Za i protiv: Da li je polovna PVC stolarija investicija koja se isplati?

Od trenutka od kada se pojavila, PVC stolarija je postala nešto što svako priželjkuje u svom domu, poslovnom ili nekom drugom objektu. Stavka koja je obavezna prilikom renoviranja objekata svakako jeste i promena stolarije, naravno PVC stolarijom, dok se već svi novi objekti, bile to kuće, zgrade, poslovne zgrade, uredno grade i uređuju uz pomoć PVC stolarije. Razloga je, svakako, mnogo.

Prvi i jedan od najvažnijih razloga popularnosti PVC stolarije, jeste to što je ona odličan dodatak dobroj, skoro savršenoj termo izolaciji. Ko ima drvenu stolariju, stolariju koja je stara više decenija, što je kod nas čest slučaj, zna koliko se energije gubi u nepovrata kako zimi, tako i u letnjim mesecima, te je ujedno veoma teško ugrejati ili rashladiti prostor. Međutim, PVC stolarija je tu da spreči to rasipranje toplotne energije, pa osim toga, umanjuju se i mesečni troškovi, uspeva se da temperature bude većinski stabilna, bez oscilacija, što je svakako najvažnija stavka koja govori o dobrim stranama ove vrste izolacije. Uz termo, tu je i zvučna izolacija.

Ne postoji stolarija, kao što su to PVC prozori i PVC vrata, koja predstavlja toliko dobru zvučnu izolaciju, što je odlično kada imate kancelariju ili stan u ulici i delu grada koji su prilično prometni i, naravno, bučni u svakom delu dana ili noću. Osim izolacije, tu je estetski momenat, koji je svima nama važan. PVC stolarija svakom prostoru daje mnogo lepši i mnogo moderniji izgled, kakav ništa ne može dati. Čak se i jako stari stanovi ili kuće u velikom meri izmene i dobiju lepši izgled ovom promenom. Tu su, naravno, i brojni drugi benefiti koji dolaze ugradnjom PVC stolarije, od otpornosti, bezbednosti, jer je PVC stolarija mnogo bezbednija i sigurnija od drvene, a tu su i drugi. Ali, ono o čemu vredi dalje pričati jeste činjenica da se danas, osim nove PVC stolarije, kupuje i polovna PVC stolarija koja se može naći kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. I tu je potrebno odgovoriti na pitanje, da li je investicija polovne PVC stolarije isplativa ili ne?

Starost polovne PVC stolarije

Krenimo od samog početka. Kada kupujete novu PVC stolariju, onda jednostavno znate da je nova, te to nije nešto što podleže bilo kakvim pitanjima. Ali, kada kupujete PVC prozore ili PVC vrata koji su već korišćeni, jedno od prvih pitanja vezano je za njihovu starost. A problem onda nastaje u tome da li su informacije tačne, te da li je moguće starost PVC stolarije odrediti. Tačan odgovor u ovom slučaju bi bio, starost PVC stolarije je nešto što ne može biti tako lako određeno. Budući da se radi o materijalima i proizvodu koji je osmišljen tako da jako bude istog izgleda, da bude što otporniji, na sve vremenske uslove i prilike, PVC stolarija nije podložna vidljivim i snažnim promenama, kao što su to promene koje zadese drvenu stolariju, te na osnovu kojih je moguće brzo pretpostaviti da li je ona novija ili starija.

U većini slučajeva, kupcima ostaje to da prodavcima veruju na reč da je PVC stolarija korišćena period koji im se saopštava, jer se često dešava da PVC prozori, na primer, budu skoro identični kada se jedni pored drugih postave oni korišćeni godinu ili dve pored onih koji su bili postavljeni skoro celu deceniju. Ne mora da znači da je ta starost uticala na sam kvalitet, međutim, što starija PVC stolarija njena cena bi trebalo da bude manja, što je i logično kada su u pitanju polovne stvari. Zbog svega ovoga, kupovina nove PVC stolarije je daleko sigurniji i bolji izbor, ali, ovo nije sve.

Kvalitet polovne PVC stolarije

Ukoliko se nadovežemo na prethodno, neminovno je da će starost PVC stolarije uticati na njen kvalitet. Koliko god nešto bilo izrađeno kvaliteetno i dobro, godine korišćenja jednostavno čine da se nešto „troši“, te na kraju se taj kvalitet prilično gubi i nestaje. Međutim, kada govorimo o samom kvalitetu, starost nije jedini problem, već postoji nešto što se zove nemogućnost provere informacija. Polovna PVC stolarija vam nikada neće u potpunosti dati odgovor koji su to sve materijali korišćeni za njenu izradu. Ukoliko niste neko ko je stručan i ukoliko nemate uz sebe stručno lice, to jeste, majstora koji se odlično razume u ovu vrstu stolarije, onda vam ostaje opet da verujete prodavcima na reči koje vam govore. Naravno da će skoro svaki prodavac govoriti o kvalitetu svog proizvoda koji vam nudi, nebitno da li je on nova ili polovan, ali velika razlika u tome jeste da uz nov proizvod vi dobijate deklaraciju i sve papire koji potvrđuju kvalitet, koji tačno govore o materijalima korišćenim u izradi, dok polovna PVC stolarija to ne poseduje. Naravno, uvek ima izuzetaka gde vi i uz polovnu PVC stolariju možete dobiti papire koji će vam potvrditi njenu starost, kvalitet, ali ovo nije često slučaj.

Problem je zapravo u tome što je „ na oko“ PVC stolarija ista, ma od kog materijala se sve sastojala. Ono što čini njenu spoljašnjost jeste PVC materijal, ali koji i kakvi mehanizmi se sve nalaze unutra, da li su unutra samo izdržljivi i otporni materijali ili neki koji nisu toliko dobri, da li su stakla još uvek ona fabrička ili su menjana, retko ćete moći da saznate. Da, i sama stakla mogu biti problem. Kada su nova, fabrička, stakla vam garantuju odličnu izolaciju, nepropustivost bilo čega, međutim, ukoliko dođe do lomljenja i zamene stakla, gubi se mnogo toga što je PVC prozor imao kao nov, te se u tom trenutku kao polovan, ne bi trebalo ni naći na prodaji, već na nekom otpadu nakon skidanja, jer takav PVC prozor više nikada ili bar, skoro nikada, neće imati svoju stopostotonu izdržljivost. Uz sve to, ne samo da li su korišćeni kvalitetni materijali, već i materijali koji su bezopasni po vas i vašu okolinu, saznaćete samo ukoliko kupite sasvim nov proizvod u ovalešćenoj firmi koja ddistribuira ili pravi PVC stolariju, dok polovna stolarija ne može ni to da garantuje, jer se može dogoditi da je neko upravo zbog toga uklonio iz svog prostora, te takvu informaciju jednostavno prećutao.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *