujete za preseljenje u inostranstvo važno je uzeti u obzir da li vam je nameštaj neophodan tamo gde putujete? Ako živite u SAD-u, na primer, verovatno ćete imati prostranu kuću s velikim komadima nameštaja. Takvi komadi neće stati u prosečan stan u Aziji i, u slučaju da od njih nemate koristi, očekujte da ćete plaćati visoke naknade za njegov smeštaj. Ako se pak useljavate u prazan stan, morate odlučiti da li će biti jeftinije preneti i platiti prevoz postojećeg nameštaja ili kupiti novi u novom gradu. Često je jefitinije kupiti novo; posebno ako tamo planirate boraviti nekoliko godina. Često se mogu pronaći jeftini komadi nameštaja preko oglasa. Ako planirate da prodate svoju kuću, dom gde ste odrasli, a nemate nameru da selite nameštaj u novo mesto stanovanja, morate negde taj nameštaja uskladištiti (a to će vas koštati) ili ga morate prodati. Obe opcije zahtevaju planiranje unapred.

Ponesite dosta novca sa sobom. Nemojte odlaziti u neku novu državu s 500 eura u džepu! Imajte na umu da nećete odmah pronaći posao, a računajte koliko vam treba za prvih mesec i po dana dok prihodi ne počnu da stižu.

 • Proizvodi za ličnu higijenu. Ako ste iz Evrope odselili u Ameriku, bićete iznenađeni koliko ste navikli na određene proizvode za potrebe lične higijene kojih nema u drugim zemljama ili koštaju znatno više nego što ste navikli. Proverite zato jeste li spakovali dovoljno bočica omiljenog dezodoransa, vitamina, ženske higijenske proizvode, sapune, itd.  Što se lekova tiče ponesite dovoljne količine za nekoliko meseci, a raspitajte se unapred gde možete kupiti kad vam nestanu. Nemojte nikako zaboraviti redovne terapije ako ih uzimate iz nekog razloga, i dobro se raspitajte što kad ostanete bez zalihe.
 • Lični predmeti. Naravno, ne treba spominjati da preseljenje u inostranstvo znači sasvim novi početak, ali to ne znači da treba da zaboravite svoju porodicu i prijatelje. Kako ćete verovatno biti daleko od njih, ponestite neke uspomene (samo što manje): fotografije, male albume, neki od svojih omiljenih DVD-jeva. Ako nosite sa sobom laptop, odlična varijanta je ubaciti u njega sve slike i omiljenu muziku. Kompjuter je odličan način da ostanete u vezi sa voljenima kod kuće jer sa njima možete razgovarati putem Skype-a.
 • Pasoši, vize, matični list i ostala dokumenta. Ova važna dokumenta jednostavno morate poneti jer bez njih nećete ni moći ući u novu zemlju. Proverite sto puta – pa i onog dana kad krećete na put, da li ste i gde spakovali pasoš, vizu, matični list, ličnu kartu, novac, brojeve za hitne stvari (osiguravajućeg društva, banke, doktora, putničke agencije preko koje putujete). Možda vam zatrebaju i prevedena diploma, potvrde s fakulteta, indeks, vozačka dozvola. Ponesite i vaš medicinski dosije i legitimacije o vakcinisanju ili dijagnoze ako ih imate. Pred polazak pogledajte TT Group prognozu iz sata u sat.

Ako putujete sa decom, naravno poneti i njihove školske isprave i dosije.

Možda vam neće trebati 5 metara punjača za telefone i gadžete. Zavisno od toga kuda putujete, mnoge zemlje imaju različite električne instalacije za punjenje računara, mobilnih telefona i ostalih gadgeta. Raspitajte se o tome pre nego otputujete. Može se dogoditi da vaš mobilni telefon uopšte nije kompatibilan u drugoj državi. U tom slučaju, najbolje ga poklonite nekom prijatelju, a novi kupite čim stignete u nov grad.

 • Knjige. Nabavite par knjiga omiljenih pisaca, predlažem putopise, neki triler i recepte za kuvanje tradicionalnih jela grada u koji idete. Mada, postoje i par knjigica iz biblioteke „For Dummies„, koje će vam na laički način (en général) objasniti neke sitnice. Od onih beskorisnih saveta tipa: kako napisati životopis, pa do korisnijih: kako planirati budžet, kako napisati knjigu, kako napraviti dobru večeru, kako se snaći u Bombaju – ove knjige imaju sve što vam treba.
  Obezbedite smeštaj. Pre nego odete na neku novu destinaciju, pobrinite se gde ćete prespavati. Ako ne možete pronaći stan odmah, iznajmite sobu u hostelu na barem dve – tri nedelje i već ćete nešto za to vreme pronaći. Morate imati obezbeđen smeštaj prvih mesec dana, bar do prve plate.
 • Brinite o sigurnosti! Iako mislite da dobro znate kuda idete, ipak se dobro raspitajte šta je to šta smete, a šta nikako ne smete činiti u gradu gde planirate živeti. Sigurnost uvek stavite na prvo mesto, i uvek budite na oprezu. Nemojte iznajmiti stan u ulici za koju vam baš svi kažu da nije na dobrom glasu. I ne može se baš svuda na svetu pijuckati pivo u parku uz gitaru…
 • Napunite smartphone korisnim podacima. Ako imate pametan telefon, obrišite igrice i beskorisne fotke, ta spravica vam može pomoći u arhiviranju važnih podataka koji bi vam mogli zatrebati. Koristite icloud, gmail, iskoristite tehnologiju maksimalno što možete.

Pakovanje! Nemojte se prepakovati.

Uzmite ono što vam je najneophodnije i ostavite sve gluposti kući. Ionako ćete se kad tad vratiti po njih, ili jednostavno kupiti druge. U stvari, u principu, kada se selite u drugu državu, najbolje je pakovati manje stvari (osim ako niste kupili sasvim novu kuću ili veći stan koji morate opremiti na duže vreme). Stavke kao što su kuhinjski aparati, posuđe i tona odeće i knjiga će samo otežati vaš daleki put (da ne spominjemo troškove selidbe i svih malih i velikih taksi i nameta!).

Poslušajte stari dobri savet „manje je više“ i put u inostranstvo će vam biti kao kratak let „s grane na granu“. Za region odlično vam može poslužiti kombi prevoz agencije selidbeinostranstvo.com.

Stvari uvek možete staviti u neku garažu, magacin kod druga ili roditelja, ako niste sigurni kada ćete se vratiti, a tako će vam neko sačuvati stvari. Naravno, uvek vam ih mogu poslati avionom ili poštom.

A što se tiče: carine, špedicije, utovara, prevoza, istovara, montiranja i demontiranja nameštaja, saveta oko pribavljanja obavezne dokumentacije potrebnih za uvoz, izvoz i pomoć u dobijanju dozvola za iznošenje umetničkih slika, knjiga, i antikviteta, savete oko preseljenja predmeta za domaćinstvo, to ostavite vašoj agenciji za preseljenje.

Potrebna vam je i dokumentacija za preseljenje predmeta pokućstva: potvrda konzularnog predstavništva, ispravka o boravištu, pisana i overena izjava o datumu preseljenja, popis vaših korištenih predmeta i stvari ili nameštaja koje nameravate preseliti.

You may also like...

1 Response

 1. sokol каже:

  sada agencija za selidbu rade taz siste kljuc u ruke, predash im ljuceve od oba stana i sve je na njima. Nema nervoze, nema stresa, sve ti oni obave http://selidbebeograd-sokol.rs/blog/Selidba-po-principu-kljuc-u-ruke-11.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *