Vrste odeće kod kojih pri pranju ne treba koristiti omekšivač

Možda ćete se iznenaditi kada vam kažemo da omekšivač nije namenjen za svu odeću koju imate. Zapravo, upotreba omekšivača kada perete veš u neki slučajevima može ozbiljno oštetiti materijal od kog je odeća sašivena. 

Osim toga, omekšivači lošeg kvaliteta mogu sadržati hemikalije koje iritiraju kožu i izazivaju astmatične napade. Na kraju krajeva, mnoge formule po kojima su omekšivači napravljeni nisu u potpunosti biorazgradive pa to može uticati i na čistoću odeće koju perete. 

Evo pet vrsta odeće koje nikako ne bi trebalo tretirati omekšivačem.

#1 Ne koristite omekšivač za materijale od mikrofibera

Ono što je sjajno u vezi sa mikrovlaknima je to što isprepletane mikrofiber niti imaju mogućnost da zaustave prodor prašine i upiju tečnost. Međutim, ako odevni predmet od mikrofibera ubacite na pranje i dodate omekšivač u mašinu, mogli biste smanjiti efikasnost mikrovlakana. Na taj način vaša odeća više neće zadržavati čestice prljavštine i upijati tečnost.

Moderne Candy mašine za pranje i sušenje veša imaju puno različitih programa kako za pranje tako i za sušenje veša za različite vrste tkanina, pa je i sa te strane ponekad potpuno nepotrebno stavljati omekšivač za rublje. Jednostavno izaberite pravi program pranja i pustite da mašina uradi posao umesto vas. 

#2 Donji veš

Pošto se donji veš nosi neposredno na koži i dolazi u dodir sa intimnim regijama, on se često trlja i stvara trenje koje izaziva ojed. Omekšivač može dodatno pojačati iritaciju. Takođe, omekšivači zbog voštane prevlake koju stvaraju ne daju materijalima da upijaju znoj. Zato je od velike važnosti da donji veš perete samo praškom.

Još jedan savet. Nikada ne sipajte omekšivač direktno na odeću. Za razliku od sredstava za uklanjanje mrlja, on je namenjen za upotrebu u mašini za pranje veša. Direktno nanošenje na veš može ostaviti tragove, masne i obojene mrlje, koje je kasnije teško ukloniti. 

#3 Izbegavajte omekšivače kada perete peškire

Svi volimo da se nakon kupanja ili tuširanja prebrišemo čistim mekanim peškirom kako bi on upio kapljice vode sa našeg tela. Međutim, tečni omekšivači za veš mogu da smanje moć upijanja peškira i drugih mekanih tkanina. Zato, ako osećate da se vaš peškir nije tako mekan i da ne upija vodu brzo kao ranije kada je bio nov, nemojte stavljati omekšivač par narednih puta kada ga perete.  

Štaviše, peškire ne bi trebalo da perete na temperaturi većoj od 40oC ako hoćete da budu mekani. U tom slučaju, da biste uništili bakterije koje sa naše kože ostaju na peškirima, obavezno je posle pranja na nižim temperaturam ispeglati ih. Stručnjaci iz italijanske kompanije Candy preporučuju da ako ponekad hoćete “bolje” da operete peškire, odaberete program Candy veš mašine koji pere na temperaturi od 60oC.

#4 Ne koristite omekšivač kada perete odeću za bebe

Najbolje je da uopšte ne koristite omekšivač na odeći za decu i bebe. Prvo, zato što postoje pidžame za bebe koje su napravljene od vatrostalnih materijala. Omekšivač može smanjiti efikasnost odeće otporne na plamen jer pokriva tkaninu tankim voštanim premazom. To odeću zapravo može učiniti zapaljivijom pa se držite podalje od omekšivača kada perete odeću koja na sebi ima etiketu da je otporna na otvoreni plamen.

Bebe takođe imaju jako osetljivu kožu koja se lako može iziritirati jakim hemikalijama kao što su omekšivači, čak i običnim deterdžentima. Tako da ako želite da dečja odeća bude mekana, koristite veoma malu količinu omekšivača i to onih najkvalitetnijih koji se mogu naći na tržištu (sa oznakom “sentitiv” ili “za odeću za bebe”) ili probajte sa sirćetom i sodom bikarbonom.

#5 Sportska odeća  

Sportska odeća je pravljena posebnom tehnologijom tako da upija znoj i da hladi sportiste dok vežbaju ili imaju takmičenja. Ako koristite omekšivač na majicama, trenerkama, kupaćim kostimima i šorcevima koji su namenjeni vežbanju, on će na njihovoj površini ostaviti premaz koji će sprečavati da odeća upija znoj i hladi vašu kožu. Iz tog razloga nikada ne biste trebali da koristite omekšivač kada perete sportsku odeću. 

Omekšivač, koliko nam pomaže da naša garderoba bude fina i mekana kada je izvadimo iz mašine za pranje veša, toliko može biti i štetan kako za ljude tako i za materijal od kog je odeća napravljena. Zato je veoma važno da kada perete odeću od mikrofibera, peškire, spotske majice, šorceve, kupaće kostime, odeću za bebe i vatrostalnu i vodootpornu garderobu, ne koristite omekšivač. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *