Studentsko leto

Leto studentima pruža brojne mogućnosti za zabavu i zaradu. Mnogi studenti se odlučuju za sezonske poslove, što u Srbiji, što u inostranstvu, najčešće na moru, pa na taj način spajaju i lepo i korisno. Neki se prijavljuju i za Work and travel programe u želji da steknu nova iskustva, upoznaju različite kulture, usavrše jezik i skupe novac za narednu godinu studiranja.

Tu su i oni koji ne planiraju da rade, već da leto provedu na bazenima, plaži i po noćnim klubovima. Sve ovo zvuči primamljivo, ali šta ako niste položili sve ispite, ako jurite uslov, budžet, bolji prosek?!

Redovno učenje

Možda ne spadate u onu grupu studenata koji redovno pohađaju predavanja i vežbe, uče za kolokvijume i ne zapostavljaju gradivo. Deluje vam da oni samo to rade i nemaju nikakve slobodne aktivnosti. Grešite! Redovno učenje zahteva manje vremena, gradivo koje je potrebno savladati je kraće, pa se sve brže završi i takvim studentima ostaje vremena i za fizičku aktivnost, druženje, odmaranje. Kada se svemu tome doda da oni obično završe sa polaganjem ispita pre letnjeg raspusta, shvatate koliko su u prednosti u odnosu na vas.

Redovno učenje vodi i rasterećenijem studiranju. Studenti koji pribegavaju tzv. kampanjskom učenju pred same ispite neredovno spavaju i jedu, pod velikim su stresom, a sve to može dovesti do pada imuniteta, pa umesto da izađu na ispit može im se desiti da dan provedu u krevetu sa visokom temperaturom.

Učenje u društvu

Verujemo da ima studenata koji najviše vole da rade sami, bez pomoći i oslanjanja na nekog drugog, ali naš savet je da pokušate da učite u paru. Nekada je dovoljno da to bude samo jedan kolega ili koleginica s kojima ćete se povremeno viđati i obnavljati gradivo, a nekada se može okupiti i više vas, samo pazite da to ne preraste u druženje i tračarenje, već da se zadržite na učenju.

Učenje u društvu je lakše i korisnije iz više razloga, pre svega je tu neko ko će vas motivisati da nastavite i kad vam deluje da više nemate snage. Takođe, možda će vaš drug ili drugarica bolje shvatiti neki deo gradiva, pa vam može objasniti. Najveće preimućstvo je što ćete i pauzu od učenja napraviti u društvu, opustiti se, popiti kafu, porazgovarati o svakodnevnim temama, pa ponovo nastaviti sa radom.

Studentski trikovi

Nažalost, pojava koja je sve rasprostranjenija među studentima jeste polaganje ispita na nepošten i neprimeren način. Nekada sa studenti zadržavaju samo na prepisivanju od kolege na ipistu, pisanju puškica, dok oni hrabriji pribegavaju i iznajmljivanju bubica. Pomislili biste da iznajmiti bubice za ispite nije lako, i da se oni koji se time bave skrivaju, ali na svakom koraku u blizini fakulteta možete videti letke koji vas upućuju na koji način da dođete do bubica, a oglase možete naći i na internetu.

Iznajmljivanje bubica nije skupo, studentu je dovoljno da se odrekne novih pantalona i na ovaj način dođe do ocene u indeksu. Sve ovo sa sobom nosi veliki rizik, a uz to, verujemo, nije lako nositi se sa mišlju da je varanje, a ne znanje, doprinelo polaganju ispita.

Bilo za koji metod da se odlučite kada je u pitanju vaše studiranje, savetujemo da sve svoje ispitne obaveze završite na vreme i uživate u dugom, toplom letu koje je pred vama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *