Oralna higijena – zašto je toliko važna za zdravlje vaših zuba?

Čini se kao da je sve poznato kada je reč o pravilima i preporukama kako da se efikasno brinemo o zdravlju naših zuba. Međutim, iz dana u dan pojavljuju se nove verzije starih dobrih principa oralne higijene. Kao rezultat toga, mnogi ljudi i dalje ostaju zbunjeni. Koliko često treba prati zube? Da li je izbeljivanje zuba štetno? I u vezi mnogih drugih stomatoloških postupaka i usluga…

Pranje zuba nekoliko puta dnevno šteti zubnoj gleđi.

 • Ovo je delimično tačno. Obično, dovoljno je prati zube dva puta dnevno, ali ako imate priliku da perete zube češće (na primer, nakon svakog obroka), koristite mekanu četkicu za zube.

Skupe paste za zube su uvek bolje od onih jeftinih.

 • To nije uvek istina. Neke umereno skupe paste za zube mogu biti vrlo efikasne. U zavisnosti od stanja Vaših zuba, posavetujte se sa stomatologom kakva Vam pasta najviše odgovara.

Žvakanje guma za žvakanje bez šećera sa ksilitolom nakon obroka može zameniti pranje zuba i ima isti učinak.

 • Ne baš, ali ako niste u prilici da operete zube nakon svakog obroka, možete koristiti gume za žvakanje bez šećera za čišćenje zuba i osvežavanje daha. Nemojte žvakati više od 10 minuta.

Ne treba četkati zube, ako mi desni krvare.

 • Krvarenje desni je znak da biste trebali posetiti stomatologa. Međutim, ako to ne može učiniti odmah, možete prati zube mekom ili ekstra mekom četkicom za zube.

Postavljanje tablete aspirina pored zuba koji boli može olakšati bol.

 • Aspirin na taj način ne deluje na olakšavanje bola. Osim toga, može oštetiti meka tkiva u Vašim ustima. Stoga je bolje koristiti prirodne analgetike, poput nekih biljnih ulja.

Nema potrebe za posetom stomatologu ako nema vidljivih problema s mojim zubima.

 • Treba da posećujete svog stomatologa dva puta godišnje, bez obzira na stanje Vaših zuba u tom trenutku. Ponekad, samo stomatolog može videti mogući problem, a uvek je bolje za početi lečenje u najranijoj fazi.

Ako je zubna gleđ bela, zub se može smatrati zdravim.

 • To apsolutno nije istina! Zub može izgledati zdrav i beo, ali, u isto vreme, može imati šupljine, probleme sa korenom ili druge abnormalnosti koje zahtevaju lečenje.

Nakon što se tretira pokvaren zub, on se više neće kvariti.

 • Ne postoji garancija za to. Nakon tretmana, o svakom zubu mora se pažljivo brinuti: redovno pranje, korišćenje zubnog konca i drugo.

Bolje je lečiti zub koji je pokvaren nego odlučiti se za njegovo vađenje.

 • Pre donošenja odluke hoćete li nastaviti lečenje ili ukloniti bolan zub morate konsultovati kvalifikovanog stomatologa i, možda, pitati za mišljenje više stručnjaka. Ponekad, čak i potpuno propao zub može biti obnovljen, i, u isto vreme, postoje situacije kada čak i zdrav zub mora biti izvađen.

Bolje je izvaditi umnjake, jer oni obično uzrokuju probleme.

 • Nemojte izvaditi umnjake pre nego što oni počnu da Vam prave probleme.

Dobro zdravlje zuba može biti nasleđeno.

 • Nasledni faktor igra manju ulogu u dobrom oralnom zdravlju. Glavni faktori su, ipak, pravilno održavanje oralne higijene i redovne posete stomatologu.

Jedenje puno čokolade dovodi do kvarenja zuba.

 • Ne, ali ako ne operete svoje zube ili barem isperete usta svaki put nakon što ste jeli čokoladu, rizik da dobijete karijes je veći.

Jedenje prevrućih ili prehladnih jela može oštetiti zube.

 • Samo redovno konzumiranje zaista prevrućih ili ledenih jela može biti štetno za Vaše zube i zubne živce.

Koristeći čačkalice nakon obroka možemo proširiti razmak između zuba.

 •  Upotreba čačkalica obično ne može imati takve efekte, ali morate biti jako oprezni prilikom upotrebe čačkalice, jer možete oštetiti desni i druga meka tkiva u ustima.

Izbeljivanje zuba je štetno jer može oštetiti zubnu gleđ.

 • Moderne metode za izbeljivanje zuba, uključujući i lasersko izbeljivanje zuba, imaju minimalno štetno delovanje. Ipak, mora se zapamtiti da se izbeljivanje zuba ne može preporučiti svakom. Izbeljivanje nije preporučljivo onima koji imaju osetljive zube, problematičanu gleđ, nerazvijena zubna tkiva, kao ni trudnicama i dojiljama.

Nije štetno izbeljivati zube običnom sodom bikarbonom (natrijum bikarbonatom).

 • To je zapravo vrlo štetno, jer soda bikarbona ima vrlo jake abrazivne efekte. Ako želite izbeliti zube na jednostavan način, koristiti posebne paste za zube za izbeljivanje. Takve paste za zube sadrže mnogo manje čestice koje ne štete zubima.

Nema potrebe voditi brigu o mlečnim zubima moje bebe, jer će za nekoliko godina oni svakako ispasti.

 • To je apsolutno pogrešno sa mnogih tački gledišta. Pre svega, ako se ne brininete o mlečnim zubima, oni mogu ispasti pre vremena i uzrokovati probleme sa zagrižajem ili nepravilan razvoj stalnih zuba Vašeg deteta. Osim toga, potrebno je započeti podučavati svoju decu dobrim navikama oralne higijene od ranog detinjstva.

Potrebno je izbegavati stomatološke procedure za vreme trudnoće.

 • Uobičajeni stomatološki pregledi i tretmani se ne moraju izbegavati ni u trudnoći, ali postoji veliki broj postupaka, kao što su rentgensko snimanje ili hirurške stomatološke intervencije, koji se ne smeju primenjivati u trudnoći.

Sve vrste stomatoloških procedura su vrlo bolne.

 • Ne više. Savremene stomatološke tehnologije, uz pomoć različitih vrsta anestezije, omogućavaju obavljanje stomatološkog tretmana potpuno bezbolno.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *