Pored adekvatnih auto guma šta vam je još potrebno po zakonu o saobraćaju

Ako se obrati pažnja na Zakon o saobraćaju u prethodnih nekoliko godina bilo je raznih izmena i dopuna, menjali su se različiti propisi, podizale novčane kazne, menjala kaznena politika samo da bi se smanjio broj nesreća na drumovima. Pravila je mnogo, neophodno ih je poštovati, jer je ljudski život u pitanju, život učesnika u saobraćaju i život pešaka. Zato, ne brže od života, u skladu sa propisima i strpljivo.

Zakon o saobraćaju ima posebna pravila kada je u pitanju oprema za automobile, ali i kada su auto gume u pitanju, dubina njihovih šara, vremenski period kada treba staviti zimske gume i sl. Kada je auto oprema u pitanju, trebalo bi znati da u automobilima morate imati u svakom trenutku, bez obzira da li se krećete ili vam je auto parkiran. Mi vam dajemo spisak neophodne opreme koju morate imati u motornom vozilu u svakom trenutku.

Auto gume, prva pomoć, trougao i prsluk, auto delovi…

Komplet za prvu pomoć je neizostavan deo svake auto opreme i zna se da ga morate imati u vozilu u svakom trenutku. Proverite rok trajanja prve pomoći, jer je važno da joj rok trajanja nije istekao. Takođe, ova tzv. mini apoteka sadrži određena sredstva koja mogu postati neupotrebljiva ako im prođe rok trajanja zato nemojte da je koristite ako joj je rok upotrebljivosti istekao.

Ako dođe do neke nezgode, u prvoj pomoći trebalo bi da imate sve osnovne stvari koje vam mogu pomoći dok ne stigne hitna pomoć. Neka vam je uvek pri ruci kako biste bili bezbedni, a ujedno kako biste odmah mogli nekome da priteknete u pomoć ako se desi nepredviđena nezgoda.

Sa sobom u autu uvek morate da imate i određene auto delove, jer nikada ne znate koji kvar može da vas iznenadi. Pored nekih auto delova, ne bi bilo loše da imate i nešto alata, ali najvažnije je da imate rezervnu auto gumu. Auto gume često mogu da vas iznevere na putu, pa da ne biste došli u nepredviđenu situaciju uvek imajte u gepeku dobru rezervnu gumu. A gde su auto gume, tu je i dizalica. Ako nemate dizalicu, onda ništa od menjanja gume.

S obzirom na to da je zimska sezona uveliko počela, trebalo bi da posedujete i lance za sneg, ali i sajlu za vuču, jer nikada se ne zna kada može da vam zatreba.

Kao deo obavezne auto opreme jeste i svetloodbojni prsluk i trougao koji služe za signaizaciju saobraćaja ako se nalazite na sredini puta ili ako vam je stao auto pokraj puta. Kada se auto pokvari, osim sva četiri žvigavca, potrebno je da postavite trougao i da obučete prsluk kako biste ostalim učesnicima u saobraćaju stavili do znanja da je došlo do nezgode i da  ih upozorite na mogući zastoj na putu. Takođe ćete sprečiti i moguća naletanja drugih automobila i osigurati se da ste na pravi način obezbedili mesto na kojem ste se zaustavili.

Saobraćajnih propisa je mnogo, a mnogo je i prekršaja i nesavesnih vozača, zato pažljivo vozite i obratite pažnju na saobraćajne propise. Nisu oni uzalud osmišljeni! Srećan put!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *