Razbijanje mitova: drvena protiv pvc stolarije

Postoji dosta različitih shvatanja i pristupa uređenju unutrašnjeg prostora. Dizajneri i arhitekte imaju specifične stilove, daju prednost formi nad stilom, i obrnuto.

Međutim, većina njih se slaže da to kako ćete organizovati tj. „obući“ prozore, fundamentalno određuje kako će vaš životni prostor izgledati i kako ćete se vi, i vaša porodica i prijatelji u njemu osećati. Veliki izbor pvc stolarije možete pogledati na sajtu formatalde.

Mi naravno često prenebegnemo ovaj segment uređenja doma, zanemarujući činjenicu da tip prozora koji odaberemo može celom prostoru podići i estetsku i finansijsku vrednost. Izbor pvc stolarije, drvene, kombinovane ili od kompaktnih materijala, bitan je dakle iz estetskih razloga, ali se priča tu ne završava. Pitanja održavanja, bezbednosti i budžeta sledeće su stavke pri odabiru.

Zadatak je ovo kom treba pristupiti ozbiljno, jer na kraju krajeva stolarija koju odaberete vidi se i spolja i iznutra, i uticaće drastično na kvalitet života u datim prostorijama. Bilo da je u pitanju renoviranje stana, ili gradite nešto novo, samo vaše, koliko zapravo znate o opcijama koje su vam dostupne? Koliko ste, tokom godina, čuli pogrešnih stvari?

Mit broj jedan: ako hoćete duplo staklo na prozoru, on mora biti od PVCa

 

Iz nepoznatog razloga većina ljudi misli da je moguće imati duplo staklo na prozorima, samo ukoliko je ram od pvc-a. PVC stolarija podržava taj, i svaki drugi zamisliv format stakla, ali to isto radi i drvo. Dvostruko ili trostruko staklo sa divnim drvenim ramom je najnormalnija stvar na svetu.

Ovaj mit verovatno postoji jer svi vezujemo drvo za istoriju, i neka druga nemoderna vremena. Kako god, tek da znate – bez obzira koliko debelo staklo odabrali i iz koliko se ono komponenata sastojalo, drveni ramovi su vam dostupni, energetsku efikasnost je moguće postići i toplota će ostati unutar kuće.

Mit broj dva: Drvo brzo istruli

 

Mnogi biraju pvc stolariju između ostalog i jer ima dug vek trajanja. Pored toga, održavati pvc stolariju je mnogo lakši zadatak nego li održavati drvo.

Međutim, ukoliko odaberete kvalitetno drvo, ako i izbledi vremenom i izgubi boju, vi ga farbanjem vraćate u život, koji može trajati i preko sto godina. To sa pvc stolarijom nije moguće – jednom izbledela boja ili jednom nastala pukotina, nepopravljive su.

Mit broj tri: drvo je preskupo

 

Jedan od bitnijih faktora, pri svakoj vrsti kupovine, je budžet. PVC stolarija se odavno probila na prvo mesto, kada je u pitanju odnos cena-kvalitet. Iako je tačno da vam je u momentu kupovine pvc stolarija najisplativija opcija, uzmemo li u obzir da drvo, pravilno održavano i blagovremeno ofarbano, može da traje i sto godina, ono je zapravo isplativija opcija, računamo li sve kroz životni vek materijala.

Oni koji renoviraju dom ne bi li ga prodali, najčešće biraju drvenu stolariju jer ona podiže ukupnu vrednost nekretnine, doprinoseći joj najviše estetski. Mit je i da je drvo teško restaurirati. Bitno je da znate da prvih 8-10 godina nije vam potrebna nikakva redekoracija.

A i kada dođe trenutak za osvežavanje, za one koji nisu vični ovom poslu, ili ih mrze da pronađu video upustvo pomoću interneta,uvek ostaje opcija unajmljivanja majstora. Za razliku od pvc stolarije, koja zauvek ostaje u onoj boji u kojoj ste je kupili, sa drvetom je moguće eksperimentisati. Nakon malo šmirglanja vaša radna površina je spremna da postane nešto sasvim novo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *