Zašto je neophodna nehodajuća obuća za bebe?

Možda nekome i zvuči čudno kada čuje da je nehodajuća obuća za bebe jedna od stavki koja je neophodna. Ali kako god zvučalo, takva vrsta obuće predstavlja uobičajeni deo odrastanja i njen pravilan odabir igra značajnu ulogu u tome da se dete oseća udobno. 

U većini slučajeva se takva obuća koristi u periodu između šest meseci i godinu dana, odnosno dok dete ne počne samostalno da hoda. Mada, istini za volju, nehodajuća obuća za bebe može da bude korišćena i ranije, a što sve na prvom mestu zavisi od toga u kom periodu godine je dete rođeno, ali i od toga kakvu odeću za bebe roditelji kupuju. 

Primera radi, ako je dete rođeno u toku letnjih meseci, onda mu neće biti potrebno ništa osim čarapica u toku prvih meseci života. Međutim, ako je rođeno u toku zime, mnogi roditelji počnu vrlo brzo sa korišćenjem nehodajuće obuće. 

Čemu služi nehodajuća obuća za bebe?

Osnovna namena koju nehodajuća obuća za bebe ima nije usmerena na to da pruži potporu dečijem stopalu, kao što je slučaj sa standardnom obućom. 

Naime, takva vrsta obuće obezbeđuje toplinu detetu dok leži ili sedi, te čini da se ono oseća maksimalno udobno. Tim pre što se izrađuje od materijala karakterističnih po mekoći. 

U većini slučajeva se nehodajuća obuća za bebe izrađuje od pamuka, platna ili vune, mada se na tržištu mogu naći i takve patike za najmlađe poznatih marki, koje su izrađene po ugledu na originalne modele za starije. 

Nehodajuća obuća za bebe – prednosti i mane

Brojne su prednosti korišćenja ovakve vrste obuće za najmlađe, ali samo pod pretpostavkom da se pažljivo odabere model i materijal od koga je izrađena nehodajuća obuća za bebe. 

Uopšteno govoreći, prva i osnovna prednost je ta što deci pružaju toplinu, a odmah zatim i što štite njihova stopala. Ukoliko je izrađena od prirodnih materija, što je uglavnom slučaj, takva vrsta obuće može da spreči i eventualne iritacije osetljive bebine kože. 

Osim toga, u prednosti spada i zaštita bebinih stopala od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine, kao što su recimo vlaga i prašina, te vrućina, odnosno hladnoća. 

Većina modela, posebno za bebe nešto starijeg uzrasta ima i poseban dodatak protiv klizanja, pa je u tom smislu nehodajuća obuća za bebe odlična zaštita od potencijalnih padova, te povređivanja. Lako se i obuva i skida, budući da je tako dizajnirana, što u velikoj meri olakšava roditeljima. 

Slobodno se može reći da nehodajuća obuća za bebe nema mana. Jedino što se možda i može okarakterisata kao mana jeste loš izbor takve obuće, a najpre sa aspekta veličine. Naime, iako dete u principu koje nosi takvu obuću još uvek ne hoda, uvek je najbolja opcija da nosi obuću odgovarajuće veličine.

Takođe, ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da onog trenutka kada dete počne da pravi prve korake, nehodajuća obuća za bebe mora neizostavno da bude zamenjena standardnom obućom. Sve to je izuzetno značajno upravo zbog detetovog stopala, jer obuća koja je poznata kao nehodajuća zapravo nije dovoljno čvrsta i nema odgovarajuću potporu, što se smatra izuzetno značajnim za razvoj detetovih stopala. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *