Rasveta: osvetlite dom na pravi način

Svetlost je veoma bitna za čoveka. Naravno, tu se prednost daje onoj prirodnoj, svakodnevnoj svetlosti u odnosu na veštačku. Ali ko je još u mogućnosti da u današnjim uslovima priušti sebi dom koji će biti izgrađen tako da ispoštuje sve naše želje i zahteve u pogledu prostiranja kuće (da bude okrenuta ka istoku ili npr. zapadu) ili broja prozora. Tada na scenu stupa rasveta koja pruža višestruke mogućnosti.

rasveta u domu

Pored toga što omogućava ono najosnovnije, ispunjava potrebu za svetlošću, pravilno odabrana rasveta oplemenjuje svaki dom, daje mu neku specifičnost, čini ga jedinstvenim. I pored toga, vrlo je važno ne pokušavati tražiti odgovarajuće osvetljenje dok se ne vidi šta tačno želimo, kakav ambijent. Tako ćete uspeti da svoje mesto za stanovanje ne samo pametno osvetlite, već i da ga na ovaj način dodatno ukrasite. Dakle, dok budete bili u potrazi za idealnim rešenjem, imajte na umu i ovo:

Kupatilo – samo nek je osvetljeno

Ne odgovara svakoj prostoriji ista jačina svetlosti. Prema tome, ono što je idealno za kupatilo, verovatno se neće dobro uklopiti u sobu. Zato budite praktični i posvetite se svakoj prostoriji ponaosob. Imajte na umu da kupatilo treba da bude mesto na kome ćete mirno moći da se posvetite nezi tela i istuširate se. Takođe, pred ogledalom verovatno provodite dosta vremena ulepšavajući se, zato je bitno da postoji adekvatna rasveta u vidu lampica ili sličnog. Naravno da to nije dovoljno svetlosti, stoga bi bilo dobro da postoji i jedno centralno mesto sa jačim osvetljenjem. Na ovaj način će cela prostorija biti u potpunosti osvetljena, a upravo to vam i treba.

Spavaća soba je mesto za odmor

Za spavaću sobu je uvek bolje nešto prigušenije svetlo, tako da zaista nema potrebe da kupujete neki veliki luster u koji ćete staviti prejake sijalice. Mnogo bolje i pametnije rešenje je da nabavite lampe i rasporedite ih tako da obezbedite romantičniju i možda misteriozniju atmosferu. Bilo da su u pitanju podne ili zidne, rasveta u vidu lampi je uvek veoma fin i rado viđen detalj, ne samo u spavaćoj, nego i u dnevnoj sobi. Uz to, one su pogodne i zbog činjenice da ih možete postaviti u neposrednoj blizini kreveta, a to vam je korisno iz više razloga. Uostalom, sigurno niste jednom zaspali u sobi iako je bilo upaljeno svetlo, zato što vam se nije ustajalo iz kreveta, prosto mrzelo vas je. Ovako ste i taj problem rešili.

Još jedan koristan savet

U dnevnoj sobi možete da date sebi potpunu slobodu, bar kad je rasveta u pitanju. Od vas zavisi da li vam više prija rasveta u vidu lampi u uglovima ili biste radije želeli neki luster modernog izgleda. Ukoliko pak niste sasvim sigurni da li ste više za jasno osvetljenu prostoriju ili pak nešto malo zamračeniji stil, možete za početak da probate da rešite ovu nedoumicu potenciometrom. Njime možete smanjiti ili pojačati osvetljenost i dobar je za svaku prostoriju, ne samo dnevnu sobu. Ovaj vid regulisanja svetla čistim okretanjem prekidača na jednu ili drugu stranu je zaista zgodan detalj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *