Šta su releji i čemu služe?

Da li ste znali da su releji ti koji štite od brojnih kvarova i strujnih udara, tj. električnih udara, iako su uglavnom veoma male dimenzije? Pre nego uopšte podrobnije objasnimo šta su to releji i koju ulogu imaju, važno je napomenuti da je od presudne važnosti da njima upravljaju stručna lica koja znaju kako ispravno da ih postave i koriste, te njima ne bi trebalo da rukuju nestručna lica, kao ni bilo čime drugim što je u vezi sa strujom i električnim napajanjima.

Releji su električne komponentne koje se postavljaju u električnim instalacijama različitih vrsta, a njihova uloga je sasvim zaštitnička. Ovo je komponenta koja druge električne komponente čuva od kvarova, od električnih udara, a postavljaju se kako zbog svoje visoke zaštitčničke uloge, tako i zbog niskih cena, pa ne predstavljaju velike troškove kada dođe do kvara bilo koje vrste i potrebe za njihovim menjanjem. Releji se koriste tamo gde je napon manje struje, dok se kod veće struje koriste kontaktori, pa je to jedna od važnih razlika koju treba poznavati.

Kako releji štite preostale električne komponente?

Releji se u okviru instalacija postavljaju u komandnom delu, pa svoj rad zasnivaju na delovanju određenog signala koji ih pokreće, a oni dalje utiču na startovanje nekog elektromagneta ili nekog drugog elementa te električne instalacije. I sami u sebi imaju elektromagnete koji utiču na aktiviranje određenih kontatakata, a to su slični elektromagneti kao kod kontaktora, samo što se kao što smo rekli releji ipak koriste za slabije struje, kao što su struje u komandnim delovima električne instalacije.

Releji imaju brojne prednosti, a jedna od njih je i to što se mogu prilagoditi različitim naponima. Osim toga, oni su pogodni za korišćenje u različitim toplotnim uslovima, tj. mogu da rade neometano u uslovima gde temperatura vazduha ide do 40 stepeni ispod nule po Celzijusovoj sklai, pa sve do 80 stepeni iznad nule iste skale. Uz sve ovo, releji su jednostavni za održavanje, ali svakako imaju i neke svoje mane. 

Mane releja se to što na njih u velikoj meri može da utiče prašina ili uopšte prljavština gde su postavljeni i ako je ima. Pri reagovanju, odnosno pri radu se stvaraju šumovi, tako da nije reč o nečemu što je sasvim bešumno i nečujno. Uz sve ovo, imaju i ograničenu brzinu reagovanja koja ide od 3 do 17ms. 

Koje vrste releja postoje?

Kao što smo već videli, releji služe za stvaranje i prekidanje strujnog kola. Veoma su korisni i prisutni su u skoro svim kontaktima koji se uspostavljaju uz korišćenje struje, a mogu biti namenjeni za sve ili samo određene delatnosti. Prema tome, postoje releji namenjeni elektronici i automatici, ali se van njih izdvajaju vremenski releji i bimetalni releji. 

Vremenskim relejima i samo ime kaže, njihov rad je određen prema željama i potrebama stvaranja i prekidanja strujnog kola, za određeni dan, sat, minut. Vremenski releji se, recimo, koriste kod ventilatora u kupatilima i njihova primena je zbog vremenskog određivanja veoma široka, jer ujedno imaju i vosku zaštitničku ulogu. S druge strane, bimetalni releji predstavljaju sigurnu zaštitu ali kod svih onih motora kod kojih bi se dogodili kvarovi usled prekida strujne faze ili velikog opterećenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *