Sve što treba da znate o relejima

U savremenoj automotizaciji najčešeče se koriste električne komponente koje se nazivaju releji. Zbog brojnih pogodnosti releji se najčešće upotrebljavaju, a glavna prednost ovih komponenti leži u tome što mogu da rade i na temperature od -40 stepeni Celzijusovih i na 80 stepeni Celzijusa. Laki su za održavanje, a postoji nekoliko vrsta releja.

Naime, razlikuju se:

  • Releji snage;
  • Industrijski releji;
  • Vremenski releji;
  • Step releji.

Kao što postoji nekoliko osnovnih tipova, razlikuje se i veliki broj proizvođača, pa su među najpoznatijima Iskra, Omroni, Finder, Teledyne, Ningbo i dr.

Kako rade releji?

Releji služe za uspostavljanje i prekidanje strujnog kola pomoću elektromagneta koji zatvara i otvara strujne kontakte.  Na železnom jezgru je namotana bakarna žica koja od koje se sastoji elektromagnet. Primarno strujno kolo jeste kada struja teče kroz žicu, a oko elektromagenta nastaje magnetno polje koje železnu kotvu privlači- električni kontakti se nalaze na kotvi, a zahvaljujući njima zatvara se ili otvara strujni krug, odnosno sekundarno strujno kolo.

Elektromagnet prestaje da privači železnu kotvu onoga trenutka kada se prekine struja kroz elektromagnet i uz pomoć opruge se vraća u početni položaj. Tada električni kontakti uspostavljaju ili prekidaju strujno kolo, a sve zavisi od tipa kontakta.

Od čega se releji sastoje?

Releji se sastoje od rama, kotve i opruge. Elektromagnet se nalazi na ramu i privlaži železnu kotvu kada se priključi na napajanje. Uspostavljanje ili prekidanje električnih kontakata vrši se pomoću kotve, a uz pomoć opruge se korva vraća u prvobitni položaj kada prestane da teče struja kroz elektromagnet.

Podela releja

Releji se mogu podeliti u nekoliko različitih grupa, pa se tako razlikuju releji prema funkciji i načinu napajanja. Posebna kategorija su vremenski releji.

Prema funkciji releji mogu da služe za opštu upotrebu, a razlikuju se još i frekventni, automobilski, telefonski, indukcioni, telegramski, strujno-naponski i strujni.

Vremenski releji spadaju u posebnu kategoriju i i za njih je karakteristično da su unapred podesiva kašnjenja prilikom uključivanja i isključivanjava kontakata prilikom dovođenja signala upravljanja.

Prema načinu napajanja razlikuju se neutralno odnosno obični releji i polarizovani elektomagnetski. Obični releji funkcionišu tako što kotvu od železa privlači elektromagnet  bez obzira na smer stuje koji kroz nju teče. Oni mogu da koriste i naizmeničnu i jednosmernu struju, stalni magnet koriste polarizovani releji i zato su osetljivi samo na jedan smer struje. Posebno treba obratiti pažnju na povezivanje kod ovih releja, jer je važno odrediti polaritet napajanja.

Prednosti releja

Veoma je značajna upotreba releja, a ove električne komponente poseduju i brojne prednosti.

Naime, oni se lako prilagođavaju različitim visinama napona. Imaju temperaturnu nezavisnost koja se kreće od -40 stepene do 80 stepeni. Između isključenih kontakata postoji visoki otpor, a moguće je isključivanje i uključivanje večeg broja električnih kola koja su nezavisna. Između upravljačkog i radnog odnosno glavnog električnog kola prisutno je galvansk razdvajanje. Reeji su izuzetno jednostavni za održavanje.

Mane releja

Pored brojnih prednosti releji imaju i nekoliko mana. Njima je neophodno mnogo prostora, a pri reagovanju, odnosno prilikom električnog zagađenja mreže javljaju se đumovi. Brzina reagovanja kreće se izmešu 3 i 17 ms, a veoma su osetljivi na uticaj prljavštine, posebno na prašinu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *