Optimizacija web stranice u nekoliko koraka

optimizacija web stranica

Ako pitate većinu vlasnika kompanija koji je najbolji način za generiranje prometa na web stranici, oni će najverovatnije početi govoriti o SEO optimizaciji. Svakako, dostupni su i mnogi drugi kanali generiranja prometa, kao što su preporuke i društveni mediji, ali ništa se ne može porediti sa internet tražilicama. Problem je u tome što vlasnici kompanija ne samo da se natječu protiv svakog drugog vlasnika kompanije za određene ključne riječi koje se odnose na njihovu industriju, nego obično nemaju potrebne resurse i iskustva za razvoj i postavljanje sadržaja koji rezonira sa sadašnjim i budućim korisnicima. Sa obzirom na to koliko se SEO krajolik mijenja i evoluira ovo je pravi problem. Zapravo, toliko poduzetnika se jednostavno ne gnjavi sa SEO-om. Prema nedavnoj statistici samo 17% malih poduzeća ulaže u optimizaciju web stranice!

SEO zahtjeva puno posla. Zbunjujuće je. Teško je.

Srećom, postoje načini za optimizaciju vaše web stranice koji, iako ne jamče visoko rangiranje na stranicama sa rezultatima tražilice, pružaju neke velike mogućnosti za generiranje web prometa i povećanje konverzija.

1: UKLJUČITE VIDEO SADRŽAJ NA WEB STRANICU

Svaka web stranica ozbiljno treba razmotriti postavljanje videozapisa kao glavnog sadržaja.

Pogledajte neke od ključnih statističkih podataka o YouTube-u:

  • YouTube ima preko milijardu korisnika. To je gotovo jedna trećina svih ljudi na Internetu!
  • YouTube ima više gledatelja od 18 do 34 i od 18 do 49 godina od bilo koje kablovske mreže u SAD-u
  • Više od polovice svih pregleda sadržaja sa YouTube-a dolaze sa mobilnih uređaja.

Sve više i više kompanija počinje uključivati video sadržaj u svoju marketinšku strategiju. Uz nevjerojatnu popularnost, video više nije samo opcija kada je u pitanju marketing – to je MORANJE. Vidite, Google stalno mijenja kriterije za rangiranje web stranica i određivanje njihovog položaja na stranicama rezultata pretraživanja. Komplicirani algoritmi češljaju sve različite aspekte web stranice, od ključnih riječi do slika.

A, da, video sadržaj.

Video je postao neprocjenjiv dio bilo koje strategije digitalnog marketinga, ali ga je potrebno optimizirati kako bi bio učinkovit. Želite uključiti pažljivo odabranu kombinaciju ključnih riječi, teksta, videozapisa, distribucije i promocije. Potrudite se da imate bar dio videozapisa na više kanala, uključujući YouTube, i sigurno ćete primijetiti razliku u prometu vaše web stranice.

2: KREIRAJTE RELEVANTAN UTICAJAN SADRŽAJ 

Tražilice uzimaju u obzir čitav niz faktora kako bi utvrdile relevantnost vašeg sadržaja i web stranice. Nije samo relevantnost u smislu važne teme, već i koliko se vaša web stranica i njen sadržaj podudaraju sa pretraživanjem koje netko provodi. Na primjer, rezultati pretraživanja za „crveni bijeli plavi bikini“ u mjesecu Decembru rezultirat će potpuno različitim rezultatima pretrage od istog upita u Julu. Ako tražilica može shvatiti što korisnik traži, moći će ponuditi bolji skup rezultata za to pretraživanje. Zato je tako važno proizvoditi kvalitetan i relevantan sadržaj. Sadržaj koji nije izravno relevantan za upit korisnika  vjerojatno se uopće neće prikazivati u rezultatima tražilice, pa je tako važno optimizirati relevantnost svake stranice na vašemj web sajtu.

3: FOKUSIRAJTE SE NA SVJESNOST O BRENDU

Povećanje popularnosti vaše web stranice dosta se oslanja na povećanje svijesti o brendu. Da bi vaša web stranica bila popularna kod vaše ciljane publike – ili jednostavno popularna općenito – to znači da vaš sadržaj (stranica na web sajtu, videozapis ili slikama) mora biti jako privlačan. To obično dolazi u obliku povratnih linkova tzv ‘backlink-ova’ sa drugih web stranica koje pružaju korisnicima link ka vašoj web stranici. Stvaranje svijesti o vašem brendu i povećanje popularnosti vaše web stranice najbolji je način optimizacije vrijednosti sadržaja za veći položaj unutar rezultata tražilice. To bi se moglo učiniti putem jakog i učinkovitog marketinga, postavljanja ključnih riječi, odabira strateških domena i drugih osnova SEO-a. 

4: POTRUDITE SE DA VAŠA WEB STRANICA BUDE LAKO DOSTUPNA

Što je teže za tražilice i publiku da pristupi i koristi vašu web stranicu, to će biti niži rang u rezultatima pretrage i niže u smislu popularnosti među korisnicima. Nitko ne želi da doživljava napor kako bi koristio i pretraživao sadržaj stranice, bavio se sporim vremenom učitavanja ili zbunjujućim pop-up prozorima. Brzina i sigurnost dva su od najvećih faktora koji određuju položaj na rezultatima tražilice. Svakako, važno je osigurati i postaviti kao prioritet doživljaj posjetitelja, no sigurno, web stranica koja se brzo i učinkovito učitava biće nagrađena sa mnogo većim rangom.

Poboljšanje vremena učitavanja stranice te odličan doživljaj pristupa i kretanja po web sučelju zadovoljiće očekivanja korisnika i povećat će položaj rezultata pretraživanja.

5: SVE SE VRTI OKO KLJUČNIH RIJEČI

To je očigledno, ali opet važno naglasiti – morate uključiti ključne riječi vaše branše na cijeloj web stranici. Da bi ste povećali optimizaciju svoje web stranice, morate uključiti te ključne riječi što je moguće više. Međutim i položaj tih ključnih riječi ima veliku ulogu u vašem napretku.

Želite ih uključiti u:

  • Naslove (HTML element koji govori tražilicama o vašoj web stranici, pojavljuju se u naslovu stranice rezultata tražilice i na vrhu trake internetskog preglednika korisnika.)
  • Opise
  • Podnaslove
  • Sadržaj stranice
  • Slike i njihov alt tekst
  • URL-ove / domene

Ugrađujte ključne riječi prirodno umjesto da ih samo trpate ili će ih tražilice označiti i vaš sadržaj na stranici će biti rangiran kao slab i nekvalitetan.

Završne misli

Optimiziranje web stranice ključno je za veće rangiranje na rezultatima tražilice, ali i za povećanje ugođaja vaših posjetitelja i vlastite popularnosti na web-u. Na taj će način vaša web stranica biti relevantnija i popularnija za pretraživanje korisnika. SEO je zapravo usmjeren na stvaranje snažne i učinkovite popularnosti na web-u i izgradnji svijesti o brendu koja će biti nagrađena visokim položajem na rezultatima pretraživanja. Učinkovita optimizacija uključuje pronalaženje i stvaranje ravnoteže između tehničke strane (za tražilice) i kreativne strane (za ljude). Pronalaženjem ove ravnoteže, vaše web stranice će se gledati kao kvalitetne od strane tražilice i vaših korisnika.

Koji su prema vašem mišljenju važni elementi za optimizaciju web stranice? Javite nam u komentarima u nastavku i dok ste ovdje, ne zaboravite podijeliti ovaj post!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *