Urološki pregled nije bauk već standardna procedura u dijagnostici i lečenju

Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem stanja koja su povezana sa urinarnim traktom kod muškaraca i žena, ali i reproduktivnih organa kod muškaraca.

Stres, brz tempo života, manje brige o opštem zdravstvenom stanju… je dovelo do razvoja brojnih zdravstvenih problema pa su preventivni pregledi i rano otkrivanje promena ključ efikasnog lečenja. Ni urološki pregled nije izuzetak pa je važno otkloniti sve sumnje i izlečiti eventualne tegobe u samom začetku.

Urološki pregled kontroliše urinarni trakt

Žene u najvećem broju slučajeva na urološki pregled odu zbog tegoba tokom mokrenja što uzrokuje bakterije u mokraći. Razlozi za te probleme se nalaze u činjenici da je mokraćni kanal u blizini vaginalnog kanala i analnog otvora pa se bakterije lako sele i mogu okupirati oba puta.

Muškarci češće traže pregled kod urologa radi problema sa mokrenjem koji je izazvan problemom sa prostatom koji ima brojne uzroke. Ipak, oni su podložniji i razvojem težih stanja pa se muškarcima starijim od 40 godina svakako preporučuju preventivni pregledi čitavog urinarnog puta.

Urološki pregled obuhvata pregled bubrega, mokraćnih puteva, bešike i uretre, a kod muškaraca i pregled testisa, penisa, epidermisa i prostate.

Simptomi koji vas mogu odvesti kod urologa

Problemi sa mokrenjem su jedan od razloga zbog kojih lekar opšte prakse upućuje na pregled kod urologa, ali se pre toga mora uraditi kompletna krvna slika i analiza urina. U koliko analize pokažu bakterije ili druge promene, u laboratoriji se može uraditi i urinokultura kao detaljnija analiza pa se sa svim analizama ode na urološki pregled.

Urolog će lečiti i nevoljno mokrenje, bol u predelu bubrega, seksualnu disfunkciju, a u mnogim slučajevima je samo jedan od lekara koji rade u timu da bi delovali na pojedine probleme u organizmu i izlečili stanja.

Kako izgleda pregled?

Sam pregled se obavlja po fazama. Prvi korak je uzimanje anamneze od pacijenta sa opisom svih tegoba i kada se javljaju. Onda sledi pregled koji može biti fizički i Ultrazvučni, a ako dijagnostika zahteva, onda se rade i dodatne pretrage kao što je CT skeniranje, uretrocistoskopija ili biopsija u nekim slučajevima.

Ipak, u glavnom se pregled radi fizički i ultrazvučno, a laboratorijske analize pokazuju dalji tok lečenja i najbolje tretiranje problema.

Analize mokraće i krvi su svakako od koristi i tokom praćenja oporavka pa će i to zahtevati češće kontrole za najbolji oporavak.

Lečenje zavisi od uzroka problema

Urolog ima širok spektar lekova sa kojima se mogu tretirati najrazličitija stanja, od infekcija, upala i drugih poremećaja, a kada je potrebno i hirurgija se može iskoristiti za efikasno delovanje na promene.

U mnogim situacijama je lečenje dugotrajno i zahteva kombinacije različitih lekova da bi se izlečila stanja. Primer za to se nalazi u urinarnim infekcijama koje važe za jednu od najupornijih  u čitavom telu, ali pravom kombinacijom lekova se i ona može pobediti bez ikakvih posledica.

Ne ignorišite simptome i javite se lekaru na vreme

Opšte pravilo i ovde važi – što se ranije obratite lekaru to je i lečenje lakše i brže. 

Urološki pregled je brz, efikasan i odmah daje jasne rezultate pretrage. Nema potrebe da se on izbegava jer nije bolan i minimalno je neprijatan, a lekar je specijalista i nema potrebe da se pred njim osećate nelagodno. Pravilan opis tegoba i iskreni odgovori će lekaru pomoći da postavi pravu dijagnozu

Svakome se događa u različitim uzrastima da se oseti blaga bol ili neprijatnost u urinarnom traktu koja se može lečiti čajevima i utopljavanjem. Ipak, ako se simptomi nastavljaju onda je važno obratiti se lekaru i proveriti svoje zdravstveno stanje.

Lekar će proveriti uzrok problema i propisati adekvatnu terapiju koja će doneti olakšanje tegoba i pravilno lečenje pa da se bolest ne vraća, a urinarni putevi i organi ostanu zdravi.

Moguće je uključiti i druge lekare kao što su hirurzi i nefrolozi pa da se lakše i efikasnije provere tegobe i otkrije stvarni uzrok problema. Nepravilno lečenje zamaskira osnovne uzroke pa se problemi vraćaju, a pacijent ima produžene tegobe.

Pregled kod urologa nije nikakav bauk, već pregled specijaliste kao i svaki drugi. Važno je uvrstiti ga u redovne sistematske preglede, a ako se tegobe jave, onda otići i na vanredni pregled.

Lečenje je u glavnom medikamentozno, nekada kraće nekada duže, ali se tako izbegavaju veće komplikacije i problemi koji mogu nastati na ovaj način. Bezazlene infekcije mogu zahvatiti bubrege, obuhvatiti bešiku i u dužem vremenu ostaviti trajne probleme, ali se pravovremenim tretmanom to sve sprečava.

Reagujte na vreme i ne ignorišite očite probleme. Pratite svoje zdravstveno stanje, nemojte da zanemarite ni jedan simptom jer vam tako telo šalje signal da nešto ne funkcioniše dobro.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *