Vodič kroz sportsku opremu za vežbanje

Rešili ste da počnete da vežbate, uplatili ste teretanu ili članarinu u nekom sportskom klubu, ali ne znate šta da obučete dok trenirate? Izbor sportske opreme je danas veliki i ume da bude zbunjujući za one koji se prvi put susreću sa ovim svetom, odnosno za one koji su u svetu vežbanja novi. Međutim, često i oni koji se već dugo bave fizičkim aktivnostima ne nose odgovarajuću sportsku opremu.

roger-federer

Dobar izbor sportske opreme može da doprinese boljim rezultatima prilikom vežbanja. Naime, odgovarajuća sportska oprema motiviše i pomaže da produktivnije obavljate fizičke aktivnosti.

Ako je odeća koju nosite dok vežbate neudobna, ako vam je u njoj previše vruće i ako vam se ne sviđa kako vam stoji, zašto to ne promeniti i obući se udobno i tako da izgledate lepo čak i kad vežbate?

Ne budite ona osoba koja u teretani ili na treningu nosi staru trenerku i običnu majicu kratkih rukava, kao i stare, neodgovarajuće patike.

Ovaj vodič će vam pomoći da vidite na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine sportske opreme. Znojite se sa stilom!

Najbitnije stavke – kvalitet i udobnost

Dobra sportska oprema treba da bude kvalitetna i udobna, a to uopšte ne znači da treba da bude i skupa. Ukoliko vežbate kod kuće, onda su kvalitet i udobnost jedina dva faktora koja treba da vas zanimaju prilikom odabira odgovarajuće opreme- strunjače za vežbanje, lopte za pilates, trake za vežbanje, a ukoliko vežbate na nekom javnom mestu, ipak treba obratiti pažnju i na izgled opreme.

Zanimljivo je da određena istraživanja pokazuju da se bolji rezultati u vežbanju postižu ukoliko trenirate u grupi, sa drugim ljudima, pa eto razloga da krenete u potragu za lepom, a ujedno i kvalitetnom i udobnom opremom, da biste bilo u potpunosti spremni za grupna vežbanja i treninge.

Pre nekoliko godina, smatralo se da je najbolja sportska oprema ona koja je napravljena od 100% pamuka. Pamuk upija znoj umesto da ga zadržava na površini kože, kao što čine sintetičke tkanine, poput poliestera i najlona. Međutim, problem sa pamučnom sportskom opremom je to što sva vlažnost ostaje u tkanini.

Tako oprema postaje teška, neudobna i neprijatno se lepi za kožu. Takođe, pamuk toplotu zadržava u telu, umesto da pomaže da toplotu telo otpusti. Zbog ovih razloga uglavnom se prednost daje sintetičkoj sportskoj opremi nad pamučnom.

Zahvaljujući razvoju tehnologije, sintetička odeća se danas pravi da bude u potpunosti udobna i da dozvoljava koži da diše. Ukoliko nosite sintetičku sportsku opremu nećete imati osećaj da vežbate u sauni, što je vrlo bitno tokom toplih, letnjih meseci. Modernu sintetičku sportsku opremu nude mnogi sportski brendovi poput Nike-a, Adidas-a, Under Amour-a i mnogih drugih.

Under Amor vs Adidas

Under Amor vs Adidas

O sintetičkoj sportskoj opremi treba brinuti pažljivije i drugačije nego o običnoj pamučnoj opremi. Naime, toplota vode u veš-mašini i toplota mašine za sušenje mogu da oštete vlakna tkanine, a omekšivači za veš mogu negativno da utiču na efektivnost sportske opreme. Najbolje je ovu sportsku opremu oprati odmah nakon nošenja (poželjno je ručno pranje ili bar pranje na niskim temperaturama u veš-mašini), da se znoj ne bi zadržao u vlaknima, i to bez omekšivača za veš i bez korišćenja mašine za sušenje veša. Ovakvom brigom vaša sportska oprema će duže trajati i sačuvati efikasnost.

Za koju boju i kroj se odlučiti?

Ukoliko želite da skinete višak kilograma i niste zadovoljni kako vam stoji sportska oprema koju već posedujete, dajte šansu tamnijim bojama. Naime, tamne boje, a posebno crna vizuelno figuru čine mršavijom, a to je ono što svi žele. Dobra opcija je i kontrastiranje boja – tamnije boje na kritičnim mestima, a jarke na onim delovima tela kojima ste zadovoljni. Izgledaćete energičnije, a vedre boje motivišu prilikom vežbanja i treniranja. Kako je svačije telo drugačije, ne budite lenji nego se pripremite da u prodavnici probate više odevnih komada da biste videli koji kroj vam najbolje odgovara.

Nema potrebe za kupovinom široke sportske odeće ili one koja je u većem konfekcijskom broju od onog koji vama odgovara. Iako mnogi smatraju da će tako pokriti ono što žele vežbama da srede, zapravo čine suprotno, jer široka sportska odeća vizuelno čini čoveka debljim i širim nego što zaista jeste. Takođe, ne treba ni kupovati za broj manju sportsku opremu, sa nadom da ćete kasnije moći da je nosite, jer previše uska i zategnuta sportska odeća telu čini više štete nego što koristi. Najbolje je kupovati opremu u vašem regularnom konfekcijskom broju, pa i ukoliko vam za par meseci treba manji broj, eto povoda za još jedan zanimljiv šoping, a to je i dokaz da ste uspešni u vežbanju i treniranju.

 

Neophodna sportska oprema za žene

Ženama je prvenstveno neophodan sportski grudnjak koji pruža dobru potporu grudima. Kvalitetan sportski grudnjak je onaj koji je čvrst, ali istovremeno pruža slobodu pokreta. Postoje različite vrste bretela ovog tipa grudnjaka, pa treba izabrati one koje će najviše odgovarati fizičkoj aktivnosti koju obavljate.

Kako se gornji deo tela najviše znoji, treba obratiti pažnju od kakvog materijala je sportski top za koji se odlučujete. Ima raznoraznih modela sportskih topova, a on je bitan i prilikom slojevitog oblačenja. Zanimljivo je da postoje sportski topovi sa već ugrađenim sportskim grudnjakom. Što se sportske opreme za donji deo tela tiče, u izbot ulaze duge sportske pantalone, tri-četvrt sportske pantalone, sportske helanke, pa čak i sportski šortsevi. Kako donji deo tela proizvodi manje znoja od gornjeg, nije neophodno da i on bude od sintetičkih materijala. Mnoge žene zaboravljaju da obrate pažnju i na to koje čarape kupuju za vežbanje. Čarape koje su ojačane oko zgloba i koje se dobro nose sa znojem su najbolji izbor.

 

Neophodna sportska oprema za muškarce

Sportska dukserica sa kapuljačom, majica od modernih sintetičkih materijala, kraći ili duži sportski šorts, kvalitetan i udoban donji deo trenerke, čarape koje ne opterećuju i ne smetaju – to je najbitnije imati ukoliko trenirate ili vežbate.

Takođe, bitno je i da muškarci i žene odaberu odgovarajuće patike. Treba uzeti u obzir da li ih kupujete za trčanje, brzo hodanje, biciklizam, kikboks, teretanu, timski sport ili ples. Dobre patike za trčanje vas mogu učiniti bržim, jačim i koordinisanijim.

Preporučuje se da imate posebne patike za različite vrste fizičkih aktivnosti, na primer, jedne samo za trčanje, a druge samo za vežbanje u teretani. Dobro izabrane patike mogu da sačuvaju od mogućih povreda. Uglavnom, patike treba da budu čvrste i da pružaju dobru potporu stopalu, ali istovremeno da budu lagane na nozi. Kad uspete da pronađete savršeni par patika i savršenu sportsku kombinaciju za vežbanje, uz dovoljno motivacije rezultati će sami doći.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *