Simptomi gihta, prevencija i prirodni lekovi
Giht je bolest koja se javlja kod ljudi koji imaju povišenu količinu mokraćne (urinske) kiseline u krvi. Ovo prouzrokuje nastanak urinskih kristala koji se polako talože na zglobovima i mogu da izazovu intenzivni bol i upalu u zahvaćenom predelu.
U ovom tekstu ćemo pričati o simptomima gihta i prevenciji, kao i o prirodnim lekovima koji povoljno utiču na ovu bolest.
Simptomi gihta
Simptomi gihta se uglavnom javljaju tokom noći i bez upozorenja. Glavni simptom je intenzivni bol u zglobovima (najčešće jednom), koji dovodi do neprijatnosti u obolelom predelu, upale i crvenila. Giht se najčešće javlja na najvecem zglobu palca na nozi, ali može zahvatiti i zglobove na članku, šaci, prstima, kolenima i laktovima.
Komplikacije
Najčešća komplikacija je stvaranje kamena u bubregu, jer se kristali mokraćne kiseline nagomilavaju u bubregu. Takođe, ako se giht uporno ponovo javlja, on svakom pojavom sve više pravi štetu na zahvaćenim zglobovima i okolnom tkivu.
Da li se giht može sprečiti?
Postoji dosta uputstava koji govore o tome kako zdrav način života i plan ishrane mogu da vas zaštite od ponovnih napada, ili uopšte od pojave gihta. Glavne preporuke su sledeće:
- Često unosite tečnost, otprilike 2 do 4 litra dnevno;
- Izbegavajte alkohol;
- Održavajte zdravu telesnu masu, što podrazumeva zdravu ishranu i dovoljno fizičke aktivnosti.
Uloga mokraćne kiseline u telu je veoma dobro proučena i definisana. Kao rezultat toga, kao i širokog izbora lekova, giht je forma artritisa koja se može lako kontrolisati.
Prirodni lekovi
Ljudi koji boluju od gihta mogu promenom životnih navika da utiču na sprečavanje ponovne pojave gihta, pre svega kroz dijetu. Uravnotežena dijeta može čak i pomoći da se ublaže simptomi ako se i kada giht pojavi.
Ljudi sa gihtom bi trebalo da izbegavaju dijete koje se zasnivaju na smanjenom unosu ugljenih hidrata. Smanjen unos ugljenih hidrata znači da telo ima manju mogućnost za obradu masnih naslaga što dovodi do ispuštanja čestica pod imenom ketoni u krvotok.
Povišen broj ketona u krvi dovodi do stanja pod imenom ketoza, koja uzrokuje povećanje količine mokraćne kiseline u krvi.
Najbitnija stvar je da se izbegavaju namirnice koje u sebi sadrže dosta purina, kako bi osigurali da se količina mokraćne kiseline u krvi ne bi povećala. Evo i liste namirnica koje imaju veliki sadržaj purina:
- Sardela;
- Špargla;
- Goveđi bubrezi;
- Mozak raznih životinja;
- Suv pasulj i grašak;
- Meso od divljači;
- Soft od mesa;
- Haringe;
- Džigerica;
- Skuša;
- Pečurke;
- Sardine;
- Sladak hleb.
Iako većina namirnica koje sadržie visoke količine purina negativno utiču na količinu mokraćne kiseline u organizmu i trebalo bi ih izbegavati, utvrđeno je da postoje i namirnice koje takođe sadrže dosta purina, ali ipak ne utiču na povećeanje vrednosti mokraćne kiseline.
Špargla, pasulj i ostala hrana biljnog porekla, kao i pečurke, sadrže purin, ali istraživanja pokazuju da nemaju uticaja na napade gihta, kao i na povišenu količinu urinske kiseline u krvotoku.
Razna epidemološka istraživanja pokazuju da povrće bogato purinom, žitarice, semenke, mahune, voće sa manjim sadržajem šećera, kafa i vitamin C, smanjuju rizik od pojave gihta, dok crveno meso, pića na bazi fruktoze i alkohol značajno povećavaju rizik.
Takođe, suplementi sa vitaminom C se često koriste, ali savet je da se obavezno konsultujete sa svojim lekarom ukoliko planirate da uzimate suplemente ili da drastično menjate način ishrane.
Komentari