Sve što treba da znate pre nego što kupite kofer za auto

Svako ko često putuje sa porodicom zna koliko su koferi za auto praktična, a za neke i neophodna stvar, pri svakom putovanju. Njih su prvo popularizovali naši državljani koji žive i rade u inostranstvu, kojima je bilo praktično da deo prtljaga spakuju u njih, dok se ostatakprevozi u gepeku automobila. Koferi za auto su se, osim za prevoz dodatnog prtljaga, odlično pokazali i kada je u pitanju prevoz skija i ostale sportske opreme.

 

Koferi za auto se najčešće koriste za prevoz lakšeg prtljaga, a najpraktičniji su za pakovanje garderobe, kozmetike, lekova… Iako bi se isprva pomislilo kako se u njih pakuju već spakovane torbe i koferi, oni koji ih imaju kažu da im je najlakše da, na primer, svu garderobu prethodno spakuju u gomile i samo stave u kofer.

Na taj način, kako kažu, će značajno uštedeti na prostoru, odnosno moćiće da spakuju više stvari, i garderoba će im biti gotovo savršeno ispeglana, kao pre pakovanja. Savetuje se i da se sve što se prevozi u koferu fiksira na neki način kako ne bi došlo do pomeranja i oštećenja prtljaga prilikom skretanja, prelaženja ležećih policajaca…

Kako se montiraju koferi za auto?

Koferi za auto se montiraju na krovne nosače na automobilu. Ako već imate krovni nosač na kolima trebalo bi da proverite njegove dimenzije i da na osnovu toga odaberete kofer, pošto se i jedni i drugi prave prema određenim standardima. Osiguranje od ispadanja sa automobila je brava na koferu koja se zaključava. Maksimalna nosivost kofera za auto je negde od 50 do 75 kilograma i ona se nikako ne bi trebalo premašiti

Saveti za vožnju sa krovnim koferom

Na početku treba naglasiti da vožnja sa punim krovnim koferom povećava potrošnju automobila. Iako se proizvođači trude da moderni koferi za auto budu što aerodinamičniji i napravljeni od modernih materijala, kada su puni možete očekivati da Vam auto više troši, pogotovo ako vozite brže.

Kada je kofer za auto pun savetuje se mnogo pažljivija vožnja. Iako je ograničenje brzine sa koferom 130 km/h, preporučuje se da se se vozi „laganije“, jer dodatna težina na krovu automobila može dodatno da ga destabilizuje prilikom oštrijih manevara. Pre kupovine treba uzeti u obzir i da koferi za auto mogu da destabilizuju vozilo i prilikom bočnih udara vetra, i da na to dobrim delom utiče i visina samog kofera, kao i težina automobila.

Tako da prilikom kupovine kofer treba da, osim sa krovnim nosačima, donekle uskladite i sa svojim automobilom, njegovom dužinom i težinom. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju i na dimenzije kofera zbog samog odlaganja nakon putovanja.

Koja je cena kofera za auto?

Cena kofera za auto se kreće od stotinak, pa do nekoliko stotina evra. Na cenu kofera utiče od kog materijala je napravljen, dizajn i aerodinamičnost, kvalitet sigurnosne brave za zaključavanje, kao i to da li je usklađen sa evropskim standardima za krovne kofere. Cena zavisi i od veličine i zapremine samog kofera.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *