Saveti kako da odaberete odgovarajući lepak za pločice 

 

Zbog visokih cena usluga majstora mnogi se danas odlučuju da renoviranje kuće urade sami. To je moguće zahvaljujući brojnim uputstvima na internetu i video tutorijalima kako da najlakše i najefikasnije odradite neki posao. Jedan od „ozbiljnijih“ poslova u kući je svakako lepljenje pločica. Pločice su nezaobilazni deo svakog domaćinstva koje, osim u kuhinji i kupatilu, kako je ranije bila praksa, danas postavljaju i na podove u celoj kući, ali i na terase i tremove. Izuzetno su praktične, lako se održavaju i, ako se dobro postave, mogu da traju mnogo dugo. Da bi pločice koje postavljate trajale što duže, potrebno je da odaberete i odgovarajući lepak za pločice. 

Pre samog odabira pločica treba prvo da odredite kakve su karakteristike podloge na koju ih postavljate, da li je upijajuća ili neupijajuća, da li su spolja ili  da radite i ravnajući sloj. U zavisnosti od površine, namene i vrste pločica određujete i koji ćete lepak za pločice koristiti.

Lepak za pločice prema površini na koju se postavlja

Ako određujemo površinu na koju se nanosi lepak za pločice, ona može biti upijajuća i neupijajuća. Neupijajuće površine mogu biti staklo ili stari sloj pločica, a u nekim slučajevima, pločice se postavljaju i preko kamena koji se smatra neupijajućom poglogom. Upijajuće površine su glet masa koja se nanosi na zidove kupatila i kuhinja i ravnajući sloj koji se postavlja na zemlju. 

Posebno treba obratiti pažnju ako pločice postavljate preko podnog grejanja. U tom slučaju morate koristiti poseban lepak za pločice, pa u radnji obavezno naglasite da Vam je potreban lepak koji trpi visoke temperature.

Lepak za pločice u zavisnosti od vrste pločica

Na tržištu danas ima mnogo vrsta pločica. Najklasičnije su keramičke koje se postavljaju u kuhinje i kupatila. Pored njih postoje mermerne i kamene.

Tradicionalne keramičke pločice su upijajuće i u skladu sa tim treba da odaberete lepak za pločice. Ono na šta treba da obratite pažnju jesu dimenzije pločica. Ako su pločice koje postavljate dimenzija 60*80 i veće, u skladu sa tim morate odabrati i lepak. Ako te pločice postavljate u kuhinji i kupatilu one moraju biti otporne na vlagu, pa tako i lepak. 

Za mermerne i keramičke pločice morate odabrati lepak za pločice koji ima veliku moć prijanjanja. Ovo je izuzetno važno ako te pločice postavljate napolju jer treba imati u vidu da će one biti izložene svim vremenskim uslovima i da će morati da trpe led, sneg, kišu i visoke temperature. 

Ako ste odlučili da se poigrate i napravite mozaik u kuhinji ili kupatilu, tada Vam sivi lepak za pločice neće odgovarati. Srećom, na tržištu danas ima i belih masa za lepljenje pločica koje su sigurno dekorativnije nego klasične sive.

Kako da odredite koliko će Vam lepka za pločice biti potrebno

Sloj lepka za pločice koji ćete naneti zavisi od vrste pločica i toga gde se one postavljaju. Nanosi se u debljini od 4 milimetra ili 10 milimetara, a u zavisnosti od toga, po kvadratu će Vam trebati od 2 do 6 kilograma lepka. 

I za kraj, pri izboru pločica i lepka za pločice, nekada je bolje da u lepak za pločice uložite više novca, kako bi Vam pločice duže trajale. Ako koristite kvalitetnije materijale neće se desiti da pločice počnu da ispadaju nakon samo par godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *