Vodič: Kako izabrati odgovarajuće auto sedište za vašeg mališana

Bezbedna vožnja svih učesnika u saobraćaju vrlo je važna za svakodnevno kretanje. Kada se mališani nalaze u automobilu, važno je njihovu sigurnost staviti na prvo mesto, što je i u skladu sa odgovornošću roditelja i pravilima bezbednosti u saobraćaju. Zato, neophodno je postavljanje auto sedišta, sve do 12. godine vašeg deteta. 

Auto sedišta su odlično rešenje za prevoz dece svih uzrasta – od prvih dana života do navršene 12. godine. Vrlo je važno pratiti određene korake u izboru adekvatnog auto sedišta za decu, kako biste dugoročnije obezbedili udobnu i sigurnu vožnju vašem mališanu. Slede ključni koraci u izboru odgovarajućeg auto sedišta za decu. 

Prvi korak: informišite se o vrstama auto sedišta za decu

Kada kupujete auto sedište vrlo je važno unapred raspolagati određenim informacijama. Naime, bitno je znati prvenstveno da se sedišta razlikuju prema uzrastu i broju kilograma vašeg deteta. U zavisnosti od toga, za bebe možete kupiti jednu vrstu, koju ćete kasnije zameniti za sedišta za decu, jedno ili više njih, u zavisnosti od broja mališana u vašoj porodici. Takođe, ispravnost automobila se podrazumeva, kao i saradnja deteta. 

Prema svetskim i domaćim pravilima i standardima, svi automobili se izrađuju u skladu maksimalnih mogućnosti za bezbedno i jednostavno postavljanje auto sedišta nazad. U slučaju da je vozilo dotrajalo, ili starije generacije, bolje je zameniti za novije, ili bar proveriti da li postoji bezbednosni pojas nazad, koji je obavezan i za druge putnike, a i za kačenje auto sedišta za bebe i decu.

Takođe, vodite računa da li su navlake skidajuće, radi pranja i održavanja. Postoji mogućnost kupovine letnjih i zimskih navlaka, kako bi se auto sedište maksimalno prilagodilo svim potrebama vožnje i vremnskim uslovima u pogledu temperature. Podesivost položaja leđa i naslona za glavu je važno svojstvo, koje postoji obično kod nešto skupljih sedišta za bebe i decu, ali je preporučljivo.

Praćenje udobnosti sa stanovišta položaja vrata, glave, ramena i nogu najbolje je sprovesti prilikom odabira, posebno ako se radi o starijem detetu, i promeni dotadašnje vrste sedišta. Moguće je isprobati osećaj ugodnosit i udobnosti na licu mesta. Najbolje je dete pripremiti unapred da bez pogovora mora koristiti sedište, i to prilikom svake vožnje i bez izuzetka, pa zato stavite akcenat na kvalitetu i udobnosti. Pored svega što je navedeno, postojanje jastuka ispod, iza tela i kod naslona za ruke je odlična prednost, da bi se vaši mališani što udobnije vozili i na udaljenijim relacijama. Ovi saveti su dobrodošli, pa je dobro proveriti detalje pre odabira i kupovine auto sedišta. 

Drugi korak: birajte auto sedište prema uzrastu deteta

Kada ste se informisali o bitnim karakteristikama koje treba da ima kvalitetno sedište za bebe ili decu, sledeći korak je izbor prema godinama i kilogramima deteta, kao i načinu postavljanja. Tako, dobro je znati da postoji više grupa auto sedišta, i to najčešće pet. To su najčešće: grupa 0 koja obuhvata uzrast do 9 meseci i 10 kilograma deteta i postavlja se obrnuto od smera vožnje, kao i naredna, grupa 0+ do 18 meseci i 13 kilograma, zatim grupa 1 –  od 9 meseci do 4 godine i između 9 i 18 kilograma, grupa 2 – od 15 do 25 kilograma i 3-7 godina i postavlja se u smeru vožnje i grupa 3 – od 22 do 36 kilograma i između 6 i 12 godina, takođe se postavlja u pravcu vožnje. 

Vidimo da ovde ima i prelaznih modela, koji pokrivaju više uzrasta, kao što je na primer grupa 0+, jer može se izabrati za tek rođenu bebu i koristiti do 18 meseci. Takođe, neke grupe su dodatno grupisane, pa možemo posmatrati i sledeće varijante: do 9 kilograma, auto sedišta za decu od 9 do 36 kilograma i prelaznu grupu auto sedišta za decu od 15 do 36 kilograma. Ove grupe objedinjuju više prethodnih, što je kupcima svakako isplativije. Najbolje rešenje je kupiti kompletno auto sedište za bebu, koje kasnije može da se okrene u pravcu vožnje i koristi do nekog uzrasta, bar do 4. godine. Zatim birajte sedište za rang od 6. godine do 12 godine, i sa dve varijante ste obezbedili sigurnu vožnju svojim mališanima, a i poštovanje saobraćajnih propisa. Važna napomena jeste da deca starijeg uzrasta imaju vid sedišta koji obuhvata više naslon za ruke, i donji deo za sedenje, dok se naslanjaju na postojeće sedište automobila. To je takozvano buster sedište, predviđeno između 15 i 36 kilograma. Vezivanje sigurnosnog pojasa obavezno je za svaki uzrast. Ako tragate za auto sedištem za dete najbolje rešenje je da posetite specijalizovanu radnju za bebi opremu, kao što je dečija robna kuća Leto  gde se mogu pronaći sedišta za sve uzraste.

Treći korak: pratite cene, popuste i komplete za vaše mališane

Iako svi roditelji neće štedeti ni jedan jedini dinar prilikom kupovine opreme za bebu ili decu, dobro je pratiti aktuelne cene za auto sedišta. Naime, mnogi proizvođači i distributeri daju različite popuste prilikom kupovine određenih modela, brendova ili kompleta za decu. Tako, uz kolica za bebe često se može odabrati auto sedište koje će se koristiti bar 18 meseci, a ući će u cenu kompleta. Provereno je da su paketi, odnosno kompleti često vrlo jeftiniji nego kupovina pojedinačnih delova opreme za bebe. Tako, funkcija koju ima auto sedište za bebe jeste i nosiljka, pa tako bebu možete nositi bezbedno i izvan automobila.

Takođe, saveti porodice, prijatelja i korisni tekstovi i forumi uvek će pružiti dodatni odgovor na pitanje, i neko novo iskustvo kada se radi o izboru najboljeg sedišta za vaše mališane. Cenovni rang zavisi od odabrane vrste auto sedišta, i najniži je za buster sedište – od oko 1.500 dinara, pa naviše. Ostala sedišta za decu kreću se od nekih 9.000 dinara, pa čak do 50.000 i više, u zavisnosti od dimenzija, jastučića, mogućnosti za promenu položaja i sveukupno paketa funkcija koji sadrže. 

Auto sedišta su imperativ svake vožnje bebe ili deteta, i to je nešto što je kao neophodnost postavljeno ne samo u zakonskim propisima, nego i u odgovornosti roditelja. Da bi se auto sedište za bebe i decu izabralo na najbolji način, dobro je na vreme se informisati i pratiti navedene korake u odabiru. Kriterijumi kao što su uzrast deteta, njegova težina, svojstva koja očekujete da ima auto sedište i poštovanje zakonskih propisa dovešće vas do idealnog rešenja, bez velikog novčanog troška i utrošenog vremena za izbor. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *