Metode transplantacije kose

Od pamtiveka, jedan od najvećih estetskih problema većine bila je i ostala ćelavost koja nastaje gubitkom kose iz nekog od brojnih razloga. Nekada su za gubitak kose krivi nasledni, odnosno, genetski faktori, nekad neka oboljenja, zdravstvena stanja, hormonski poremećaji, ali je rezultat ono što najviše jedinku pogađa, a to je gubitak kose sa određenih regija ili većine glave. Do skoro, trajnog i dobrog rešenja nije bilo, a onda se pojavila transplantacija kose koja je obećavala mnogo, a zapravo, mnogo više od obećanog je uspela.

Danas je transplantacija kose jedini trajni način za iskorenjivanje ćelavosti za sva vremena, a brojne tehnike i metode kojima se ona vrši, dovele su do toga da se i preko 98% pacijenata više nikada nije susrelo sa problemom gubitka kose. Međutim, od trenutka kada se pojavila mogućnost transplantacije kose, pa sve do danas, iz dana u dan se radilo na usavršavanju metoda i tehnika kojima se kosa presađivala, pa se došlo i do toga da se implanti ne moraju uzimati isključico sa glave, već i sa drugih delova tela, kao što su grudi ili brada. Na osnovu toga, danas postoje dve veoma popularne, ali i veoma uspešne tehnike transplantacije kose, koje su poznate kao FUE tehnika i AHT metod. Više o transplantaciji kose saznajte na https://www.diona.rs/sr/procedure/lice/transplatacija-kose.

FUE tehnika za transplantaciju kose

Danas najpopularnija tehnika za presađivanje kose svakako je FUE tehnika koja se koristi svuda u svetu. Nekada je ona podrazumevala manuelno, odnosno ručno vađenje folikula iz kože glave, te njeno dalje implantiranje u unapred označenu regiju, dok se i taj korak danas u potpunosti razvio i unapredio. Budući da vlas ne raste individualno, već kao folikularna celina koja može imati jednu ili više vlasi, bilo je potrebno osmisliti način na koji će se cela jedinica izvući iz kože glave bez ikakvog oštećenja, što se postiglo FUE tehnikom.

Postoji nekoliko aparata za FUE tehniku transplantacije kose, ali svi uglavnom funkcionišu na sličan način, tako što se kružnim, mikrohirurškim nožem milimetarskog prečnika prilazi svakoj folikularnoj jedinici, prilazi se pod određenim uglom, polako i precizno se folikul odvaja od kože, te se izvlači i sklanja u tečnost koja očuvava njenu vitalnost do trenutka kada se dalje svaki folikul implantira u označene regije. Brojni faktori su važni za uspešnost transplantacije kose ovom tehnikom, ali jedan od najvažnijih jeste stručnost osoblja koji vrši samu transplantaciju.

AHT metod transplantacije kose

AHT metod transplantacije kose je postalo veoma popularan iz dva osnovna razloga, prvi se ogleda u tome da su ovim metodom sasvim izostavljeni bol, otok, crvenilo tokom i nakon izvršenog tretmana transplantacije kose, dok je drugi razlog zbog samog rezultata koji je daleko bolji od ostalih postojećih metoda i tehnika. Ono što se danas razlikuje i što je dovelo AHT metod transpplantacije kose jeste činjenica da se izdvojeni folikuli tretiraju specijalnim elementima koji produžuju vitalnost folikula, te tako utiču na njihov bolji i izdržljiviji kvalitet.

Osim toga, ovaj metod podrazumeva i PRP tretman, kojim se izdvaja krvna plazma centrifugiranjem, koja se onda ubrizgava u regije glave koje se obeležene za transplantaciju kose, odnosno, implementiranje zdravih folikula. Ovo čini da se rezultati mogu brže videti, a kosa koja raste je dosta jača i izdržljivija, što je glavni pokazatelj pozitivnog ishoda ovog metoda.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *