7 stvari koje niste znali o karoseriji vašeg automobila

Karoserija je jedan od najvažnija auto delova, sklona čestim kvarovima te zbog toga stoga uvek treba imati rezervne auto delove kako biste reagovali na vreme. Najtraženiji auto delovi za karoseriju su poklopci motora i prtljažnika, branici i njima pripadajući delovi, blatobrani, bokovi, rubnjaci, razne maske, lajsne, nosači, pragovi, rezervoari, amortizeri, podizači stakala, pragovi i još nebrojano mnogo auto delova. Kako i najmanji sudar donosi određenu štetu na karoseriji, pamet u glavu, rezervne auto delove u gepek i bez brige možete krenuti na put.

Poklopci motora

Poklopci motora  su deo karoserije na automobilu, a služe da zaštite motor. U prošlosti se poklopac motora zvao često i hauba, a može se čuti i danas. Nekada se izrađivao od čelika, dok se danas prave od alumijuma ili od plastike.

Blatobrani

Blatobrani su okvir i zaštita oko točka koji sprečavaju da ostaci vode, peska, blata i soli udaraju i prodru u unutrašnje auto delove. U zavisnosti od mesta gde su postavljeni, mogu biti prednji i zadnji. U zavisnosti od materijala, blatobrani mogu bit iizrađeni od aluminijuma i plastike. Zbog toga, naročito zimi, treba pokloniti veliku negu i nabavci odgovarajućih blatobrana.

Branici

Branici su deo karoserije na svakom vozilu i predstavlja najistureniji deo automobila. Njegova glavna funkcija jeste da štiti auot, motor, ali i putnike u slučaju nesreće. Mogu se namestiti na prednju ili zadnju stranu auta, a njihov oblik zavisi od marke i tipa automobila.Takođe, branici mogu biti sa ili bez otvora za maglenke, za pranje te mogu biti iz dva dela, gornjeg i donjeg. Danas kako bi bili što lakši, branici se izrađuju od aluminijuma ili od plastike.

Nosači

Nosači su deo karoserije koji se stavljaju uz branik kako bi isti držali. Predstavlja nosivi deo svakog branika na vozilu, a uloga nosača je da apsorbira udarac ukoliko do njega dođe. Iz tog razloga nosači se izrađuju od metala koji mogu da izdrže iznenadne i jake udarce. U zavisnosti od mesta gde su postavljeni, nosači  mogu biti bočni, gornji i donji. Kako mu je glavna funkcija da zaštiti auto od udarca poželjno je da budu što kvalitetniji.

Ukrasne lajsne

Ukrasne lajsne postavljaju se na vrata i na pragove, a zapravo se radi o popularnim mačjim očima koje svetle u mraku kada ih obasja svetlost. Takođe, u novije vreme ukrasne lajsne spajaju se sa farovima te podjednako svetle. Naročito su popularne ukrasne lajsne koje se ugrađuju na pod automobila i svetle neonskim svetlima te odaju takozvani tuning izgled. Ukoliko želite da pratiti modu u auto industriji onda svakako razmislite o stavljanju ukrasnih lajsni na svoje vozilo.

Pragovi

Pragovi na automobilima često su pod uticajem različitih vremenskih uslova na putevima, sneg pre svega, ali i ljudskog faktora, posute soli i rizle koja i te kako može oštetiti auto i druge auto delove ukoliko ne posvetite dovoljno pažnje. Ukoliko se ne vodi računa o njima, posle nekoliko sezona ako se desi ogrebotina ili naprslina, počnu rđati.

Rezervoar

Rezervoar spada u auto delove koji su potrožna roba i sa vremenom moraju se menjati. Naravno, ponekad rezervoar može biti u redu, ali su tu čepovi za rezervoare koji mogu predstavljati problem. Takođe, ukoliko se desi da je neko na autu obio rezervoar ili čep kako bi izvukao gorivo, topli savet je da zamenite ceo rezervoar kako ne biste ništa prepustili slučaju. Ne zaboravite da bez rezervoara punog gorivom razlika između bicikle i kola ne postoji.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *