Trikovi za kuću bez prljavštine

Postoji nebrojeno mnogo načina da očistite svoju kuću, ali bi se uglavnom svi složili da je najbolji od svih sprečiti prljavštinu da u kuću uopšte dospe. Prva barijera prašini, zemlji i ostalim sitnim otpacima nalazi se, svakako, ispred vašeg kućnog praga. Iako mnogi na njega gledaju kao na simboličan predmet koji će svojim izgledom i možda nekim duhovitim napisom stvoriti prvi utisak o domaćinu kuće, otirač ima najveću ulogu u zadržavanju prljavštine van vaše kuće. Većina ljudi bira otirač prema izgledu i dostupnosti cene, ali postoji nekoliko pravila za izbor i postavljanje otirača koji će uveliko sprečiti prašinu i prljavštinu da dospeju u kuću.

otiraci

Otirači spolja i unutra

Prašina i prljavština, posebno u gradskim sredinama sa velikim zagađenjem, ulazi kroz sve otvore, kako kroz vrata, tako i kroz prozore, ali najviše zemlje i prašine unese se na đonovima cipela. Otirači služe ne samo da zadrže prljavštinu sa đonova cipela već i onu koja strujanjem vazduha i promajom biva nanešena svakodnevno. Da bi se efikasno sprečilo ulaženje prašine, potrebno je postaviti jedan otirač sa spoljne strane, ispred kućnog praga i jedan iza, odnosno kod vrata na samom ulazu. Gledajte samo da onaj otirač koji postavljate unutra bude dovoljno tanak da ostane ispod nivoa vrata, kako bi mogla nesmetano da se otvaraju i zatvaraju. Ovo bi trebalo da važi za sve ulaze u kuću, posebno za onaj iz bašte i garaže.

Odabir pravog otirača

Prvo pravilo kojeg se treba pridržavati kod izbora otirača je da obavezno bude dovoljno širok kako bi oni koji ulaze u kuću, bez obzira koliko imaju veliki korak mogli da stanu na spoljašnji i unutrašnji otirač, bar sa po jednom nogom. Sledeće što treba uzeti u obzir je da otirač nije namenjen samo uklanjanu prljavštine sa đonova, već je isto toliko potrebno da može dobro da upija vlagu. U nekim slučajevim možete odabrati da spolja postavite robusniji otirač koji će lakše fizički skinuti prljavštinu sa cipela, a unutra onaj koji bi upijao vlagu. Za unutrašnji otirač, svakako se postarajte da izaberete onaj koji ima plastičnu, nepropusnu podlogu, jer svakako ne želite neprijatna iznenađenja zimi u vidu blatnjavih barica u svom predsoblju.

Na kraju, lepo je kad otirači ne odaju mnogo ono zbog čega su ustvari tu, tj. ne izgledaju prljavo. Zato je mudro odabrati otirače tamnijih boja, osim ukoliko domaćin ne želi da posveti više vremena čišćenju otirača, posebno u zimskom i kišnom periodu.

Čistite otirače

I kad smo ustanovili da su otirači najveća brana ulasku prljavštine u kuću, treba naglasiti da oni rade svoj posao jedino kad su čisti. Gotovo svakodnevno brisanje cipela ostavlja na otiraču velike količine zemlje i prljavštine, pa ako se redovno ne čiste, umesto da zadržavaju prašinu postaće kolektor preko koga ćete samo uneti još više prašine svaki put kad otarete cipele. Redovno usisavanje znatno smanjuje prašinu i prljavštinu, ali na duže staze otirači, posebno oni napravljeni od vlakana, se moraju prati jer zbog svoje teksture zadržavaju mnogo nečistoća. Zato otirače odnesite na čišćenje isto kada i svoje tepihe.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *