Put kafe do naših srca

Vrlo ukusan, svakodnevni napitak za koji kažemo da je signal da je vreme za pauzu, odmor i razgovor jeste kafa. Od zrna do današnje kapsule za kafu, put je dugačak i bogat istorijskim činjenicama. Otkriće kafe je jedan veliki izum za celo čovečanstvo, s obzirom na veliku konzumaciju i rasprostranjenost u apsolutno svakoj zemlji sveta.


I u našoj zemlji se kafa svakodnevno konzumira: bilo kao samlevena zrna, u kesici, nespresso kapsule, instant ili neka druga. Sa napretkom tehnike i tehnologije u svim sferama, kontinuirano dolazi do inovacijama u ukusima, načinu pripreme i pakovanju kafe.

Istorija kafe

Kafa je tradicionalan napitak, koji postoji u svakom delu zemaljske kugle. Prženje i mlevenje kafe vrši se u svakom delu sveta, uz dobijanje različitih vrsta i ukusa. Istorija piše davne vekove i mesta u kojima je kafa nastala, a zapisi o tropskoj biljci zelenih bobica datiraju od 10. veka. Tako, najviše izvora potvrđuje činjenicu da se kafa pojavila u Etiopiji, u 13. veku u oblasti Kafa, po kojoj nosi i ime. Na afričkom kontinentu se u kombinaciji sa različitim začinama konzumirala kao hrana. U Etiopiji se u procesu fermentacije sa vodom pravili čuvena vina. Negde u 15. veku Arapi počinju da uzgajaju ovu biljku, a i do Indije se proširirila. U istom veku, u manastiru u Jemenu počinje uzgajanje kafe, i on postaje svetski snabdevač vrhunske kafe, koja se kretala iz luke Moka.

U 16. veku se u Konstantinopolju, današnjem Instanbulu otvaraju prve kafane i kafići, kao mesta na kojima se ispija kafa, a zatim i u Veneciji sledećeg veka. Odatle se proširila u Persiju, Bliski Istok, Tursku i severnu Afriku. Do kraja 17. veka ostatak Evrope i sveta uveliko je pratio trend uzgajanja kafe, otvaranja kafana i kafića, gde su se prvenstveno okupljali ugledni građani i intelektualci, a zatim vremenom ostatak građanstva. Veći intenzitet uzgajanja i konzumiranja kafe u Americi datira okvirno od 18. veka. Tokom 19. i 20. veka razvijaju se kafe različitih ukusa, uz aparate, koji su profesionalni uređaji za jednostavnu i brzu pripremu bilo koje vrste kafe. U Engleskoj je čak „ugrozila“ konzumaciju čaja, kao tradicionalnog napitka uz doručak i druge obroke.

Danas, u Brazilu se proizvodi više od trećine ukupne količine kafe u svetu. Nekih 7 zemalja Latinske Amerike uzgaja i snabdeva svet sa više od 80% ukupnog obima potrebne kafe. U Srbiji postoje domaći proizvođači i uvozna kafa, pa se razlikuju načini pripreme i ukusi, od jednog zrna do kapsule za nespresso, i generalno kapsule za kafe aparat. Danas, ukupna proizvodnja kafe na plantažama prelazi 7 miliona tona godišnje. Najveći izvoz pored Brazila, postižu Etiopija, Indonezija, Kolumbija i Vijetnam.

Nastanak različitih kafe napitaka

Od jednog zrna kafe, spljoštenog ili ovalnog oblika, iz Etiopije i Jemena, razvile su se brojne vrste kafa: „turska“, odnosno domaća, instant, espresso, kapućino, filter, nespreso kapsule i slično. Svaka od njih javila se nakon utemeljenih puteva tradicionalnog, bobičastog zrna kafe Arabike iz Brazila – „minas“ ili „santos“ i Robuste, čija aroma potiče iz Afrike. Na osnovu njihovih mešavina nastali su brojne vrste, ukusi i svojstva kafe. Tako, čuvena espresso kafa, koja se tradicionalno primarno ispijala u Italiji, nastala je početkom 20. veka, kada je proizveden i aparat za kafu, iako prvi uređaj datira još iz Francuske i 19. veka. Espresso može da bude „kratki“ ili „produženi“, kada se dopunjuje mlekom ili vodom do većeg sadržaja šoljice kafe. Tek 2001. godine, stvoren je standardni italijanski espresso. Vrlo slična espressu, filter kafa javlja se nešto kasnije, 1908. godine.
Znatno nakon toga, pojavljuje se i prva instant kafa, oko 1930. godine, koja se priprema prelivanjem tople vode sadržaja iz kesice – granula ili praškaste mešavine. Najnovija inovacija, koja se javila oko 2000. godine u našoj zemlji jesu kapsule za kafu. Nespreso kapsule tako su 2003. godine osigurale svoju nabavku dugoročnim ugovorima, dok svoje mešavine formiraju u Francuskoj.

Kućni aparati i kapsule za kafu

Savremena priprema kafe ne zahteva da uvek morate sedeti ispred kafića, ili u restoranu, kafani da biste popili espresso, kapućino ili nespresso. Moguće je da jednostavno, brzo i lako pripremite vaš omiljeni napitak kod kuće uz kapsule za kafu. Aparati za kafu su dostupni po pristupačnim cenama, pa je moguće nabaviti iz kod nas ili u inostranstvu. Prvi aparati su se javili pre početka 21. veka, odnosno već oko 1990. godine. Pre 90ih godina, razvili su se mehanizmi sa ručnim pokretima, upotrebom vodene pare i slično, što nije bio potpuno automatizovan način pripreme kafe. Sa protekom vremena, razvijale su se funkcije i mogućnosti koje imaju uređaji za pripremu mnogima omiljenog napitka. Od pojave monitora i ekrana za upravljanje ključnim funkcijama, do automatskih priprema, podešavanje dodatka šećera, mleka, kremastog sadržaja, pene i čokolade. Danas postoje specijalizovani aparati za pripremu ukusnih sadržaja uz kapsule za kafu.

Najveće otkriće su nespresso kapsule, koje pružaju u jednoj plastičnoj ili aluminijumskoj ampuli jedinstvenost i unikatnost ukusa. Kapsule za kafu su se munjevitom brzinom razvijale: od tradicionalnih jakih ukusa crne kafe uz talog, preko dodatka vanile, čokolade, karamele, do čak voćnih čarolija jačeg intenziteta, uz neverovatnu činjenicu da se radi samo o šoljici kafe. Nespresso aparati za kafu omogućavaju prilagođenu pripremu espresso, lungo, intenso, decafeinato, kapućino i makijato, kao i drugih vrsta kafe.

Prednost aparata i kapsula za kafu, posebno nespreso kapsula koje imaju mnoštvo ukusa, jeste jednostavna priprema kod kuće u svakom trenutku uz maksimalno opušten užitak, bez gužvi u kafićima i čekanju u redovima izvan doma. Dobijate svežu, profesionalno pripremljen omiljen napitak, uz kapsule za kafu koje su cenovno pristupačne, posebno kupovinom većih pakovanja. Aparati funkcionišu pod dejstvom visokog pritiska, stavljanjem kapsule i pritiskanjem dugmeta za pripremu. Kapsule za kafu se sastoje iz samlevenih zrna kafe uz arome koje daju intenzivan i svež ukus. Fermetičkim zatvaranjem i pouzdanim pakovanjem čuva se miris i ukus iz kapsule za kafu, čime se kvalitet kafe iz aparata podigao na izuzetno visok nivo.

Jedinstven, nezamenjiv i fenomenalan ukus kafe čini da ona predstavlja napitak broj jedan po konzumaciji svuda u svetu. Čari raznolikih ukusa, kombinacije aroma i dodataka, daje u jednoj šoljici čaroban užitak. Izum aparata za automatsku pripremu, uz odlične nespresso kapsule, ili neke druge kapsule za kafu, pruža prednost jednostavne pripreme omiljenog ukusa za manje od jednog minuta, što štedi vaš novac i raspoloživo vreme.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *