Zlatibor – planina idealna za rekreaciju i bavljenje sportom

Stiglo je leto, vreli dani su pred nama, pa se većina ljudi umornih od gradske gužve i buke umesto mora opredeljuje za mirne krajeve sa umerenom temperaturom, zelenilom i netaknutom prirodom, svežim i čistim vazduhom. Idealno mesto za takavu vrstu opuštanja je svakako boravak na planini. Ako ste još i ljubitelj sportskih aktivnosti, koje ne želite da propustite ni tokom letnjih dana, onda je planina definitivno mesto za Vas.

Planinski turizam Srbije se inače iz godine u godinu sve više razvija i postaje zastupljeniji kako kod naših, tako i kod stranih turista. Takva činjenica ne treba uopšte da nas iznenađuje, s obzirom da naša zemlja poseduje dosta prirodnih potencijala koji još uvek nisu dovoljno iskorišćeni.

zlatibor planina

Ako ste se odlučili za odmor i rekreiranje na nekoj od planina u Srbiji, naš predlog je da izaberete Zlatibor. U slučaju da još uvek niste posetili ovu planinu koja se nalazi u središtu Srbije, na samo pola puta od Beograda do Crne Gore, vreme je da već ovog leta rezervišete smeštaj. Apartmani Zlatibor sa svojom širokom ponudom će vam omogućiti da se u potpunosti prepustite čarima ove čarobne planine.

O Zlatiboru…

Zlatibor je planina sa izuzetno prijatnom i blagom klimom, velikim brojem sunčanih dana u godini, pa nije ni čudno što je nazivaju i „vazdušnom banjom“. Blagotvorno utiče na zdravlje ljudi, posebno kod onih koji imaju probleme sa srcem i respiratornim organima.

Netaknuta priroda, bujna vegetacija, čist i opojan vazduh, planinski potoci, borove šume, raznovrsno lekovito bilje, prostrane livade i proplanci, samo su neke od karakteristika koje ovu planinu čine posebno lepom i privlačnom za posetioce.

Koje sportske aktivnosti su zastupljene na Zlatiboru?

Jedna od aktuelnijih sportskih aktivnosti na Zlatiboru je planinski biciklizam. Brojne uređene biciklističke staze poput Zlatibor – Čajetina, Zlatibor – Mokra Gora, kao i četiri staze na Torniku prižiće neopisiv doživljaj svim ljubiteljima ovog sporta, bilo da se njime bave rekreativno ili profesionalno. Na ovaj način ne samo da ćete poboljšati svoju kondiciju i zdravlje, već ćete i uživati u predivnim i živopisnim predelima prirode doživljavajući nezaboravnu avanturu.

Za one koji vole duge šetnje u prirodi, tu su i raznolike pešačke staze koje vode kroz šumarke i livade, različite kilometraže, sa i bez uspona, u zavisnosti od toga u kakvoj se formi nalazite. Najpoznatija pešačka staza za koju se turisti najčešće opredeljuju je staza koja vodi od centra do spomenika. Za one hrabrije i iskusnije predlažemo stazu koja vodi do vrha Čigota sa kojeg ćete doživati nezaboravno iskustvo uživajući u fantastičnom pogledu na Maljen, Kablar, Povlen i Ovčar.

Pored pešačkih i biciklističkih staza, na raspolaganju su i razni ekstremni sportovi poput paraglajdinga, jahanja, kao i trim staze i vežbališta. Ukoliko se odlučite za paraglajding, tj. za skok padobranom sa Tornika – najvišeg vrha na Zlatiboru, doživećete nešto što ćete pamtiti celog života. Takođe, za ljubitelje grupnih sportova, tu su i tereni za fudbal, košarku, rukomet i tenis.

Naravno, za sve one koji se u nekom trenutku zažele plivanja i sunčanja, tu je Zlatiborsko jezero koje svojom čistinom mami na kupanje i opuštanje tokom vrelih letnjih dana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *