Uloga magnezijuma u zdravlju srca: Šta je važno znati?

Assortment of high magnesium sources. Healthy food nutrition dieting concept. Banana chocolate spinach avocado buckwheat, sesame chia flax seeds, yogurt, nuts, beans, oat

Srce se oslanja na različite hranljive sastojke kako bi ostalo zdravo, jedan od tih sastojaka je i magnezijum – esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u više od 300 različitih biohemijskih reakcija u telu. 

Nastavite da čitate kako biste saznali više o značaju magnezijuma u funkciji kardiovaskularnog zdravlja i kako da osigurate sebi dnevnu dozu važnog minerala.

Magnezijum i srce

Magnezijum je jedan od učesnika u biohemijskim reakcijama srčanog mišića koje uzrokuju otkucaje srca. Srce je mišićni organ koji se sastoji od tri sloja tkiva, a srednji sloj, koji se zove još i miokard, je srčani mišić. 

Kao i svi mišići u telu, srčani mišić zavisi od interakcije kalcijuma i magnezijuma – kako bi se kontrahovao i opustio. Evo i kako tačno kalcijum i magnezijum utiču na rad srca. 

Kalcijum ima zadatak da stimuliše mišićna vlakna miokarda, odnosno da ih skraćuje i grči, dok magnezijum ima suprotan efekat – on blokira dejstvo kalcijuma, omogućavajući mišićnim vlaknima da se opuste. 

S tim u vezi, magnezijum ima ulogu u složenom biološkom procesu koji izaziva otkucaje srca. Pored toga, magnezijum ima i ključnu ulogu u natrijum-kalijum pumpi, reč je o enzimu koji stvara električne impulse, koji su bitni za rad srca

Kako uneti dovoljno magnezijuma?

Pre svega, količina magnezijuma koja je organizmu neophodna za normalno funkcionisanje zavisi od više faktora počev od starosti, pola i zdravstvenog stanja. 

Preporučeni unos magnezijuma u danu se u proseku kreće ovako: 

  • uzrast između 14 i 18 godina: za žene 360 mg, za muškarce 410 mg
  • uzrast između 19 i 30 godina: za žene 310 mg, za muškarce 400 mg
  • 31 godina i više: za žene 320 mg, za muškarce 420 mg

Takođe postoje i vrednosti dnevnog unosa koje su preporučene za trudnice: 

  • ispod 19 godina: 400 mg
  • od 19 do 30 godina: 350 mg
  • 31 godina i više: 360 mg

Važno je napomenuti da mnogi pojedinci u danu unose manje magnezijuma nego što je preporučeno. Zato je od velikog značaja povećati unos namirnica koje su bogate magnezijumom tokom dana kako biste pomogli sebi da unesete potrebnu količinu ovog minerala. 

Evo par primera: 

30-40 g badema (80 mg magnezijuma)

30-40 g indijskog oraha (74 mg magnezijuma) 

½ šolje crnog kuvanog pasulja (60 mg magnezijuma) 

½ šolje kuvanog spanaća (78 mg magnezijuma) 

½ šolje kikirikija (63 mg magnezijuma) 

2 kašike kikiriki putera (49 mg magnezijuma) 

Ono što je takođe važno spomenuti je da doza preporučenog dnevnog nivoa magnezijuma podrazumeva ishranu i suplementaciju (ukoliko je koristite) zajedno. Uzimajući u obzir da putem ishrane telo apsorbuje samo 30-40% magnezijuma iz hrane, onda se korisnost suplemenetacije već u ovom podatku jasno vidi. To je posebno važno u periodima velikog stresa, intezivnog i dugotrajnog fizičkog napora ili nekih zdravstvenih tegoba. 

Zbog toga je dodatna suplementacija Anafarm magnezijumom 375 odlična opcija, posebno uzimajući u obzir njihovu domaću proizvodnju i kvalitet. Svakako pre nego unesete bilo koji dodatak ishrane u svoju svakodnevnicu savet je da se konsultujete sa svojim lekarom, kako biste u zavisnosti od svojih godina, stanja ili terapije dobili pravu dozu. 

Zaključak

Magnezijum spada u esencijalne minerale i uključen je u stotine biohemijskih reakcija u telu, a jedna od njegovih najznačajnijih uloga je i uticaj na rad srca. Svakako da je od izuzetne važnosti konzumirati raznovrsnu ishranu, kako bismo u toku dana uneli našu neophodnu dnevnu dozu, međutim nekad usled načina života, slabijeg kvaliteta namirnica ili nekih zdravstvenih tegoba u tome nismo uvek uspešni, zbog čega je suplementacija uvek odlična opcija za dobro zdravlje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *