Šta je sve potrebno da biste otvorili restoran?
Pokretanje sopstvenog biznisa je veliki izazov koji može doneti i podjednako veliki uspeh. Ugostiteljstvo je jedna od grana koja uvek sa velikom dobrodošlicom dočekuje sve one koji se opredele za ovakav korak.
Ukoliko i sami planirate da postanete vlasnici restorana, bilo malog ili nešto većeg, za vas smo pripremili tekst koji će vam pružiti sjajne smernice za pokretanje ličnog biznisa ove vrste.
Pogledajte naše savete u nastavku.
Kuhinja je srce vašeg restorana – uložite u nju
Glavna odlika restorana i ono po čemu će ga svako pamtiti po dobru (ili zlu) jeste hrana koja se njemu služi, zato se potudite da bude neosporivo kvalitetna. Prva stavka o kojoj treba da razmišljate je kuhinja i kako je opremiti.
Uređaje kao što su veliki frižideri, rerne i ringle, zamrzivači i ostalo – kuhinje u restoranima ih moraju imati, i to ne bilo kakve, već onakve čiji će kapaciteti ispuniti potrebe pripreme hrane za veliki broj ljudi.
Dalje, uložite u najsavremenije posuđe i opremu za pripremu hrane. Takođe, pobrinite se da svi sanitarni uslovi budu na nivou – ovo nije samo stvar ukusne hrane, već i bezbednosti, zdravlja i zakunske regulative koja je tim povodom uspostavljena.
Kada planirate troškove odmah izračunajte da će veliki deo otići upravo na opremanje kuhinje, ali za ovaj segment zaista ne treba žaliti s obzirom na važnost kvalitetne kuhinje.
Odaberite koju hranu će pripremati vaš restoran i kakav će biti koncept
Da li otvarate restoran domaće kuhinje, ili će biti picierija, da li će preovladavati roštilj ili mediteranska kuhinja? Sve su ovo pitanja na koja bi trebalo da date odgovor.
Odluku možete da donesete na dva načina:
- prateći svoje snove i želje o otvaranju konkretnog restorana
- analizirajući konkurenciju u svojoj okolini
Dakle, ako već godinama želite da otvorite piceriju nema sumnje da treba da pratite svoju želju i osećaj, i otvorite piceriju koja će sve oduševiti. Ipak, ne zaboravite važnost konkurencije, pa proverite šta sve to oni imaju u ponudi što bi i vi trebalo da pružite budućim gostima.
Druga opcija svodi se upravo na to da analizom konkurencije pronađete najbolje rešenje za otvaranje restorana: da li u vašoj blizini postoji sjajan restoran domaće kuhinje koji je već godinama na glasu, da li postoji neki italijanski restoran, a da li negde postoji ekspres restoran?
Ovo je primer pitanja koje bi trebalo da postavite kako biste došli do odgovora kakvim restoranom ćete najbolje odgovoriti na potrebe budućih gostiju.
Isplanirajte troškove i ulaganja
Nema sumnje da su finansije jedan od najvažnijih aspekata kada se pokreće lični biznis, ali ne tako da vas ograničava, već tako da vas usmerava da pametno raspoređujete svoje troškove.
Naš savet je da se raspitate kod ljudi koji već uspešno drže svoje restorane o minimalnim ulaganjima koja su neophodna, a da u zavisnosti od sume procenite koliko ćete još moći da izdvojite i na koji način ćete trošiti novac.
Već smo na početku istakli da je neophodno da uložite u kvalitetnu kuhinju, a sledeće na “tapetu” je i enterijer lokala, o čemu će biti reči u nastavku.
Enterijer i izgled lokala – privucite goste upečatljivom estetikom
Estetski ugođaj samo će doprineti ukusima koje budete servirali svojim gostima, zato učinite sve da kvalitetnu hranu služite u prijatnom i lepom ambijentu.
Lepota je relativna stvar, ali kvalitetan i promišljen dizajn enterijera je ono oko čega nema spora, zbog čega i treba da uložite u vizuelni identitet svog restorana. Mnoge goste će upravo to privući, posebno ako upečatljive kadrove iz svog enterijera u restoranu podelite na društvenim mrežama.
Važno je da restoranu date lični pečat, jer će se upravo takva autentičnost najviše ceniti. Zato, ako verujete u svoje ideje pretočite ih u realnost.
Uložite u ljude koji će raditi u restoranu
Kvalitetna usluga je, uz hranu, ono što će svaki gost oceniti kada poseti vaš restoran – i za jedno i za drugo su vam potrebni pouzdani ljudi koji će to omogućiti. Dakle, dobar i vešt kuvar pripremaće jela zbog kojih će se gosti rado vraćati, a rame uz rame sa njim je ljubazan i predusretljiv konobar koji će isto to jelo doneti gostima.
Restoran funkcioniše kao mehanizam u kome je svaka karika vrlo važna, zbog toga savetujemo da zaista ulažete u ljude i tražite kvalitetne radnike, od kojih ćete moći da očekujete profesionalan pristup poslu.
Nadamo se da su ove smernice dobra polazna tačka za inspiraciju i pravljenje prvih koraka na putu do otvaranja svog restorana, a mi vam u tome želimo svu sreću!
Komentari