Koliko je ventilacija u domu važna za zdravlje

Zdrav i čist vazduh su važni za celokupno zdravlje svih nas, pogotovo onih koji imaju problema sa disajnim organima, ali i drugim bolesnicima. Sve veća zagađenost i štetne emisije gasova koje su naročito prisutne u velikim gradovima, direktno utiču i na sve veći broj bolesnih ljudi.

Prostor u kome provodimo vreme takođe mora biti čist i redovno provetravan, jer samo na taj način naš organizam će dobijati dovoljno kiseonika koji mu je potreban za normalno funkcionisanje. Klimatizacija, kao i ventilacija podjednako imaju veoma važnu ulogu u našem svakodnevnom funkcionisanju, jer od njih i prostora gde se oni nalaze zavisi i naša produktivnost. 

Vrste ventilacije

Ventilacija može biti prirodna i mehanička. Prirodna ventilacija je ona koja funkcioniše kroz prozore, odnosno prozorske otvore. Tu se dešava prirodno kretanje ventilacije i vazduha, koje je stvoreno uz pomoć vazdušnog pritiska i vetra. Onde gde je nemoguća prirodna ventilacija, kao zamena dolazi mehanička ventilacija. To se obično dešava u zgradama koje imaju dosta stambenih jedinica, pa prosto ne postoji mogućnost da sve prostorije imaju prirodnu ventilaciju. Mehanička ventilacija se primenjuje i u slučajevima kada postoji prirodna ventilacija, ali u nedovoljnoj meri. Tu se vazduh kreće ventilacionim sistemima kroz različite uređaje.

Posledice loše ventilacije

Ustajali vazduh može izazvati razne posledice i u značajnoj meri narušiti naše zdravlje. Neke od posledica loše ventilacije mogu biti razne alergije, migrene, astma, kao i preterano znojenje. Najugroženija kategorija su deca, kao i osobe sa respiratornim smetnjama. Često se ne zna uzrok smetnji koje neka osoba ima, pa se rade brojna testiranja koja na kraju veoma često ništa ne pokažu. Zato je pristup dobroj ventilaciji važan, naročito osobama koje mnogo vremena provode u zatvorenim prostorijama. 

Vlažne prostorije su na udaru

Podrumi i kupatilo su prostori koji su podložni pojavi vlage, pa je potrebno stalno ih provetravati kako se vlaga ne bi pojavila. U mnogim stanovima, ali i u kućama se može dogoditi da kupatilo nema prirodnu ventilaciju, odnosno prozor, pa se u tim slučajevima oslanjamo na ventilatore koji su u njima ugrađeni. Ipak, ovo nekada nije dovoljno i vlaga se može pojaviti. Sredstvo protiv buđi će rešiti problem ukoliko je se ona pojavila, ali mora se poraditi i na boljoj ventilaciji. 

Zidovi, fuge, vodokotlić, samo su neka od mesta koja su podložna stvaranju buđi. Razni premazi i sredstvo protiv buđi, onemogućiće vlazi da se zadržava na mestima koja su pogodna za to. Mesta koja su napadnuta od strane buđi, možete tretirati na ovaj način. Sredstvo protiv buđi naprskati sa udaljenosti od 15 cm, a nakon 20 minuta isprati vodom i ostaviti da se dobro osuši. 

Kvalitet vazduha u kuhinji

Prilikom termičke obrade hrane, u kuhinji se oslobađaju razne supstance koje mogu ugroziti naše zdravlje. Para koja se oslobađa prilikom kuvanja ili pečenja, može poticati od velikog broja hemijskih jedinjenja, a određena jedinjenja imaju kancerogena svojstva. Izloženost štetnim jedinjenjima se umnogome može smanjiti ako se u kuhinji koristi apirator, odnosno ventilacija. Aspirator izvlači vazduh koji se nalazi iznad šporeta i šalje ga dalje u atmosferu.

Na taj način se jedinjenja ne zadržavaju u kuhinji već ih ventilacijom izbacujemo napolje. Daleko je bezbednije korišćenje električnih šporeta u odnosu na one koji rade na plin. Ekološki prihvatljivi su oni koji rade na indukciju, a ujedno su i veoma moderni. Hrana je takođe manje zdrava ukoliko se prži na visokim temperaturama, a ujedno se tada i vazduh još više zagađuje.

Tehnologija u službi zdravlja

Stare zgrade većinom nemaju dobro regulisano pitanje ventilacije, pa se u njima često oseća ustajao vazduh. Sa druge strane, u modernijim zgradama postoji i ventilisana fasada, gde ventilacija cirkuliše preko fasade. Fasadna obloga i konstruktivni zid mogu imati šupljinu koja omogućava prirodnu ventilaciju. Sa dna ulazi hladni vazduh a na vrhu izlazi stari i topao vazduh, pa dolazi do dobrog protoka vazduha. Na ovaj način se otklanja nepotrebna toplota ali i preterana vlažnost, što uveliko poboljšava kvalitet života. 

Kako je danas era pametnih uređaja konstantno prisutna u našoj svakodnevnici, tako imamo i pojam pametne ventilacije. To je automatska ventilacija, jer postoje kontrolne jedinice koje prate kako rade filteri, pa ako se desi da se poveća temperatura prostorije ali i nivo ugljen – dioksida, sve će se to prikazati na monitoru, i ventilacija će se pojačati. Pametne kuće, koje su već sada aktuelne, imaju dobru energetsku efikasnost i značajno mogu doprineti uštedi energije, ali i zdravijem okruženju onih koji žive u njima. Naravno, na svemu ovome se radi svakodnevno kako bi se podigao kvalitet života svih ljudi, a bez čistog vazduha nema ni zdravlja kao ni života.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *