Sve što treba da znaš o avanturi zvanoj Work and Travel

Možda i tebi već danima u glavi odzvanja duet Rijane i Drejka „Work“, ali, u potrazi za video spotom ili tekstom pesme, kucajući u pretrazi reč „work“, pronašao si nešto sasvim drugo – pojam „work and travel“. Slušao si ranije o tome, pričali su ti drugari koji su preko tih programa nešto kao radili i putovali, ali nisi siguran da si išta zapravo shvatio. Ali, zvuči zanimljivo, to moraš priznati! Pa, o čemu se tu zaista radi?

work-and-travel

Work and Travel je u suštini jedna velika avantura i prilika koja se ne pruža tako često. Šta kažeš na to da četiri meseca možeš da provedeš u Americi, radeći, zabavljajući se, putujući, a kada se vratiš nazad u Srbiju, budeš „pun“ para i nezaboravnih iskustava i uspomena? To bi bilo zaista leto koje se pamti, zar ne? Ipak, ovo nije san ili nemoguća misija. Nema potrebe da se pitaš „u kom životu ćeš uspeti da posetiš tu čuvenu Ameriku“, jer poseta Americi uz programe Work and Travel nikada nije bila lakša i izvesnija!

Work and Travel = Leto iz snova

Dobro, zaključio si, ponuda je sjajna, ali, koje uslove moraš da ispuniš? Ako si brucoš, redovan student ili student završne godine, na masteru, specijalističkim ili doktorskim studijama, imaš manje od 30 godina i prvi put si upisao godinu, ostvaruješ prvi i najvažniji uslov da učestvuješ u nekom od programa Work and Travel.

A koji programi su ti dostupni?

Prva varijanta podrazumeva da sam pronađeš posao uz dostavljanje Job Offer-a agenciji, a ona će ti pomoći da obezbediš vizu i osiguranje; Druga varijanta podrazumeva da se agencija u potpunosti pobrine za to da nađeš i posao i smeštaj i dobiješ vizu i osiguranje. Nešto sasvim drugačije i jako uzbudljivo! Ono što je do tebe jeste da odabereš program, popuniš online prijavni obrazac, a kada te neko iz agencije bude kontaktirao, planiranje tvog nezaboravnog leta može da počne.

Ono što je jako važno jeste to da bi trebalo da se prijaviš što ranije je moguće da bi mogao da pronađeš bolji posao, ali i da bi mogao da uz manje stresa i žurbe pribaviš sva potrebna dokumenta i obaviš sve potrebne razgovore. Da, moraćeš da razgovaraš sa poslodavcima i da, moraćeš da obaviš i intervju u ambasadi SAD-a. Zato, nema potrebe da imaš tremu ili se brineš da nećeš uspeti. Samo položi te preostale ispite i – pakuj kofere jer te čeka ludo i nezaboravno leto!

A zarada?

Ono što te verovatno jako interesuje jeste šta bi to tačno mogao da radiš u Americi i kolika bi bila tvoja zarada. Baš kao i svaki Amerikanac, tvoj sat rada će se plaćati od 8 do 16 dolara, a ukoliko radiš prekovremeno, biće ti isplaćeno „vreme i po“. Uvek možeš raditi više poslova, ukoliko to želiš, ali to mora biti prijavljeno agenciji, jer je ipak ona ta koja garantuje za tebe. Reč je o laganim, sezonskim poslovima za koje nije neophodno iskustvo, ali solidno znanje engleskog jezika jeste potrebno. Ukoliko pak radiš direktno sa mušterijama i klijentima, budi spreman da se malo pomučiš kako bi usavršio svoj engleski. Ali, osim što ćeš se dobro provesti, svašta videti i naučiti, a naravno i fino zaraditi, makar više nećeš imati problema sa tim stranim jezikom! Budući da je reč o sezonskim poslovima, očekuj da možeš raditi na raznim pozicijama u okviru hotela i restorana, marketa i butika, bazena, golf terena i zabavnih parkova. Podsećamo te, što se ranije prijaviš, to ćeš moći da biraš jer će ponuda poslova biti veća, a ti ćeš samim tim biti zadovoljniji krajnjim ishodom!

S obzirom na to da odlaziš u Ameriku, zemlju koja je mnogo drugačija, raznovrsnija i kulturno bogatija od naše, pripremi se za to da ćeš verovatno doživeti tzv. kulturni šok. Ali, koliko god možda na početku bude bilo teško prilagoditi se, ne napuštaj svoj humor, vedrinu, samouverenost i želju za avanturom jer će ti to svakako pomoći da doživiš najbolja četiri meseca u svom životu. A ko zna, možda kasnije poželiš i ponovo da odeš, jer se ovakvoj avanturi uvek vredi vraćati!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *