Koliko su tačni tumor markeri prilikom dijagnostikovanja?

Analize iz krvi mogu da daju puno važnih informacija o zdravlju organizma i pojedinih organa specijalno. Ni tumor markeri nisu drugačiji i igraju važnu ulogu u kontroli zdravlja, praćenju toka lečenja i kontrolisanju stanja nakon završene terapije.

Šta su tumorski markeri, koliko su pouzdani i kako se analize rade? Da li rezultati mogu da budu lažno visoki?

O svemu detaljnije čitajte u nastavku teksta i otkrijte nešto novo što verovatno niste do sada znali.

Tumor markeri su važan podatak koji dosta toga govori o našem zdravlju

Tumor markeri su zapravo detektovane supstance u našoj krvi koje se uvek proizvode, ali rastu onda kada postoji razvoj obolelih ćelija. U glavnom su to belančevine i šećeri, tj. pojedini molekuli koji lekaru pokazuju da postoje promene koje treba detaljnije ispitati.

Ono što treba naglasiti da svaka osoba ima sopstveni početni nivo parametara za svaki marker pa je dobro kada se prve analize urade onda kada nikakve sumnje ne postoje.

Upravo zbog toga mnoge osobe preventivno odlaze u laboratorije i iz malog uzorka krvi ili urina rade sve analize. To je dobra odluka koja može mnogo da znači u kasnijoj analizi. 

Lekar može da preporuči i da se tumorski markeri urade i iz tkiva pa su to tri načina za detekciju molekula koji tokom bolesti počinju da rastu čime se čak može i da se utvrdi i o kojoj vrsti tumora je konkretno reč.

Koliko su pouzdani markeri za tumore?

Oni nisu skrining testovi i nisu potpuno pouzdani, ali se ipak dosta koriste kao način ranog signala za oprez i dodatnu pretragu, ali i za to da li je tok lečenja odgovarajući i da li daje rezultate.

Dakle, tumor markeri ne služe da definitivno otkriju promene, već da usmere pažnju i otkrivanju promena u samom začetku. Sumnje će se otkloniti nekim od skrining postupaka kakva je biopsija pa zato ne bi trebalo brinuti ako su rezultati visoki jer za to postoje i druga objašnjenja, ali će lekar sigurno predložiti i druge analize i isključiti neke bolesti.

Kada ne bi bilo ovakvih postupaka mnoge promene bi se otkrile tek kada pokažu i druge simptome, a u većini situacija je tada situacija već složena i zahteva ozbiljnije lečenje. Zato su sve dijagnostičke procedure koje služe za rano otkrivanje jako važne za pravovremeno otkrivanje i lečenje mnogih bolesti.

Koje vrste markera postoje?

Laboratorijske analize su toliko uznapredovale da danas imamo preko 100 različitih tumor markera i svaki se odnosi na detekciju tumora na određenom organu. 

Lekarima mnogo pomaže ovakvo dodatno dijagnostikovanje jer nekada postoji sumnja, nekada se radi preventivna provera zdravlja, a nekada postoji rizik od razvoja pojedinih bolesti pa se zbog toga mora pratiti zdravstveno stanje.

Srećom postoji dosta analiza koje preventivno mogu ukazati na postojanje nekog problema i zato je važno raditi redovne sistematske kontrole i pratiti savete lekara koji je zadužen za praćenje zdravstvenog stanja.

Laboratorije su u mogućnosti da brzo i povoljno urade mnoge analize koje se rade iz samo malog uzorka krvi ili urina. To je odličan način za kontrolisanje zdravstvenog stanja pa bi trebalo preventivno pratiti zdravlje i na vreme otkriti brojne probleme.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *