Zbog čega je preporučljivo sunčanje i koje potencijalne opasnosti postoje

Svuda možete pročitati da sunčanje nije zdravo za kožu, da može biti jako opasno za zdravlje i kožu ako ne vodimo računa o sebi. Ne poričemo da to nije istna, zato što jeste. Previše sunčevih zraka i predugo izlaganje suncu, posebno na visokim temperaturama može biti itekako opasno i štetno za kožu.

Ali, gledano sa vedrije strane, pa čak i kada je zdravlje u pitanju ne treba sve u životu posmatrati sa sumnjive tačke gledišta. Isto važi čak i kada je sunčanje u pitanju.

Ukoliko volite da se preko leta sunčate, a zatim i pohvalite novim izgledom, da istaknete sveže osunčan i preplanuli ten, onda to trebate učiniti na pravi način. To znači da biste pre sunčanja trebalo da zaštitie svoje telo i kožu, kako ne biste morali da brinete o posledicama.

Ukoliko znate kako pravilno da se ponašate i kao da se zaštitite nećete imati problema. Ponekad sunčanje može imati i lepe strane, koje nisu povezane samo sa lepotom već i sa sunčanjem.

Kako naši turisti vole da letuju u Grčku, u narednim redovima otkrivamo vam zašto je dobro da se ne krijete od sunčevih zraka. Izdvojili smo za vas neke prednosti sunčanja, ali i potencijalne opasnosti kako biste našli balans, bili zadovoljni i uživali u svojoj lepoti i zdravlju.

Prednosti sunčanja

Mnoge civilizacije pre nas, kada još nisu postojale zaštitne kreme za sunčanje, koristile su sve prednosti ovog prirodnog izvora toplote. Znali su na koji način mogu iskoristiti ovaj prirodni dar kako bi izlečili mnoge bolesti, a samim tim poboljšali svoje zdravlje i kvalitet života.

Sunce je izvor života, pa se od njega ne treba skrivati, ali je svakako važno voditi računa da se ne pretera i boravi predugo na toploti. Sunčanje ima svoje prednosti, kao i mane. Hajde sada da vidimo kako i zbog čega sve sunčanje može biti dobro za vas.

Preplanuo ten

Prva asocijacija na letnje sunčanje je svakako preplanuo ten. Lepa osunčana boja i prirodno potamnjen ten su želja svih nas, kako bi se istakao naš fizički izgled.

Ukoliko želite da pocrnite i da ne izgorite bitno je da napravite balans i uspostavite ravnotežu, kako bi vam sunčevi zraci doneli neke koristi. Ovo ne važi samo kada je u pitanju izlaganje sunčevim zracima i visokim temperaturama, već se odnosi i na boravak na suncu.

Opasnost od prekomernog izlaganja suncu

Svakako postoji mnogo načina da se zaštitie od sunca. Zaštitne kreme su samo jedan od načina, jer u svom sastavu sadrže zašitne faktore koji sprečavaju da ultraljubičasti zraci prodru duboko u kožu.

Sunce emituje ultraljubičaste zrake, koji mogu biti i opasni opasni po kožu. Oni mogu da prodiru duboko u kožu, da izazovu sunčanicu ili oštete ćelije, odnosno da stvore opekotine ili rane. Pored toga može se desiti da u kasnijim godinama preterano izlaganje suncu doprinese pojavi raka kože, pa je potrebno voditi računa.

Zatim, ukoliko se na vašem telu često pojavljuju mladeži ili imate izuzetno osetljivu kožu, nemojte se dugo izlagati suncu. Obavezno koristite zaštitu od zračenja, kako ne biste dobili rane po telu. Vodite računa da kritične delove tela pokrijete prikladnom garderobom.

Ukoliko imate proširene vene isto morate biti veoma pažljivi. Visoke temperature i sunčevi zraci mogu uticati na širenje vena na nogama. Ovo može biti jako opasno i ukoliko ne želite da vam se stanje na nogama pogorša najbolje je da se koristi preventiva za proširene vene.

Ali sa druge strane sunčevi zraci su itekako važni i neophodni zbog stvaranja vitamina D, koji je veoma važan za naš organizam. Vitamin D je dobar za jačanje kostiju i zuba, jača imuni sistem i štiti organizam od malignih bolesti. Pored toga podstiče rad mozga i poboljšava koncentraciju.

Blagodeti sunčevih zraka

Sunčevi zraci imaju  svoje dobre strane i blagodatno utiču na zdravlje ljudi. Naravno, potrebno je biti umeren kako bi se izbegle negativne posledice. Neke od koristi izlaganja suncu su:

 • helioterapija odnosno lečenje sunčevim zracima u slučaju većeg broja različitih bolesti,
 • smanjuje šansu za napredovanje kancera,
 • ubija loše bakterije,
 • štiti kožu od ekcema,
 • smanjuje holesterol,
 • snižava krvni pritisak,
 • ojačava imunitet,
 • popravlja raspoloženje,
 • smanjuje depresiju,
 • poboljšava izgled kože,
 • prosvetljuje kosu,
 • utiče na rast i pravilan razvoj fetusa i novorođenčadi.

Helioterapija

Helioterapija je zapravo metoda lečenja suncem i sunčevim zracima, koja datra još iz perioda antičke Grčke. Ova metoda poznata je i kao terapija izlaganja zračenju sunca, koja se koristi za lečenje bolesti kože, zglobova, kostiju i slučno, i na taj način povećavajući otpornost i zdravlje istih.

Može sprečiti metastaziranje raka

Prema iskustvu jednog američkog doktora koji je svoje pacijente podsticao na izlagane suncu, postoje šanse da se spreči napredovanje, odnosno širenje kancera.

Terapija koju je na svojim pacijentima primenjivao bila je kombinacija sunčanja i korigovane ishrane, kako bi sunčevi zraci podstakli stvaranje vitamina D, koji zapravo najviše štiti organizam od raka i daljeg razvoja malignih bolesti.

Ubija loše bakterije

Sunčeva svetlost je prirodni lek koji ima sposobnost da ubija ili suzbija mnoge bakterije na telu. Nekada su sunčeve zrake koristili u vojci za prirodno lečenje i dezinfekciju otvorenih rana.

Za ekcem

Dokazano je da sunčeva svetlost može da pomogne kod poremećaja na koži zbog pojave gljivica, kao što su ekcem, psorijaza, akne i gljivične infekcije ili reakcije kože.

Izgled kože

Kao što smo spomenuli, umereno izlaganje suncu je zdravo i ne treba preterivati. Preplanula koža tokom prijatnih letnjih meseci je želja mnogih ljudi, ali najvažnije – zdrava koža je svakako sinonim lepote i zdravlja.

Da bi se koža na visokim temperaturama zaštitila svakako joj je potrebna adekvatna zaštita. U tom slučaju preporučljive su hidratantne kreme za sunčanje sa jakom zaštitom od UV zračenja.

Najkritičniji deo dana za sunčanje i boravak na jakom suncu je period od 11h do 16h. Savetuje se da se u tom periodu izbegava boravak na jakom zračenju sunca, posebno kada vrućine prelaze 30 stepeni Celzijusovh.

Kosa

Boravak na suncu će prosvetlliti vašu kosu, pa ukoliko volite promene ovo je prilika da da osvežite svoj izgled. Tokom leta izbegavajte da sušite kosu fenom. Zaista nema potrebe da je izlažete tretmanima, kada je možete u svakom trenutku osušiti na prirodan način.

Smanjuje holesterol

Studije su pokazale da nedostatak sunčeve svetlosti dovodi do povećanja holesterola kod osoba koje inače imaju ovaj problem. Zapravo, pokazalo se da je vitamin D povezan sa kontrolom holesterola u organizmu i da povišen nivo vitamina D snižava koncentraciju masnoća u telu.

Snižava krvni pritisak

Visok krvni pritisak može biti jako opasan, a sunčevi zraci pomažu kod regulisanja istog.

Ojačava imuni sistem

Sunčeva svetlost je bitna za zdravlje, kako bi naš organizam bio jak i otporan na brojne bolesti, kao i štetne faktore iz okruženja. Sunčeva svetlost poboljšava našu cirkulaciju, stimuliše i poboljšava metabolizam i pozitivno utiče na jačanje imunog sistema.

Popravlja raspoloženje

Sunce, tople temperature i sunčevi zraci utiču na bolje raspoloženje jer izloženost sunčevim zracima podiže energiju i popravlja raspoloženje. Tople temperature i sunčevi zraci utiču na oslobađanje hormona sreće koji se naziva serotonin.

Zapravo, serotonin je hormon koji je povezan sa lepim raspoloženjem. Utiče na to da ostanemo smireni, dobro raspoloženi, pomaže da se osećamo vedro i spokojno i u pojedinim situacijama fokusirano.

Depresija

Nedostatak sunčeve svetlosti i previše izolovanosti poput boravka u mračnim ili zatamnjenim prostorijama može dovesti do depresivnog stanja. Simptomi depresije se primećuju ne samo zbog nedovoljno prvedenog vremena napolju, već i zbog nezdravog načina života.

Ali sunčevi zraci u ovom slučaju deluju pozitivno. Svež vazduh i boravak na suncu opuštaju i smanjuju šanse za patološkim promenama raspoloženja.

Rast beba

Istraživanja su potvrdila da boravak na sunčevim zracima utiče na rast dece, a kasnije tokom života i na njihovu visinu. Ovo je posebno slučaj kada se radi o bebama. Koliko su bebe u toku prvih nekoliko mesci izložene prirodnoj svetlosti to će uticati na njihovo zdravlje. Dnevna svetlost i toplota su važni za pravilan rast i razvoj beba, a kasnije kada postanu zrele osobe i na jak imunitet.

Vodite računa o svom izgledu i zdravlju, ali nemojte preterivati sa sunčanjem. Pored ovih benefita nemojte zaboraviti da prekomerno sunčanje može biti opasno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *