Šta profesionalni štampač mora da ima?

Profesionalni štampači su kvalitetniji od običnih štampača koji su namenjeni za svakodnevnu upotrebu, mogu da rade više stvari, imaju dodatne funkcije, veći obim kopiranja, brži su, ali i skuplji. Profesionalni štampači namenjeni su onima kojima je štampač neophodan u poslovne svrhe, odnosno onima koji zahvaljujući kvalitetnom štampaču zarađuju. U tom slučaju, profesionalni štampač je onda sinonim za profesionalni kvalitet.

Štampač, slika: https://pixabay.com

Štampač

Profesionalni štampači fotografija

Profesionalni fotografi posebnu pažnju moraju da obrate na izbor štampača, jer upravo od njega možda i najviše zavisi kako će se njihov posao razvijati. Naime, za fotografisanje svadbi, rođendana, matura i raznoraznih drugih proslava unajmljuju se fotografi čiji se kvalitet fotografija najviše ističe. Niko ne želi da nakon proslave koju je organizovao ostane sa foto-albumom ispunjenim nekvalitetnim slikama.

Profesionalni štampači koje fotografi i foto-studija biraju ne zavise samo od tipa fotografija i vrste klijenata koji ih zapošljavaju, jer fotografi brinu i o tome na koji način prezentuju svoj rad i kako izgrađuju svoj fotografski stil. Postoje čak i prenosivi profesionalni štampači, pa fotografi mogu da ih nose sa sobom gde god da rade, bilo da je reč o nekoj hotelskoj sali za venčanja ili nekom muzičkom koncertu, na primer. Profesionalni štampači fotografija imaju izvanredan spektar boja, pa tako crna boja koja može da bude problematična kod običnih, jefitnijih štampača kod profesionalnih štampača može biti potpuno sjajna, jasna, bogata i oštra. Boje na fotografiji su svakako vrlo bitna stavka.

Inače, postoji i čitavo tržište profesionalnih papira za štampanje. Takvi specijalni foto-papiri omogućavaju tačno i detaljno uklapanje boja između onih na ekranu i papiru. Takozvani „premium“ papiri daju rezultate vrhunskog kvaliteta. Uglavnom se dele na profesionalne papire sa mat, sjajnom ili bleštavom završnicom.

Multifunkcionalni štampači – poseban profesionalni nivo štampanja

Multifuncionalni štampači su sve u jednom štampači koji su istovremeno faks, skener i mašina za fotokopiranje, pa su idealan izbor za kancelarije, gde je potrebno da aparati imaju sve ove funkcije i da ih obavljaju dobro, brzo i praktično. Moderno doba i zahteva od uređaja da budu multipraktici, da mogu da obavljaju više stvari istovremeno, na primer Iplus uređaji.

Postoji veliki izbor multifunkcionalnih štampača, kako inkdžet tako i laserskih. Njihova cena se kreće od 100 dolara, pa naviše, a što je multifunkcionalni štampač skuplji, to pruža profesionalniju uslugu. Multifunkcionalni štampači koji poseduju mogućnost povezivanja sa uređajima preko Wi-Fi mreže zaista mogu mnogo da olakšaju i ubrzaju obavljanje posla. Prednosti multifunkcionalnog štampača su to što zauzima manje mesta od 3, 4 pa i više uređaja koji bi obavljali njegov posao, praktičnost i korisnost jer se sve završava na jednom uređaju, pa se štedi kako vreme tako i novac (optimizacija poslovanja), a pametna kupovina jednog jedinog multifunkcionalnog štampača može da bude umnogome jeftinija od kupovine par uređaja koji bi obavljali njegove funkcije.

 

Veliki igrači – profesionalni štampači velikog formata

Profesionalni štampači velikog formata napravljeni su za profesionalce iz oblasti arhitekture, građevine, inženjerstva, dizajna, fotografije i marketinga, odnosno svima onima kojima je u poslu potrebna štampa kvalitetnih velikih formata poput postera, mapa, bilborda, planova, tehničkih crteža, dekoracije enterijera, pa čak i umetničkih dela. Postoje i multifunkcionalni štampači velikog formata koji pored štampe dokumenata, fotografija na platnu i slika velikog formata istovremeno nude i njihovo skeniranje. Sa velikim formatom ide i velika cena, od nekoliko hiljada evra pa naviše.

Štampači koji štampaju na velikom formatu moraju da se brinu o više stvari, a jedna od tih je da na raznoraznim podlogama i vrstama papira rade jednako dobro. Dakle, bilo da je u pitanju tkanina, običan papir, profesionalni papir, folija, papir za otiske, samolepljivi papir, baner, materijal za bilborde, kanvas ili tkanina – rezultati moraju da budu profesionalni i zadovoljavajući.

 

Po čemu se razlikuju profesionalni štampači od običnih?

Razlika između običnih i profesionalnih štampača je u rezoluciji, brzini štampanja, povezanosti, procesoru i memoriji, pa i dimenzijama i tipovima papira – jednom rečju, razlika je u kvalitetu.

Da bi izašli u susret zahtevima tražišta, ali i u odnosu na konkurenciju dešava se i integracija i sinergijski nastup koorporacija koji su lideri na ovom polju, pa nastaju novi brendovi poput Konica Minalta štampača koji na osnovu objedinjenih znanja imaju natrposečne performace u printu.

Brži procesori, mrežno štampanje, veća memorija, štampanje više stranica po minuti, mogućnost štampanja velikih formata – to je ono što nude profesionalni štampači naspram standardnih. Funkcije, brzina i mogućnosti profesionalnog štampača prevazilaze potrebe običnih kućnih korisnika, pa su možda najbolji izbor za kancelarije, korporacije, kao i one čiji posao zavisi od kvaliteta odštampanog, poput profesionalnih fotografa.

You may also like...

1 Response

  1. Koji papir i koji štampač koristiti za izradu velikog broja nalepnica u boji, problem je što su u pitanju nalepnice po želji i štampa u štamparijama ne dolozi u obzir zbog brzine realizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *