Saveti za uređenje kupatila malih dimenzija

Uređenje kupatila malih dimenzija za mnoge ljude predstavlja prilično veliki izaziv. Kako u njegovu unutrašnjost smestiti sve što je u jednom kupatilu neophodno, a da ono i dalje bude funkcionalno i praktično za upotrebu? Odgovor na ovo pitanje potražite u nastavku teksta.

Kako uštedeti prostor prilikom renoviranja malih kupatila?

Kada je renoviranje kupatila malih dimenzija u pitanju, ono što uvek morate imati na umu jeste da morate pronaći načine za uštedu prostora kojim raspolažete. Ušteda prostora može da se postigne na najrazličitije načine. Jedan od njih jeste i izbor kupatilske opreme i nameštaja manjih dimenzija. Dakle, ukoliko je kupatilo u Vašoj kući malih dimenzija u njega nemojte smeštati opremu i nameštaj velikih dimenzija.

mala kupatila

Između ostalih, ušteda prostora u kupatilima jeste jedan od razloga za pojavu tuš kabina u drugoj polovini dvadesetog veka. Tuš kabine su u velikoj meri zamenile glomazne kade ukinuvši njihovim vlasnicima duge tople kupke. Budući da kapitalizam, obaveze i borba za život ne omogućavaju dovoljno vremena da se uživa u dugim toplim kupkama, danas se ljudi sve lakše odriču tog užitka menjajući glomazne kade itekako praktičnijim tuš kabinama. Još jedna prednost koju su osim uštede kvadrata sa sobom donele tuš kabine, jeste i ušteda novca jer je za njihovu kupovinu i instalaciju potrebno mnogo manje novčanih sredstava. Takođe, ukoliko u kupatilu nema mesta za postavljanje bidea, ne morate ga ni postaviti. Iako nije loše posedovati ga, bide nije neophodan predmet u jednom kupatilu, budući da sve za šta on služi ionako možemo obaviti pod tušem.

Kupatila jesu prostorije u kojima obavljamo mnogo različitih poslova i pri tome koristimo još mnogo više predmeta. Sve te predmete potrebno je smestitit tako da su nam na dohvat ruke, odnosno u kupatilu. Postavlja se pitanje, gde i kako ih smestiti kada naše kupatilo ima sasvim male dimenzije?

Potrebno je maksimalno iskoristiti svaki deo prostora

Iako se tako čini, odgovor na ovo pitanje nije previše težak. Potrebno je iskoristiti prostor koji smo već „iskoristili“. Iznad i ispod umivaonika postoji neiskorišćen prostor. U okviru tog prostora mogu se postaviti police ili ormari koje ćemo napuniti peškirima, kozmetikom, priborom za higijenu i sličnim stvarima. Umesto da prostor iznad umivaonika zauzmete ogledalom, zauzmite ga ormarićem koji u sebi ima već ugrađeno ogledalo. Na taj način dobijate dosta mesta za skladištenje sitnica. Na sličan način se može iskoristiti i prostor iznad i oko wc školjke. Ukoliko i dalje postoji potreba za prostorom za skladištenje stvari, na slobodnim mestima unutar kupatila postavite zidne police i tako obezbedite još mesta za potrebne stvarčice.

Još jedna stvar na koju treba pripaziti kada je reč o uređenju kupatila jeste smer otvaranja ulaznih vrata. Naime, kada se vrata od kupatila otvaraju ka unutra, ona automatski okolni prostor čine neupotrebljivim. Iz tog razloga, ukoliko se već bavite uređenjem svog kupatila malih dimenzija, a to do sada niste učinili, promenite smer otvaranja vrata u kupatilu.

Uređenje kupatila malih dimenzija nije nemoguća misija, samo je potrebno upotrebiti maštu i biti racionalan. Ukoliko sami nemate ideje kako uštediti prostor, za pomoć se obratite prijateljima. Možda oni imaju neke ideje ili iskustva koja mogu podeliti sa Vama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *