​​Majmunske boginje – izgled, simptomi, lečenje

Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji potvrđen je 17 juna.

Slučajevi zaraze do sada registrovani su u preko 30 zemalja a neke od njih su proglasile epidemiju. U SAD je prijavljeno više od 6.000 slučajeva majmunskih boginja što je klasifikovano kao vanredna situacija za javno zdravlje.

Majmunske boginje generalno izgledaju kao vodeni osip, slično varičelama ili herpesu. Zapravo osip prolazi kroz različite faze dok se ne formira krasta a zapaženo je da nakon opadanje krasti kod pojedinih osoba ostaju ožiljci. 

Kod zaražene osobe, prvo se pojavljuje tačkasti osip koji počinje da svrbi, bubri i dobija izgled vodenastih plikova. Tečnost kojom su ispunjeni plikovi je beličaste boje a zatim plikovi prerastaju u čireve ispunjenih gnojem.

 

Način prenošenja majmunskih boginja

Majmunske boginje se mogu preneti direktnim kontaktom sa zaraženo osobom odnosno njegovom kožom ali i korišćenjem ličnih stvari zaražene osobe, recimo putem odeće, peškira ili posteljine. Takođe majmunske boginje mogu se preneti i kapljičnim putem.

Zaražena osoba može preneti infekciju na druge osobe od trenutka pojave simptoma sve dok kraste ne otpadne. Infekcija se može prenositi ne samo između ljudi, već i sa životinja na ljude i obratno. 

U rizičnu grupu obolelih spadaju osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i određenim stanjima kože (ekcem), trudnice, bebe i mala deca. 

 

Simptomi majmunskih boginja

Infekcija majmunskim boginjama traje od 3-4 nedelje i obično prolazi sama od sebe. Simptomi infekcija ispoljavaju se kao: 

  • osip na koži
  • temperatura
  • otokom limfnih čvorova
  • glavobolja
  • upaljeno grlo
  • kašalj

Dakle, simptomi su slični drugim infekcijama ove vrste zbog čega je testiranje neophodno u slučaju pojave simptoma. Treba imati na umu da majmunske boginje i posledice zaraze po ljudsko zdravlje nisu u potpunosti determinisani i zato treba biti oprezan. 

Zaraza majmunskim boginjama identifikuje se na osnovu brisa kože i laboratorijskog testa

 

Lečenje majmunskih boginja

Za majmunske boginje ne postoji poseban lek a infekcija obično prolazi za par nedelja. Za umanjenja svraba mogu se koristiti praškovi i emulzije koji se koriste za ublažavanje simptoma kod drugih boginja, a u slučaju temperature neki od lekova za njeno obaranje. 

Ukoliko dođe do komplikacija ili su se boginje pojavile na nezgodnim mestima na telu, na primer na očima, ustima ili genitalijama što može biti izuzetno nezgodno kada su u pitanju deca, potrebno je da kontaktirate izabranog lekara koji će prepisati odgovarajuću terapiju. 

Kod malog broja dece je do sada potvrđen virus majmunskih boginja a način tretiranja infekcija je istovetan kao i kod drugih vrsta dečijih boginja. Treba obezbediti da dete ne češe krste i da ne odlazi u kolektiv (škola, vrtić, trening). 

 

Vakcina protiv majmunskih boginja?

Kada je u pitanju vakcinisanje protiv majmunskih boginja, treba znati da postoji posebna vakcina za majmunske boginje ali ona do sad nije dostupna široj populaciji. Međutim, protiv majmunskih boginja može se koristiti vakcina koja se koristi protiv velikih boginja. 

Otuda osobe koje su primile vakcinu protiv velikih boginja mogu se smatrati donekle zaštićenim ali treba imati u vidu da imunitet dobijen ovom vakcinom nije doživotan. 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, izdao je preporuku da se protiv majmunskih boginja mogu vakcinisati medicinski radnici, osobe sa oslabljenim imunitetom, starije osobe, deca i tinejdžeri. 

Kada je u pitanju prevencija, treba biti oprezan i izbegavati susreta sa osobama kod kojih je potvrđeno ili postoji sumnja da su zaražene majmunskim boginjama. Ostale mere prevencije su redovno pranje ruku sapunom i vodom, korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku, kao i izbegavanje putovanja u zemlje koje su označene kao rizične. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *