Zakup domena – 7 saveta pri odabiru slobodnih domena

Gotovo svaki online  projekat počinje osmišljavanjem imena brenda ali i zakupom  budućeg internet domena. Ipak, i posle svih ovih godina koliko radim u NiNet-u primećujem da se stalno ponavljaju jedne te iste greške, naročito kod onih koji prvi put kupuju  slobodne domene-  kao da postoji šablon po kome novajlije biraju   slobodan  domen i obezbedjuju svoje mesto na internetu.

Različiti domeni, slika: https://pixabay.com

Različiti domeni

U ovom tekstu pokušaću da objasnim kako da registracija domena bude lak proces i dam nekoliko saveta.

  1. Izbegavajte previše reči u jednom domenu

Ovo je karakteristično za firme koje su lokalnog karaktera i koje su zarad nekog SEO učinka spremne da žrtvuju sve ostalo. Primeri takvih domena su obucarskaradnjajovanjovanovicnis.rs ili jeftinprevozrobebeograd.com

Podjite od sebe i zapitajte se  – kada ste poslednji put ukucali dugačak domen sa sve ektenzijom  u Firefox-u ili Chrome-u?

  1. Potrudite se da domen bude kratak

Ovo je direktno u korelaciji sa prethodnim savetom. U tom slučaju novi domen bi glasio obucarjovanovic.rs a sve ostale bitne ključne reči idu pod opis sajta, meta opis i naslov stranice (title, meta description i h1 tag)

  1. Ne koristite srednje i donje crte u nazivu domena

Ne samo da ne izgleda previše lepo nego je i nepraktično. Ponovo, zapitajte  se kada ste poslednji put ukucali u browseru moja-firma.rs? Ok, sada svi guglamo čak i nazive sajtova jer je lakše nego da ukucamo domen  u browseru.. 🙂

  1. Proverite da li je neko već koristio domen

Ovo pogotovu imajte u vidu ako naidjete na slobodan domen sa privlačnim imenom. Postoji mogućnost da je neko već imao sajt na njemu koji je iz nekog razloga penalizovan (previše exact anchor,  spam linkovi I penal  od strane google-a (Panda algoritam update). Alate koje ja najčešće koristim u ovu svrhu su archive.org – da bi ste videli koji sadržaj je bio na sajtu i moz.com da bi proverili link profil sajta.

Upravo dok sam pisao članak videh da je ekipa iz archive.org preporučila ovaj simpatični Firefox addon  koji pokazuje arhivu 404 stranica.

  1. Da li je domen trademark?

Mi (NiNet Company) smo kao ovlašćeni registar .rs domena odgovorni za brendove poput google.rs , twitter.rs, microsoft.rs ,yahoo.rs i druge i iz iskustva znam da su neki korisnici kontaktirani od strane velikih brendova zbog .rs domena- naravno uz molbu da dotični domen vrate matičnoj kompaniji.

Gotovo uvek se ceo slučaj završavao dogovorom i do sada nijednom nije došlo do arbitražnog postupka u kome bi učestvovala i treća strana.

  1. Ekstenzija domena – com , .rs ili nešto treće ?

Za domaće projekte savetujem da se odabere jedan od .rs domena, lakše se pamti a i Google daje prednost domaćim domenima pre nego .com. U ovom slučaju nema potrebe da idete dalje od onoga što je najpopularnije . Primer obucarske radnje bi bio obucarskaradnja.se ili obucarskaradnja.club, naravno kao primer koji ne bi trebalo slediti.

U proteklom periodu pojavio se ogroman broj ekstenzija domena ali iz mog iskustva – ne sećam se kada sam na pretraživaču video ektenziju .club ili .photography da se dobro kotira u rezultatima pretrage.

  1. Koji su slobodni domeni – brza provera dostupnosti više domena

Ovo je naročito pogodno  za one koji žele da provere više različitih domena na istoj ektenziji, na primer . mojdomen.rs, mojdomenonline.rs,  topmojdomen.rs u tom slučaju isprobajte takozvanu bulk proveru domena :

 

Zaključak

Dobro razmislite pre nego što krenete u proces zakupa domena. Proverite dostupnost, da li je to naziv nekog brenda i da li se lako pamti.

I budite što jednostavniji – kao i u životu previše analize ali I čekanja nije poželjno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *