Vaš đak zaslužuje kvalitetan pribor za školu

Svakom prvom septembru i početku nove školske godine prethode opsežne pripreme. Pripremaju se svi – i đaci, i roditelji, i nastavnici, i prodavci školskog pribora…

Svi su u visokom startu već sredinom avgusta, kada svuda počinje da se reklamira sve od opreme i pribora što je školarcima potrebno za svakodnevne školske aktivnosti.

Odakle treba krenuti

Kao i kod svake kupovine, pa tako i kod kupovine školskog pribora, treba napraviti plan. Prva pitanja koja se postavljaju jesu gde i kada obaviti kupovinu. Da li to uraditi kad se školski pribor tek pojavi u prodavnicama ili sačekati niže cene i obaviti kupovinu nešto kasnije. Po pravilu, kako odmiče septembar, tako se i cene snižavaju, ali uzmimo u obzir da je pribor potreban već na samom startu školske godine. Srednjoškolci, na primer, možda ne mogu odmah da nabave sve knjige, jer često nastavnici saopšte nazive i autore udžbenika u prve dve nedelje. Međutim, ono što mogu i treba da nabave jesu sveske, pribor za pisanje i crtanje, i sve ostalo u zavisnosti od toga koja je škola u pitanju. Danas se osnovni školski pribor može kupiti gotovo svuda – tu su najpre knjižare, zatim marketi i mega marketi, poznati lanci prodavnica mešovite robe… I kada su cene u pitanju, takva situacija u kojoj je konkurencija velika dovodi do toga da se svi takmiče u tome ko će dati povoljniju cenu. Ono što se primećuje jeste da su možda cene u manjim lokalnim knjižarama najviše, ali one dobro dođu kada je nešto od školskog pribora hitno potrebni. 

Najbolji pribor za školu – odnos cene i kvaliteta 

Mnogi će reći da se više isplati kupiti jednu kvalitetnu i skuplju stvar nego manje kvalitetnu i jeftiniju. Na primeru drvenih bojica se to može lako dokazati. Kupite jeftine drvene bojice. Boje relazivno dobre, ali kad dođe do toga da ih zarežete, one iznova i iznova pucaju. Više se isplati da ih bacite nego da trošite rezač na njih. I svakako na kraju morate kupiti druge. Tačno, u pravu su i oni koji tvrde da u takav pribor ne treba mnogo ulagati jer ga, mlađi školarci naročito, stalno gube. Rešenje je negde u sredini, pa i savet koji iz toga proističe – ne treba trošiti ni previše novca, ali ni kupovati najjeftiniji pribor za školu

Školski pribor koji je svima potreban

Đaci kao da najviše brinu o tome kakav je ranac koji će nositi, odnosno školska torba. Svima je stalo do toga kako ranac izgleda, a roditelji dodatno razmišljaju koji je to najbolji ranac koji je odgovarajući za detetova leđa u razvoju. Tu su i razne pernice i neseseri u koje se stavlja pribor za pisanje i crtanje. Sve vrste bojica, olovke, minerice, gumice i zarezači, lenjiri, šestari, blokovi za crtanje, sveske, vežbanke, pribor za likovno, materijali za oblikovanje i kreativni kutak  makaze, lepak – spisak je prilično dug. U svakom slučaju, dobro je pre svega konsultovati se sa učiteljima, nastavnicima i profesorima šta je tačno i kada potrebno, jer se tako može izbeći situacija da se kupi nešto pogrešno. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *