Svadbena muzika – od tradicije pa do novokomponovanog folklora

Kao retko gde u svetu, u Srbiji se od svadbenog veselja pravi glorifikovani prikaz imućnosti domaćina, veselog karaktera gostiju i uživanja u muzici svih njih. Malo je mesta širom planete gde muzika i muzičari imaju tako bitnu ulogu u celokupnoj ceremoniji kao kod nas. A to nije slučajno. Muzika je oduvek igrala bitnu ulogu u svim čovekovim nastojanjima da potraži beg od surove realnosti te je svaka, iole moguća, prilika korišćena kako bi se organizovala razbibriga i bar na kratko zaboravilo na probleme koji nas čekaju. Postala je stvar prestiža umeti se „lepo“ veseliti i znati povesti kolo. Tako je bilo odvajkada a tako je i danas.

Polako smo stvarali kulturno nasleđe i verujem da je danas vrlo teško objasniti strancima kakvi sve običaji vladaju u nas i zašto se toliko radujemo svakoj prilici na isti način. Ovde nema razlike da li je u pitanju venčanje, odlazak u vojsku, krštenje deteta, punoletstvo… svi načini slavlja su zabrinjavajuće slični. Možemo zaključiti čak da razlog nije ni bitan, bitno je da ima pića, hrane i dobre muzike i svi se provode.

A muzika za svadbe? Ona je se trudila da prati trendove te su i muzičari a i njihove note doživljavali transformacije, od tradicionalnih elemenata pravljenja pozadinske atmosfere pa do ključne uloge koja ponekad zaseni i same slavljenike. Bez obzira čak i da poslužite najekskluzivnija pića i ponudite vrhunske gastronomske specijalitete, ako se „pevaljka“ ne popne na sto i razbije po koju čašu kao da niste organizovali skoro pa ništa.

Tradicionalna muzika za svadbe

Sa etnografskog, pa čak i etno-muzikološkog stanovišta svadba je uvek predstavljana kao vrlo radostan čin počinjana novog života a ujedno i tužan momenat oproštaja sa onim starim. Mladoženjina porodica dobija novog člana domaćinstva i ima svo pravo da se raduje dok su mladini tužni jer im miljenica odlazi u drugi dom. S tim u vezi, u narodu su se razvijali različiti žanrovi pesama uobičajeno pevanih na svadbama. U izvornom folkloru možemo razlikovati širok dijapazon pohvalnih pesama pa doći čak i do onih koje karakterišemo najpre kao tužbalice i oproštajne pesme. Postoje čak i one koje se lako prilagođavaju potrebnoj situaciji, bilo da je sad potrebno opisati zaklinjanje na vernost ili veličati mladine kvalitete koje ona već nosi sa sobom, takve svadbene pesmo su vrlo primenljive na mnogo načina.

Novokomponovani folklor

Nasuprot tradiciji, svedoci smo sve većeg zamaha novog sintetičkog pravca, koji za cilj ima isključivo brzu zabavu kroz nespretno uklopljene note i tekstove koji se ponekad ne mogu nazvati logičnim. Od svojih medijskih početaka pojavljivanja, novokomponovana pesma se sporadično promuvala pored tradicionalnih kompozicija i kao takva izazivala česte polemike stručne javnosti pa i samih slušalaca. Uobičajeno je da im se pripisuju negativne vrednosti i etiketira kao kič. Elem, postavlja se pitanje, da li je cilj pesme da zadovolji kriterijume stručne javnosti ili da nađe svoj put do uha samog naroda. Kako god bilo, vreme je najbolji filter i sudija kvaliteta. Ono što opstane svakako zaslužuje svoje mesto u muzičkom svetu. A i na svadbama, zar ne?

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *