Preventivno proveravajte zdravlje na sistematskom pregledu

Sistematski pregledi za mnoge su naporni, skupi, nepotrebni. Uglavnom polazimo od pretpostavke: Ako smo zdravi, zašto bismo išli kod lekara! Ipak, svakodnevno se dešava da nas iznenadi vest o nečijoj bolesti i onda pomislimo:Do juče je bio zdrav kao dren, a nju sam juče srela jedru ko jabuku!

Prevari nas prvi pogled, na licu se često ne vidi proces koji se dešava u organizmu i iscrpljuje ga, zato je važno preventivno proveravati zdravlje, kontrolisati rezultate i onda kada ne postoje tegobe. Sa godinama života, povećava se potreba za preventivnom proverom zdravlja. Ako čekate da se tegobe pojave, to obično znači početak nekog procesa. Sprečite proces tako što ćete na sistematskim pregledima proveriti zdravstveni status.

Šta se proverava na sistematskom pregledu?

Ne postoji čovek koga ne brine da li u njegovom organizmu postoji problem, postoji li rizik od razvijanja neke bolesti. Jedini način da razuverimo sumnje je da odradimo sistematski pregled koji obuhvata preventivne analize i dijagnostičke metode koje ukazuju na određeni problem u organizmu. Prva poliklinika Beograd zakazuje kompletne sistematske preglede, zbog prevencije raznih bolesti, poželjno je da ih stariji od četrdeset godina obavljaju jednom godišnje. Taj pregled treba da obuhvati opšti lekarski pregled koji čine: 

  • podaci o zdravstvenom stanju koje dajete lekaru, merenje telesne težine i visike, obim struka, merenje krvnog pritiska, EKG, indeks telesne mase, pregled trbuha, vrata i štitne žlezde, pregled srca i pluća;
  • Laboratorijske analize krvi i urina;
  • Ultra zvuk abdomena, ultra zvuk prostate/ultra zvuk dojke za žene;
  • Pregled urologa/ginekologa;
  • Pregled disajnih funkcija – spirometrija;
  • Pregled oftamologa.

U državnim domovima zdravlja je komplikovano odraditi sve ove preglede u kontinuitetu, zato što svaki zakazuje lekar opšte prakse, zato je lakše sistematske preglede odraditi u privatnoj klinici kao što je Prva poliklinika Beograd.  Sistematski pregled može biti osnovni, prošireni i kompletni, a razlikuje se i pregled do četrdesete godine, između četrdesete i pedesete godine i sistematski pregled posle pedesete godine. Sistematski pregled za muškarce i žene razlikuje se u dodatnom pregledu reproduktivnih organa, a posle četrdesete godine dobro je da se odradi pregled stolice na unutrašnje krvarenje.

Preventivnim proverama zdravlja produžava se životni vek

Pravilo je da, oni koji brinu o svom zdravlju, preventivno proveravaju stanje organizma, imaju kvalitetniji život i duži životni vek, manje vremena provode u bolnicama i na rehabilitaciji i na vreme sprečavaju bolesti, kada još uvek mogu da se izleče. Prva poliklinika Beograd omogući će pacijentu da u kratkom vremenskom intervalu dobije potpune informacije o svom zdravlju, opšti skrining pacijenta. Ukoliko radite kompletni sistematski pregled, to je obično duplo jeftinije nego da se pregledi rade pojedinačno.

Rano otkrivanje posledica preležane Covid infekcije

Otkako traje pandemija, mnogo se govori o postcovid komplikacija. Mnogo je onih koji se posle preležane infekcije Covid-19 ne osećaju dobro, moguće neželjene komplikacije utvrdiće se sistematskim pregledom. Pored laboratorijske dijagnostike u poliklinici Prva Beograd ovaj sistematski pregled obuhvata i klinički pregled pulmologa i specijaliste interne medicine. Pored kardiološkog pregleda, potrebno je da se odradi i ultra zvuk srca, a pulmolog će pored specijalističkog pregleda odraditi i spirometriju. Ukoliko je potrebno sistematski pregled može biti dopunjen i pregledima drugih specijalista.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *