Zbog čega je kolagen toliko važan?

 

Mnogo puta smo imali prilike da čujemo da manjak kolagena ima i te kako negativan uticaj ne samo na zdravlje naše kože, nego i mišića, kostiju i ligamenata, ali i mnogih drugih delova tela. O čemu se zapravo radi?

Jedan od svakako najzastupljenijih proteina u ljudskom organizmu jeste kolagen. Čak postoje procene da trećinu ukupne količine svih proteina u telu predstavlja upravo kolagen

Samim tim što uzima učešće u izgradnji kostiju, ligamenata i mišića, odnosno tetiva, ali kože, kolagen je izuzetno značajan za normalan rad ljudskog organizma. Sem toga, ovaj protein može se naći i u zubima, zatim u krvnim sudovima i u rožnjači, na primer.

Koje sve vrste kolagena postoje?

Do sada je utvrđeno da postoji minimalno 16 različitih tipova ovog proteina, s tim što su četiri glavna i označena su arapskim brojevima 1, 2,3 i 4.

Kada je u pitanju kolagen tipa 1, on se smatra najzastupljenijim u ljudskom organizmu i sačinjen je od vlakana koja su gusto zbijena. Kolagen tipa 1 uzima učešće u gradnji hrskavice, zatim kostiju, tetiva, kože, zuba i vezivnog tkiva.

Osnovni sastojak elastične hrskavice je kolagen tipa 2, dok kolagen tipa 3 može da se primeti u mišićima, arterijama i u određenim organima gde maksimalno podupire njihovu strukturu. S obzirom na to da pomaže procesu filtracije, to se kolagen tipa 4 sreće u gotovo svim slojevima kože.

Prirodno je da sa starenjem dolazi i do manje proizvodnje ovog proteina, te da ga treba nadoknaditi. Baš zato što se manjak kolagena najčešće prvo primeti na koži, to na tržištu postoje brojni preparati koji služe upravo njegovoj nadoknadi.

Koji kolagen odabrati?

Iako se uvek preporučuje pokušati najpre na prirodan način sa povećanjem nivoa kolagena u koži, odnosno generalno u ljudskom organizmu, a kroz unošenje odgovarajućih namirnica, sve češće se posebno pripadnice nežnijeg pola odlučuju za kupovinu suplemenata koji sadrže i kolagen. Cena takvih preparata varira u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta na prvom mestu, a zatim i od gramaže, odnosno od toga kako je generalno proizvod koncipiran.

Nema nikakve sumnje da preparati na bazi kolagena povećavaju elastičnost kože na prvom mestu, a zahvaljujući adekvatnoj formuli i određenim dodacima uspevaju da povećaju tonus kože. Takođe, koža koja je tretirana na ovakav način postaje i mnogo bolje hidrirana, a primećeno je i da kolagen utiče u velikoj meri na smanjenje bora.

Pored toga što se mogu naći preparati za negu kože koji sadrže kolagen, na tržištu postoje i suplementi u vidu tableta i kapsula, koje bi ipak trebalo koristiti isključivo po preporuci lekara.

Svakako bi trebalo koristiti i prirodne izvore kolagena, kao što su vezivna tkiva životinja. Praktično govoreći prirodni kolagen je zapravo želatin koji se dobija kuvanjem najpre pilećih, a zatim i kostiju nekih drugih životinja.

Da bi ljudski organizam mogao nesmetano da proizvodi ovaj protein, potrebno je obezbediti mu raznovrsnu ishranu, bogatu na prvom mestu vitaminom C, kao i aminokiselinama, te bakrom i drugim hranljivim materijama koje će poboljšati proizvodnju kolagena u organizmu. Naravno da uvek dolaze u obzir i sredstva za negu kože koje sadrže kolagen. Cena u tom slučaju ne bi trebalo da bude merilo po kome se biraju proizvodi, već isključivo treba obratiti pažnju na to za koji tip kože je konkretni preparat na bazi kolagena predviđen, odnosno da li sadrži određene dodatke u vidu vitamina C i E, cinka ili hijaluronske kiseline, što je najčešće slučaj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *