Proglašene najmodernije boje za drvo za sezonu 2016/2017.

Dekorateri, dizajneri enterijera i arhitekte saglasili se prilikom izbora najmodernije boje za drvo za ovu i sezonu pred nama, saopštavaju svetski časopisi namenjeni uređenju kuće i stana.

Ujedno, izdvojene su i najpopularnije i najtraženije nijanse, sa osvrtom i na ostale elemente uređenja enterijera.

Najmodernije nijanse boje za drvo – tirkizna, ružičasti kvarc i nijansa lavande

Titulu najmodernije nijanse boje za drvo ove sezone imala je čast da ponese tirkizna, u svetlo-pastelnoj, mat varijanti, pogotovo kao izbor za uređenje kuhinje/trpezarije i dnevnog boravka.

boje za drvo

Treba imati na umu da ovaj ton nije deo minimalističkih i postmodernih, strogih enterijera, te da se uglavnom bira za nameštaj sa bogatim dekoracijama poput duboreza, te za donekle retro prostore.

Razlog izbora svakako predstavlja neobičnost ove nijanse boje za drvo, koja je ujedno i veoma neočekivana u prostorijama poput kuhinje.

Kao njeni „saveznici“, odnosno boje za drvo i ostale elemente (poput jastuka, tepiha i slično) koji je prate, izdvojene su nijansa lavande i ton ružičastog kvarca.

Uz tirkiznu, u ambijentu se može birati samo jedna od ove dve nijanse.

Primera radi, nagradu za najbolje uređene dnevne sobe odnele su varijante u kojima tirkizna nijansa boje za drvo odlikuje nameštaj, a ružičasti kvarc jastučiće i mebl za fotelje, dok je kombinacija sa bojom lavande bila nagrađena kao izbor za kuhinje (radne ploče, pločice i slično.)

Najpopularnije boje za drvo

Ono što je natraženije nije uvek, po običaju, i izbor dekoratera.

Kao najprodavanija nijansa boje za drvo u sezoni iza nas, a prema prognozama i u onoj pred nama, kako u Evropi tako i u SAD, jeste golubije siva boja, posebno kada su u pitanju komode sa fiokama za spavaću sobu.

Nju u stopu prati, kao najveće iznenađenje, mat tamna žuta nijansa boje za drvo.

Ako se uzme u obzir da je siva trenutno jedna od najpopularnijih boja korišćenih za uređenje celokupnog enterijera, onda se i traženost žute, kao njenog akcenta, lako može objasniti. Isto važi i za, i dalje veoma tražene, crno-bele kontraste, koje rapidno sustižu i bež-bele kombinacije, kod kojih je ponovo žuta birana kao glavni detalj prostora.

Na trećem mestu su se, ovoga puta očekivano, našle klasične boje za drvo.

Večita klasika na trećem mestu

Po pravilu, pri vrhu ovakvih listi i dalje se nalazi klasika u većini svojih varijanti.

Tu se kao jedna od glavnih opcija podrazumeva svetla braon, odnosno kapućino-bež nijansa boje za drvo, kao veoma lako uklopiva u svaku vrstu enterijera. Ovoj boji ujedno je i „cilj“ transparentnost teksture drveta, te ona spada u onu vrstu sigurnog izbora sa kojim se ne može pogrešiti.

Nju u stopu prati bela, odnosno najsvetlija nijansa bež boje za drvo sa teksturom hrasta, nekada namenjena isključivo kućama na moru ili pak „morskom stilu“. Danas, sa rastućom popularnošću sive boje zidova i ostalih elemenata u enterijeru, ona ujedno predstavlja osveženje.

Isto važi i za sve zastupljeniji skandinavski stil, kome je bela boja nameštaja primarna, te ne čudi što je u okviru liste na kojoj se nalaze klasične boje za drvo, i ona pri samom vrhu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *