Zašto zaposleni treba da nose radna odela?

Nekada je jako teško izabrati odgovarajuća radna odela za svoje zaposlene. A tek ume da budem nezgodno naterati ih da ta odela nose. A evo kako da odaberete prava odela i pritom da se osigurate da će ih vaši zaposleni stvarno i nositi.

Nekada su radna odela bila isto što i jednolični radni kombinezonk i ova odeća se isključivo konfekcijski proizvodila. Danas je slučaj drugačiji. Radna odela imaju sada višestruku namenu, a osim osnovne funkcije koja se odnosi na obezbeđivanje prekrivenosti tela, radno odelo ima i zaštitnu ulogu, jer radnike čuva od fizičkih, hemijskih, hemijskih i drugih rizika na radu, ali i štiti od prljavštine, prašine i drugih štetnih materija. Takođe, odela imaju i praktičnu i estetsku ulogu.

Međutim, zaposleni od svoje odeće damas očekuju mnogo više. Osim što žele lepo da izgledaju dok rade, važno im je da odelo bude udobno, da je materijal kvalitetan, a uz to i da je odeća izdržljiva. Ipak, mnoge kompanoje kroz radna odela ističu i svoj vizuelni identitet.

Ali da bi se propisani standardi i nivoi zaštite ispunili, nadređeni moraju da obrate posebnu pažnju prilikom kupovine radne odeće. U Aktu o proceni ritika na radnom mestu jasno su definisani specifični standardi, ali i zaštita od rizika tokom obavljanja poslova.

Kako odabrati radna odela?

Prilikom odabira radnih odela obavezno obratite pažnju na sledeće. Pogledajte sastav i materijal, boju i tkanje, ali i gramažu. Pošto su u ponudi različiti materijali, imajte na umu ovo.

Pleteno ili ravnomernk tkano radno odelo mora da bude. Ne sme da bude greške u tkanju, a tkanina mora da bude čvrsta. Na taj način se neće materijal razvlačiti. Takođe, odela bi trebalo da budi istovetno obojena. Nikako ne bi smelo da bude svetlijih delova na pregibima ili da su pojedini delovi izbledeli. Obavezno tokom prvog pranja proverite da li odelo pušta boja, pa svako sledeće pranje sa tim uskladite.

Ako dođe do gužvanja i stiskanja odela, trebalo bi da se nabori sami od sebe izravnaju, a sa odelima koja su od čistog pamuka dešava se da ostane neki nabor.

Proverite tkanine da li su rastegljive tako šte ćete da ih rastegnete, pa ako se u prvobitni oblik vrate onda je u pitanju kvalitetna tkanina.

Održavanje radne odeće

Pratite uputstva za održavanje odeće, predlažemo vam i da obavezno proverite šta piše na etiketi, jer je na njoj jasno označeno od kakvog sastava je materijal i na koji način se odelo pere i pegla.

Na etiketama su naznačeni simboli koji se odnose na hemijsko čišćenje, pranje i peglanje, pa ih nikako nemojte zanemarivati. Naznačena temepratura prilikom pranja treba da se ispoštuje kako se odeća ne bi oštetila, a ukoliko je označeno da tkaninu treba prati ručno, onda postupite u skladu sa oznakama.

Takođe, označen je i pictogram pegle, pa ispoštujte i ova pravila kako biste imali lepo opeglano radno odelo. I da, posebno je značajno da se pridržavate svih standard koji su definisani aktom o proceni rizika za određeno radno mesto gde je neophodno nositi radna odela. Jedino tako ćete biti adekvatno zaštićeni od pojedinih rizika na radu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *