Značaj vežbanja na otvorenom

Vežbe na otvorenom imaju mnogo prednosti u odnosu na sve ostale načine vežbanja i rekreiranja, jednostavno nema velike rasprave o povoljnom učinku svakodnevnog vežbanja na otvorenom – to su odavno dokazale u praksi i teoriji sve zdravstvene institucije sveta.

Sektor za kontrolu i prevenciju bolesti američkog Centra za sportsku medicinu u svojim godišnjim izveštajima stalno ističe da je telu neophodno najmanje 30 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Sport na otvorenom, slika: https://www.pexels.com

Sport na otvorenom

Dobra vest je da ne morate vežbati u teretani da biste bili u formi: vežbe na otvorenom su jednako učinkovite, a mogu biti zabavnije od onih u teretani! U susret lepim danima, predložićemo nekoliko varijanti:

Dvorišne aktivnosti

Fitnes na otvorenom može biti organizovan kao program vežbi usklađen sa terenom na kom se vežba ili možete jednostavno brzo hodati stazom kroz neki park na putu do posla ili fakulteta.

Koje su to aktivnosti kod kuće koje mogu zameniti vežbe u teretani?

Ako imate dvorište pograbuljajte lišće, ošišajte travu, presadite cveće. Potkrešite i sredite živu ogradu, isecite suve grančice stabala, postavite ploče na stazice oko kuće, sredite garažu i terasu, bezbroj je varijanti.

Sve su to umerene telesne aktivnosti. Ako imate recimo 60 kg, grabuljanjem lišća iz dvorišta možete potrošiti i do 200 kalorija za sat vremena. Razmislite o tome.

Letnjikovac

Letnjikovac

Čak i pasivan boravak na otvorenom prija. Danas su posebno popularni letnjikovci sa mrežicama protiv komaraca u kojima možete na miru čitati knjigu, družiti se sa komšijama, pa i raditi na svom lap topu.

Na ovaj način prirodno dovodite u ravnotežu rad svog respiratornog sistema, tj. vršite balans između negativnih jona (vazduh uz vodene tokove je bogat negativnim jonima) i pozitivnih jona (čestice čađi, prašine, smog).

Pogodnosti vežbanja napolju

 

Nema članarine: svaka šumska staza, park, staza pored reke, uvek su nam dostupni. Ne treba vam nikakva posebna oprema, vazduh je čistiji nego u zatvorenom prostoru, dobijate dovoljnu količinu vitamina D preko sunčeve svetlosti i to sasvim besplatno i direktno!

Naučnici preporučuju isključivo ovaj način snabdevanja tela vitaminom D (koga tek u promilima ima u namirnicama i suplementima).

Vežbate svoj um

Kada šetate ili vežbate, recimo na spravama u dvorištu, vaš um postaje svestan promene okruženja, dobijanjem više kiseonika iz spoljašnje sredine neuronske veze postaju jače, vi postajete budniji, koncentrisaniji i postajete usklađeni sa prirodom.

Bilo da šetate brdima, na plaži ili šumskom stazom, vaš um prepoznaje promenu terena i sasvim drugačije prima informacije iz spoljašnjeg sveta, kažu naučnici koji se bave telesnim razvojem.

Kada treba početi sa vežbama na otvorenom. Nekoliko saveta

Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, porazgovarajte sa svojim lekarom pre početka vežbanja i tek onda krenite lagano.

Zacrtajte sebi neki cilj do kog želite stići vežbama, počnite polako i ne prelazite granice svojih mogućnosti. Vežbe na otvorenom prilagodite vašem tempu vežbanja.

Evo nekoliko smernica o tome kad i kako vežbati napolju:

* Vežbajte u jutarnjim satima. Ljudi uvek nalaze izgovore da izbegnu vežbanje na otvorenom na kraju dana. A u stvari ujutru je naša energija optimalna, vazduh je čistiji, temperatura niža, a da ne govorimo o tome da ćemo se bolje osećati tokom celog dana na poslu.

* Izbegavajte ekstremne temperature. Iako je vaše telo možda prilagođeno hladnijem ili toplijeg vremenu, trebalo bi izbegavati vežbanje na otvorenom kad su ekstremne vrućine ili hladnoće.

* Nemojte preterivati sa vežbama na suncu. Nećete ni osetiti kad se pojave opekotine na licu, rukama, nogama…Uvek koristite dobre krema za sunčanje i nosite naočare za sunce ili kačket, savetuju stručnjaci.

* Pijte dovoljno vode. Ako popijete 300 ml vode 30 minuta pre nego što krenete sa vežbama na spravama napolju to bi  trebalo da održi telo hidriranim tokom 30-ak minuta treninga. Ne zaboravite da gubite vodu kroz znoj čak i pri hladnijem vremenu, a dehidratacija počinje i pre nego što osetite žeđ.

* Nastojte da imate dobru opremu. Iskoristite novu tehnologiju, danas je moguće kupiti vodootporne patike i veoma  prozračnu odeću od specijalnog materijala.

* Neka vam pokret na otvorenom bude deo života i svakodnevnice. Ako nemate mogućnosti da nabavite sprave za vežbanje u dvorištu, ili nemate dvorište ni veliku terasu, hodajte koliko god možete. Planirajte aktivnosti na otvorenom sa svojom porodicom. Pešačite po obližnjim planinama i brdima. Šta će vam flašica sa mirisom bora ili vanile i šumskog cveća kao aromaterapija, kada možete otići van i udahnuti miris prirode?

Vežbe na otvorenom su odlične i za razvoj i funkcionisanje svih čula, povezuju duh i telo. Ne samo što telo ostaje u formi i ostajete fit, vaš mozak takođe mnogo dobija pa i na životne probleme počinjete gledati drugačije. Rekreacija napolju vam može potpuno promeniti životno iskustvo!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *