Održavanje zavesa – koje su najpraktičnije a koje su nešto zahtevnije

Vikend – svakom se radujemo i jedva ga čekamo jer se odmaramo od posla, škole i svih obaveza tokom radne nedelje. Ali vikend mnogi izjednačavaju sa obavezama u kući koje su se nagomilale tokom iste te radne nedelje. Dakle, opet obaveze, a vremena za sebe sve manje.

Kako nam čišćenje i sređivanje kuće ne bi oduzimalo previše vremena, treba da uradimo sve što je do nas da sebi olakšamo posao – tako što ćemo birati pametno – i nameštaj i dekoraciju i sve ostalo što u kući zahteva održavanje.

Šta nam u spremanju kuće oduzima najviše vremena

Svako ima neki kućni posao koji iz dna duše ne voli – nekome je to usisavanje, nekome peglanje, nekome pranje sudova… Ali mnogi će se složiti da im je posebno mrsko kada treba da se pozabave zavesama. Ako imate klasične zavese, svi znamo šta to podrazumeva – skidanje sa garnišna, prašina leti na sve strane, otkrivamo paučinu u uglovima. Zatim, pranje u mašini, sušenje, peglanje, ponovno kačenje – sve to oduzima i vreme i energiju. Rezultat, ne može se reći, nije zanemarljiv – lepe, čiste i mirisne zavese. Ali i to, nažalost, kratko traje. Dakle, potrebne su nam zavese koje se lako održavaju i za koje nam neće biti potrebno toliko da bismo ih imali čiste. 

Rolo zavese – zavese koje su sinonim za eleganciju i jednostavnost

Zavese koje su odavno preuzele primat u svetu zavesa jesu rolo zavese. Dok su se pre one povezivale samo sa poslovnim prostorom, danas ih je sve više moguće videti i u prostorima za stanovanje. Mnogobrojne su pozitivne karakteristike koje su tome doprinele – jednostavno montiranje, efekat koji ostavljaju, spoljašnji izgled, izbor materijala i dezena koji može biti najrazličitiji. I cenovno su prilično isplative, a o izdrživosti da i ne pričamo. A ono što nas posebno interesuje jeste – održavanje. U tome su neprevaziđene, jer ne zahtevaju puno truda i vremena kako bi bile čiste.

Posebnost materijala od kog se prave zavese

Pre svega, materijal od kog se prave rolo zavese je takav da se i ne prlja toliko. Šta to znači? To znači da se one prave od materijala koji ne privlači prašinu, odnosno ona se na njima ne zadržava onoliko koliko je to, recimo, kod običnih. Zatim, karakteristika tog materijala je i to da su oni antialergiski, da ne skupljaju alergene koji dolaze spolja, kao i da nisu pogodne za grinje koje se razvija u kućnom tekstilu. Ti materijali su neretko izdržljiviji nego obični, a mogu imati i premaz koji ih čini otpornim na plamen, što je u bezbednosnom smislu vrlo značajno. 

Kako se peru rolo zavese

Kada dobijemo svoje rolo zavese, vidimo da su one zapravo zavese koje  dolaze namontirane na mehanizam koji se postavlja na zid ii plafon. I možda nam to izaziva male nedoumice oko toga kako ih skinuti s tog mehanizma i vratiti kada želimo da ih operemo. I to nije bez razloga, jer postoji tačan način kako se to radi. Kako se peru rolo zavese najbolje će vam reći prodavci gde ste ih kupili, a neretko je u pakovanju i uputstvo za održavanje, koga se treba pridržavati. Mehanizam je uglavnom lak za skidanje, a kada ste ih skinuli, treba da izaberete način čišćenja. Pred vama su sledeće opcije; čišćenje vlažnom krpom – što se može obaviti i bez skidanja zavesa sa mehanizma, ali svakako je detaljnije kada ih skinete, zatim čišćenje pomoću paročistača, suvo čišćenje pomoću hemikalija koje možete poveriti profesionalnom hemijskom čišćenju. Tu je dalje i ručno pranje – blagim deterdžentom i mlakom vodom se potapaju a zatim se nežno istrljaju tako gde je potrebno. U mašini za veš se rolo zavese peru samo ako je to materijal koji je dozvoljeno prati u mašini. S druge strane, mašina za sušenje veša nije dozvoljena. Rolo zavese se suše tao što se lepo prostru i ne izlažu direktnoj sunčevoj svetlosti. I tek kada su potpuno suve one se vraćaju na mehanizam i ponovo postavljaju.

Zahtevnije vrste zavesa su one klasične

Iako su za neke klasične zavese neprevaziđene zbog elegancije i topline koje pružaju u domu, one su ujedno i nešto teže za održavanje – u najmanju ruku se moraju češće održavati i prati nego rolo zavese. Materijali od kojih se prave klasične zavese i draperi često su takvi da se moraju peglati, što dodatno usložnjava posao oko njihovog održavanja. Saten i lan su, recimo, prilično zahtevni, a to može biti i pamuk. Skidanje zakačaljku po zakačaljku i ponovno stavljanje i fizički može biti naporno, tako da su sve opcije sa jednostavnim mehanizmima kao kod rolo zavesa mnogo bolje rešenje.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *