Kako na prirodan način regulisati povišen holesterol

Onog trenutka kada rezultati krvi budu pokazali da je prisutan povišeni holesterol kod nekog pacijenta, vrlo je verovatno da će u tom slučaju rezultati pokazati da su i trigliceridi povišeni u određenoj meri. 

A u pitanju su, zapravo, najjednostavnije rečeno, dve različite vrste masti, odnosno dva oblika i to takozvanih lipida. Sem toga bi trebalo napomenuti i da postoje takozvani dobar holesterol i loš holesterol, a koji nose oznake HDL i LDL holesterol. 

 

Šta tačno podrazumeva povišeni holesterol?

Uzevši u obzir da postoje dve vrste holesterola i to onaj, koji je poznat kao dobar i onaj koji se smatra lošim, to podrazumeva da je čovek, čije je zdravlje na optimalnom nivou, upravo onaj čovek kod koga su vrednosti ove dve vrste holesterola u ravnoteži. 

Treba naročito naglasiti i podatak da se je dobar holesterol okarakterisan kao HDL holesterol, a takozvanim lošim holesterolom se smatra LDL holesterol, budući da se u praksi u većini slučajeva baš te dve skraćenice i koriste. 

Upravo kada je nivo lošeg, odnosno takozvanog LDL holesterola povišen u određenoj meri, onda dolazi i do povećanog rizika od pojedinih oboljenja. A na prvom mestu se misli na oboljenja kardio – vaskularnog sistema, budući da u tom slučaju bivaju vremenom i deformisani zidovi krvnih sudova, a baš zbog višeg nivoa lošeg holesterola. Nažalost, kada je ustanovljen povišeni holesterol, a ako se njegove vrednosti ne drže pod kontrolom u najvećoj mogućoj meri, biće povećan i rizik od mnogih drugih oboljenja, a koja su posebno opasna po život. Baš iz tog razloga je potrebno pristupiti lečenju, odnosno dovođenju nivoa lošeg holesterola u optimalne granice, kako se to ne bi negativno odrazilo na organizam pojedinca.

Međutim, na svu sreću povišeni holesterol može da bude kontrolisan i to na prirodan način, to jest najpre menjanjem određenih životnih navika uopšteno, a naročito promeno navika u ishrani. Trebalo bi da svaki pacijent bude svestan opasnosti u kojoj će se naći ukoliko ne bude držao pod kontrolom nivo holesterola, pa će ga to i naterati, gotovo sigurno, da počne da uvodi neke pozitivne navike i u ishranu, ali i u svakodnevicu.

 

Kako na prirodan način regulisati povišeni holesterol?

Obično doktor navodi svakom pacijentu da tada postoji zabranjena i dozvoljena hrana, odnosno namirnice koje je poželjno da unosi u što većim količini i namirnice, koje je svakako potrebno da izbegava. 

Najbitnije je da ishrana bude u što većoj meri raznovrsna, te da pacijent vodi računa koje mlečne proizvode unosi, odnosno koliki je procenat masti u njima na prvom mestu. 

Sem toga, trebalo bi da izbegava i unos žumanaca, kao i hleb, odnosno testenine, koje su izrađene od belog brašna, ali i krompir i to u bilo kom obliku. 

Uopšteno govoreći, preporuka je da pacijent koristi maslinovo ulje, na primer, a da izbegava svinjsku mast recimo, te da prilikom konzumacije čaja ili kafe ne koristi šećer. 

Valjalo bi i da izbegava sve vrste industrijskih sokova, a posebno gazirane napitke. Prvenstveno bi trebalo da konzumira prirodne sokove i to one, koji će biti sveže ceđeni. 

Nemojte odustajati, te budite sigurni da će povišeni holesterol uz poštovanje tabele, koju ćete dobiti od nadležnog lekara i uz promenu određenih loših navika, sigurno doći u doglednom vremenskom periodu na potreban nivo. Samo je važno da se pridržavate svega onoga što nadležni stručnjak bude smatrao potrebnim, a šta će vam sigurno i predočiti.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *