Kako se radi restauracija oldtajmera?

Širom sveta postoje ljubitelji automobila i dobre vožnje. Nečija interesovanja za vozila dogurale su do želje za što većim saznanjima i što većom povezanošću sa svojim omiljenim modelima ili markama automobila. Neki su svoju strast i privrženost iskazali željom za kupovinom i restauracijom oldtajmera.

Mnogi bi rekli da ljudi kako postaju stariji ne prestaju da se igraju, već samo menjaju igračke. Restauracija oldtajmera predstavlja krunu nečije ljubavi prema starim modelima automobila, ali ujedno i vreme odvojeno za svoj hobi. Svako treba da radi ono što voli i da biste obavili restauraciju na najbolji način treba da znate nekoliko koraka.

Za kompletnu restauraciju u proseku je potrebno oko 1000 sati, a nekada ćete morati da nabavite teško dostupne delove za oldtimere koji će iziskivati dodatnu sumu novca. Dakle, pre nego što započnete ovaj proces morate biti svesni toga da je neophodno da izdvojite određeno vreme i određenu sumu novca. Prvi korak ove aktivnosti bila bi nabavka vašeg oldtajmera, ukoliko ga već ne posedujete. Kupovinom oldtajmera koji je već delimično obnovljen smanjićete potrošnju vremena i novca za restauraciju, ali ćete uložiti više novca u kupovinu takvog modela. Druga opcija bi bila da kupite model koji zahteva, na primer, restauraciju karoserije, motora i enterijera. Na taj način nabavna cena će biti niska, ali kasniji proces restauracije zahtevaće znatna ulaganja.

Dakle, ne postoji pravi izbor. Ovde se samo radi o tome da li vam više odgovara da uložite više pri kupovini modela ili u kasnijem procesu restauracije. Naravno, veoma važnu ulogu igra i kolika je vaša želja da sami restaurirate oldtajmer. Dobro razmislite koja je opcija prava za vas i ne žurite sa donošenjem odluke.

Koliko ćete lako ili jeftino naći deo za oldtajmer zavisi od samog auta. Godina proizvodnje, sam proizvođač, model automobila i njegova zastupljenost igraju važnu ulogu. Od vrednosti samog automobila zavisi koliko će delovi automobila biti pristupačni i koja će njihova cena biti. Online oglasi, razni magazini i ljubitelji oldtajmera mogu vam pomoći pri nalaženju delova za vaš model. Ne smete se demotivisati kada potraga ili ugradnja delova postane teža nego što ste očekivali.

Da biste nesmetano radili restauraciju neophodni su određeni uslovi. Treba vam mesto za obavljanje poslova, poput garaže, u kojoj je vozilo zaštićeno od vremenskih prilika. Zatim, potrebni su vam razni alati, upotstva za upotrebu i mnogo iskustva. Poželjno je da potražite savet od ljubitelja koji su to već radili ili da vam čak pripomognu i da vas poduče. Potrudite da veći deo karoserije odstranite sami. Koliko delova treba da ukolnite zavisi od stanja automobila. Preporučuje se da farbanje ostavite profesionalcima, mada prvi premaz biste mogli sami da obavite i na taj način da uštedite novac.

Očekujete da će vam trebati oko godinu dana da obnovite klasični automobil. Ne pokušavajte da ubrzate projekat. Uvek odvojite vreme da pronađete najjeftinije izvore delova pre nego što kupite i obavite onoliko posla koliko možda sami možete.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *