Top 5 razloga zbog kojih se parovi danas razvode

Znate da stvari ne idu baš najbolje u poslednje vreme. Vaš partner deluje nezainteresovano, distancirano i ogorčeno. Ne možete da se setite kada ste poslednji put zaista razgovarali, a da to nisu bile reči promrmljane u prolazu. Kao i uvek, očekujete da će sve proći samo od sebe i da će vaš partner vremenom postati onaj stari, kojeg poznajete i volite. Umesto toga, jednog dana dođete kući i zateknete komad papira na stolu – obaveštenje da vam sledi razvod braka.

Ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Razvod braka je postao toliko uobičajena praksa u 21. veku da se više čudimo kada čujemo da je neko u srećnom braku, nego da je razveden. Crni humor na stranu, jedna četvrtina svih sklopljenih brakova završava se trajnom separacijom bračnih drugova ili finalnim korakom – razvodom. Ne možemo a da se ne zapitamo koji su razlozi što se parovi danas odlučuju za razvod braka u tolikom broju?

Postoje li dobri razlozi za razvod braka?

Mnogi pojedinci, pa i parovi, se preispituju da li su njihovi razlozi za razvod braka opravdani. Pod pretpostavkom da ste i vi i vaš partner odrasle i zrele osobe, svaki razlog koji čini da iskreno želite da okončate zajednicu u kojoj se ne osećate ispunjeno i srećno, u potpunosti je opravdan. Možda je razlog zbog kojeg ste vi spremni na ovako krupan korak nekome tek sitnica, ali ako vi razumete svoje odluke i svesni ste njihovih posledica to je jedino što bi trebalo da vas zanima.

Kada se partneri osećaju kao da su dali sve od sebe i sve što su mogli da spasu brak, a nije bilo dovoljno, na kraju će doći do zaključka da je vreme za razvod braka.

Među uobičajenim razlozima razvoda za razvod braka najviše se ističu neverstvo (preljuba), finansijski problemi, nepodudarnost karaktera, izostanak bliskosti sa partnerom i nedovoljno poznavanje partnera pre stupanja u bračnu zajednicu.

Preljuba – neverstvo

Kada jedna osoba izađe iz intime bračne zajednice kako bi zadovoljila svoje potrebe, bilo emotivne ili seksualne, to može da uništi odnos. Veoma je teško vratiti poverenje kada se partner oseti izneverenim. Vanbračni odnosi iliti afere su odgovorni za raspad 20-40% većine brakova i završavaju se razvodom. Ovo je jedan od najčešćih uzroka razvoda. Razlozi zašto ljudi varaju nisu toliko banalni koliko nas bes može navesti da poverujemo.

Zapravo, moglo bi se reći da je preljuba, iako je prva na listi razloga za razvod braka, zapravo posledica svih drugih bračnih problema. Učestale svađe i problemi u braku su uobičajeni razlozi za prevaru, zajedno sa razlikama u seksualnom apetitu i nedostatkom emocionalne bliskosti. Neverstvo često počinje kao naizgled nevino prijateljstvo. Počinje kao emocionalna afera koja kasnije postaje fizička. Neverstvo je jedan od primarnih razloga za razvod braka.

Finansijski problemi

Ako se partneri ne slažu u pogledu finansija, to može dovesti do ozbiljnih problema u braku. Ukoliko jedan partner štedi, a drugi se rasipa, jedan je pažljiv s novcem, a drugi krišom troši teško stečeno, to neminovno dovodi do svađa i netrpeljivosti.

Zašto je razvod tako čest zbog finansijske nespojivosti? Prema statistikama o razvodima, „poslednja kap“ razlog za razvod je nedostatak kompatibilnosti u segmentu finansija i uzrokuje skoro 41% odluka o razvodu braka.

Sve, od različitih navika u trošenju i finansijskih ciljeva do jednog supružnika koji zarađuje znatno više novca od drugog, izazivajući borbu za moć, može napregnuti brak do tačke pucanja. Takođe, razlike u tome koliko novca svaki partner donosi u brak takođe mogu dovesti do igre moći između partnera.

Finansijski problemi se mogu klasifikovati kao jedan od najvećih uzroka razvoda, nakon neverstva, kao razlog broj jedan za razvod braka.

Nepodudarnost karaktera

Nepodudarnost karaktera može dovesti do stravičnih svađa između bračnih partnera. Ako se stalno svađate oko istih stvari i ne uspevate da postignete kompromis, razumete o čemu govorimo. Svađe, rasprave i tvrdoglavo držanje sopstvenih stavova mogu rezultirati time da se partner oseća nedovoljno cenjeno i prihvaćeno u braku, što za posledicu može imati traženje mira van kuće, preljubu i slične probleme. 

Nepodudarnost karaktera ometa svakodnevno funkcionisanje i narušava psihički mir bračnih drugova. Ukoliko se ne ovaj problem ne rešava trajno i temeljno, uz pomoć stručnog lica, koje za cilj ima da parovima pomogne da nauče da komuniciraju i nađu kompromise, u većini slučajeva se završava razvodom braka.

Izostanak bliskosti

Bilo da je u pitanju fizička ili emotivna bliskost, njen izostanak može značiti da je vašem braku došao kraj. Zaljubljenost ima rok trajanja – pola godine do godinu dana. Kada ružičaste naočare spadnu, očekuje vas otrežnjenje – ako ne pripadate malom procentu srećnika koji su našli u potpunosti kompatibilnu osobu, moraćete da radite kako bi vaš brak bio uspešan. Rad na odnosu je nešto što bi trebalo da se podrazumeva. I vi i vaš partner ćete se menjati sa godinama koje dolaze. Ukoliko ne pronađete način da razgovarate, budete bliski i intimni, razvod braka je izvestan pre ili kasnije.

Nedovoljno poznavanje partnera pre braka

Kao što smo spomenuli, u braku, pored bračnog partnera, treba da rastete i razvijate se dugi niz godina. Ukoliko ste kratko bili u vezi i niste dovoljno dobro upoznali partnera pre nego ste izgovorili sudbonosno “da”, moglo bi se desiti da otkrijete da nemate mnogo toga zajedničko – štaviše, da je osoba sa kojom ste u braku sve ono što ne cenite kod ljudi. Neki problemi se mogu izgladiti, za neke nesuglasice se mogu pronaći rešenja, ali ako počnete da upoznajete partnera u braku i shvatite da vam se ne dopada osoba koju ste upoznali – razvod braka je jedan od vrlo mogućih ishoda.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *