Sigurnosna vrata – zašto na njima ne treba štedeti?

 

Iako sigurnosna vrata mogu predstavljati značajnu investiciju, kada sagledamo zbog čega su sve važna, shvatićemo da njihova cena ne može biti previsoka.

Pre svega – bezbednost

Sigurnosna vrata su drugačija od običnih pregradnih vrata pre svega jer je i njihova uloga drugačija. Naime, ona su prava barijera između unutrašnjeg, privatnog prostora i onog spolja, odnosno svojevrsna zaštita naše porodice i imovine. Zahvaljujući težini, konstrukciji i specijalizovanim bravama, kao i čvrstim i trajnim materijalima, odlikovana su izuzetnom otpornošću, neprobojna su i izdržljiva. Njihov primarni zadatak upravo je da pruže maksimalnu bezbednost.

Kada je reč o bezbednosnom aspektu, najviše ipak treba obratiti pažnju na brave. Naime, cena sigurnosnih vrata je viša prvenstveno zbog kvaliteta brava. Jedna vrata mogu imati različite vrste brava, na primer i cilindrične i digitalizovane, a mogu se otvarati pomoću različitih ključeva, šifri, aplikacija, otiska prsta. Postoji više opcija, ali je najbitnije da budu kvalitetne i pouzdane.

Izolaciona svojstva

Budući da su sigurnosna vrata ulazna vrata, ona se, osim ako su u zgradama, jednim delom nalaze napolju. Stoga treba da odole različitim atmosferskim uticajima, te da spreče prodor visokih odnosno niskih temperatura, vetra, kiše, ali i da onemoguće raspipanje unutrašnje toplote. Dakle, moraju biti i energetski efikasna, te posedovati odličnu termo, ali i zvučnu izolaciju. Tome svakako doprinose performanse materijala, kao i kvalitet ugradnje.

Proizvode se najčešće od drveta, aluminijuma ili PVC-a, a u sebi sadrže svojevrsna metalna ojačanja. Pored toga, odlikuje ih i dodatna ispuna, na primer od kamene vune, zahvaljujući kojoj se intenzivira njihova izolaciona moć. No, iako su čvrsta i teška, važni su i kvalitetni okovi koji će omogućiti nesputano svakodnevno pokretanje i dobro dihtovanje. Pored toga, bitno je obratiti pažnju i na pragove i štokove, jer svi ovi elementi mogu odrediti i cenu sigurnosnih vrata.

Modeli i estetska strana

Postoji mnogo modela sigurnosnih vrata, koji se međusobno razlikuju kako po materijalima, tako i po površini, šarama, broju krila. Zanimljivo je da mogu biti sastavljena od kombinacije više materijala, na primer drveta i aluminijuma ili PVC-a i stakla, mogu imati i ogledala, biti jednokrilna ili dvokrilna, uža ili šira, jednobojna ili sa diskretnim šarama, sa bravama različitih tipova i nijansi. Otuda je i estetska strana ove stolarije važna jer utiče na izgled i eksterijera i enterijera prostora, te katkad biva i odlučujuća pri odabiru.

Cena koja se ipak isplati

Sigurnosnim vratima cenu diktiraju kako materijali, estetika, kvalitet, tako i brend. Generalno, iako se mogu u prodaji naći i ona do 200 evra, ukoliko zaista želimo bezbednost i stolariju koja je pouzdana, kvalitetna i trajna, slobodno možemo uložiti više novca – apsolutno se isplati. Pregled ponude prodajnih mesta može nas obavestiti o cenama, te ponuda i pokazuje da česta i prihvatljiva cena jeste između 250 i 500 evra, iako ova vrata mogu stajati i znatno više, na primer oko 1500 evra. Kada je reč o materijalima, drvena sigurnosna vrata cenu imaju veću od onih od PVC-a, a nižu od aluminijumskih. Naposletku, koja god da izaberemo, dobićemo bezbednost i mir, a za tako važne stvari ne postoji previsoka cena.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *