Saveti za buduće vozače

Upisali ste auto skolu, želite da lakše savladate vožnju i položite vozački ispit. Izdavajamo nekoliko saveta koji vam svakako mogu biti od pomoći.

Upoznajte automobil koji vozite

Što pre upoznate automobil koji vozite, to ćete se osećati opuštenije i prijatnije dok vozite. Ispitajte svako dugme, pedalu i polugu. Proverite kako rade i koja je njihova funkcija. Naučite kako funkcioniše motor, gde je rezervoar za pranje vetrobrana, zapravo sve što bi moglo da bude potencijalno pitanje na testu vožnje. Slobodno pitajte instruktura da vas uputi u to.

Povećajte broj časova

Jedan čas nedeljno svakako nije dovoljan da se smanji trema i nervoza koja se javlja kod svih početnika i budućih vozača. Najbolje bi bilo da sa drugarima, koji već imaju položeno,  vežbate  na nekom okolnom parking prostoru. Što više vežbate to ćete biti sigurniji na samom testu.

Neke auto skole nude mogućnost specijalnih intezivnih jednonedeljnih časova, neposredno pred samo polaganje praktičnih testova.

auto skola

Odabir instruktora

Kada birate auto skolu, važno je da se raspitate i o instruktorima koji bi bili vaši potencijalni učitelji. Kvalifikovani instruktori vožnje imaju iskustva i znanja, što je od značaja, posebno kada se prvi put susrećete sa vožnjom. Osim toga,oni su tu da vam pomognu da savladate sva pravila i tehnike tokom vožnje, zato ne oklevajte sa pitanjima. Tako ćete više naučiti.

Greške se svima dešavaju

Niko ne očekuje od vas da odmah pogodite polukružno ili da znate u startu ko ima prednost na raskrsnici. Zato ste se i upisali u auto skolu, da naučite i savladate tehnike vožnje. Najbolje ćete i naučiti na greškama koje budete pravili, a koje ćete vremenom ispravljati.

Ne paničite bez potrebe

Čak i da niste ranije bili u prilici da sednete za volanom, to nije razlog da paničite i stvarate sebi dodatni pritisak. Strah i trema vam neće pomoći, već će dodatno uticati da budete ukočeni, što se nikako ne preporučuje. Pre svakog časa dobro udahnite, opustite se i pratite svog instruktora. Ovo isto važi i kada dođe vreme za polaganje praktičnog dela. Bez panike i smireno, najbolji recept za izlazak na poligon za polaganje.

Cilj svake osobe koja upisuje auto skolu je da savlade sve tehnike i pravila u vožnji, kako bi postala dobar vozač. Zato ne doživljavajte učenje vožnje kao nešto traumatično. Uz dobre savete instruktora i vašu posvećnost, savladaćete brzo i lako teorijska pravila, a uz svakodnevno vežbanje i praktična pravila.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *