Bezmetalne krunice: Savršeno rešenje za prirodan osmeh

Da li ste ikada sanjali o prelepom osmehu koji izgleda potpuno prirodno i besprekorno?

Bezmetalne krunice su odgovor na vaše želje! Ove krunice su idealno rešenje za restauraciju zuba. 

Izrađene potpuno od keramike, bezmetalne krunice su sve popularniji izbor u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba, kako u prednjem, tako i u bočnim delovima vilice.

Njihova estetika, trajnost i očuvanje mekog tkiva (desni) čine ih najlepšim rešenjem u stomatologiji. 

Zašto su bezmetalne krunice najlepše rešenje u stomatologiji?

Prirodniji izgled zuba, savršeno uklapanje sa ostatkom zuba, transparentnost i idealno prelamanje svetlosti, odlična tvrdoća i dugotrajnost, samo su neki od faktora koji olakšavaju izbor ove vrste protetskih rešenja.

Osim toga, veoma važan faktor na koji želimo da skrenemo pažnju je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez štetnih posledica po desni, zahvaljujući potpuno drugačijem pristupu u pripremi zuba. 

Za postavljanje ovakve krune, uklanja se mnogo manje zubne supstance u poređenju s klasičnim metalokeramičkim krunicama. Rub bezmetalne krunice je izuzetno precizan, pa je kontakt između krune i desni savršen.

Ova krunica sadrži biokompatibilan materijal koji odlično odgovara tkivu u ustima i nema negativnih reakcija. Visoko je polirana i bez mikropukotina što sprečava stvaranje zubnog plaka, pa gotovo da nema reakcije desni na prisustvo krunice.

Šta je razlika između metalokeramičkih i bezmetalnih krunica?

Metalokeramičke imaju osnovu od metala, a spoljni deo navlake je prekriven keramikom kako bi se postigli estetski kvalitetni rezultati.

Međutim, nakon nekoliko godina, usled normalnog fiziološkog procesa starenja kod pacijenata, može se desiti da desni počnu da se povlače, što može dovesti do pojave sive linije na mestu gde navlaka i zub dolaze u kontakt.

Kod bezmetalnih krunica nema metalne osnove, već samo keramička koja je u skladu s prirodnom bojom zuba. To znači da nema sive linije niti bilo kakvih problema s povlačenjem desni tokom godina.

Zbog prisustva metala, standardne navlake nemaju prozirnost kao prirodni zub, pa je teško postići efekat lomljenja svetlosti, kao i skladan spoj boje navlake sa prirodnom bojom preostalih zuba.

S druge strane, kod potpuno keramičkih navlaka, svetlost se prelama na isti način kao kod prirodnog zuba, pa je skoro nemoguće primetiti razliku između krunice i prirodnog zuba.

Da li je ovakva vrsta stomatološke krunice za mene?

Svaka pacijentkinja i svaki pacijent koji žele da obnove izgubljene zube ili promene estetski neadekvatne zube i učine ih besprekornim, mogu pronaći idealno rešenje u krunici od potpuno keramičkog materijala.

Ova vrsta restauracije zuba je moguća ukoliko položaj zuba u vilici nema drastične anomalije. Bezmetalne krunice mogu se postaviti kako na prednjem, tako i na bočnim delovima vilica. 

Međutim, one ne tolerišu prevelike razdaljine između nosača, stoga je od izuzetne važnosti pre početka terapije pažljivo proceniti pacijentove želje i trenutno stanje u ustima, posebno kada su u pitanju potencijalni nosači zubnih mostova.

Bezmetalne krunice takođe mogu biti postavljene na implante, ali za to je potrebno koristiti posebne keramičke nadogradnje, kako bi se postigao potpun estetski rezultat.

Koji materijali se koriste za izradu bezmetalnih krunica?

Iako industrija bezmetalnih krunica doživljava impresivan napredak i postoje mnogi materijali koji se koriste za izradu ove vrste protetike, najbolji i najčešće korišćeni materijali su cirkonijum keramika i litijum disilikat keramika. 

Na ovaj način dobijamo kruninu napravljenu od materijala veoma sličnih staklu – laganih, providnih i otpornih kao prirodni zub. Cirkonijum ima izuzetno izražene mehaničke osobine, veoma je bela boje i jedan je od najjačih materijala.

U početku se koristila u svemirskoj tehnologiji, a kasnije je pronašla primenu u nekim granama medicine, na primer, u ortopedskoj hirurgiji (glave proteza kuka) i u stomatologiji. Cirkonijum je veoma tvrda keramika i zbog svoje tvrdoće najpogodnija je za izradu bočnih mostova.

Estetske osobine litijum disilikatne keramike su i dalje neuporedive i preporučuje se njihova upotreba za sve prednje zube od 3 do 3.

Koliko dugo bezmetalne krunice mogu da traju?

Sve bezmetalne krunice mogu da traju i više od 15 godina, pod uslovom da pacijent održava besprekornu oralnu higijenu. Održavanje dobrih oralnih navika je ključno za njihovu dugotrajnost.

Redovno pranje zuba i upotreba konca, posebno pažljivo čisteći područje oko same krunice, sprečava pojavu plaka i kamenca na zubima. Važno je, međutim, rukovati koncem s oprezom oko krunice, kako bi se zaštitila od povlačenja ili oštećenja.

Takođe, preporučuje se redovno posećivanje stomatologa radi preventivne nege i održavanja oralnog zdravlja.

Priprema zuba se obavlja do nivoa desni, pa se povlačenje desni svodi na minimum i isključivo je povezano sa prirodnim procesom starenja pacijenta. 

U slučaju kada pacijent ima značajan broj keramičkih krunica, preporučuje se upotreba silikonskog splinta za sprečavanje škripanja zuba (bruksizma) i kao vrsta amortizera. Na ovaj način, mišići su opušteni, visina zagrižaja je normalna, a trajanje protetike se produžava očuvanjem svake od krunica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *