U čemu početnici u vožnji najčešće greše?

Veliki broj auto škola koje su učestvovale u anketi dao je slične odgovore na pitanje iz naslova – u čemu najčešće greše početnici u vožnji, te ovde izdvajamo svaki od njih, ujedno napominjući da slične greške prave i iskusniji vozači.

Nesigurno kočenje

Ova greška upravo je ono što karakteriše gotovo svakog vozača početnika, te ako ste jedan od njih, obavezno obratite pažnju.

Izvesno je da Vas je odabrana auto škola naučila zaista svim pravilima i ponašanju u vožnji, ali se često dešava da, kada se jednom nađete sami na ulici, bez pomoći svog instruktora, možete napraviti gotovo fatalne greške upravo zato što Vam nedostaje iskustva i samopouzdanja.

auto-skola

O tome koliko je kočenje bitno ne treba dužiti, ali je važno skrenuti pažnju na to da se kočnica mora stiskati jako i samouvereno. To, naravno, ne možete učiniti ako vozite u štiklama ili neudobnoj obući, te je uvek prvi savet da povedete računa šta obuvate kada sedate za volan. Rezervni par patika u vozilu Vam sigurno neće smetati, a biće tu da vodi računa o Vašoj bezbednosti.

Pre svake vožnje, proverite i da li Vam je sedište dobro namešteno i optimalno udaljeno od svih elemenata za upravljanje vozilom, kako biste bili sigurni da ćete biti u prilici da udobno vozite.

Strah od vožnje

Strah je ono što koči mnoge vozače, te se svaka auto škola potrudi da takvima obezbedi instruktora čija će uloga, pored učenja, biti i oslobađanje od straha. Šta ako takvog instruktora niste imali?

Onda obavezno, za početak, uzmite dodatne časove vožnje. Svaka auto škola ih ima u ponudi, a samo vežbom možete dostići i relaksiraniji pristup volanu.

Trudite se da što češće vežbate, jer će Vam vozačka dozvola značajno olakšati život, te se potrudite da ovaj strah savladate praksom. Možete Vi to!

Zanemarivanje držanja odstojanja i neuključivanje migavaca

Ovo su greške koje podjednako prave i iskusni vozači, te nemojte da mislite da se kao vozač početnik po nečemu izdvajate.

Iako svaka auto škola svog polaznika obuči ovim saobraćajnim pravilima i trudi se da ih pretvori u rutinu u vožnji, neretko se dešava da se vozači isuviše približavaju vozilu ispred sebe ili da ne uključuju svetla kada skreću.

I jedno i drugo najčešći su uzrok saobraćajnih nesreća u prestonici, pogotovo zato što ne omogućavaju vozaču iza i vozaču ispred da reaguju blagovremeno.

Zato se trudite da ove greške ispravite, jer Vam sigurno neće uštedeti vreme paljenje migavca i držanje propisanog udaljenja, a može Vas sačuvati manjih povreda i većih bespotrebnih troškova.

Telefoniranje

Možda zvuči kao iznenađenje, ali telefoniranje jeste jedna od najčešćih grešaka u saobraćaju. Vozače koji razgovaraju ili kucaju poruke za volanom viđamo svakodnevno, i upravo je to uzrok mnogih blažih saobraćajnih nesreća.

Prava auto škola koja se profesionalno bavi svojim poslom imaće instruktore koji će Vam skrenuti pažnju na ovakve vozače, čije ponašanje treba pratiti u retrovizoru i biti posebno pažljiv ako se uoči da koriste telefon.

U saobraćaju niste sami, pa vodite računa i o tuđim greškama i trudite se da ne pravite svoji, kako bi svi učesnici ostali bezbedni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *