Šta je holesterol i koja je njegova uloga?

Holesterol predstavlja masti koje se u ljudskom organizmu nalaze u prirodnom stanju i imaju svoju svrhu. Uloga holesterola u ljudskom organizmu je stvaranje hormona, građenje zidova i membrana ćelija, zaštita nervnih završetaka itd. Prirodno se stvara u jetri, odakle se kasnije transportuje kroz krvotok do organa, tkiva i ćelija. Drugi način stvaranja holesterola jeste putem ishrane bogate mastima. Ono što razlikuje pozitivno od negativnog kad je u pitanju holesterol jeste njegova vrednost u organizmu odnosno krvi čoveka.

LDL i HDL

Holesterol je poznat kao dobar i loš. Dobar holesterol je holesterol koji smo naveli i koji služi za građenje raznih jedinica u telu. Loš holesterol je onaj koji nam stvara zadravstvene probleme, visok krvni pristisak, zapušenje krvnih sudova itd. LDL holesterol je holesterol niske gustine i on je prepoznat kao loš holesterol. Za razliku od njega, HDL holesterol je dobr holesterol i on je visoke gustine. Dobar holesgterol, negativno utiče na loš, smanjujući ga i smanjujući njegove naslage u krvnim sudovima koje iimaju tendenciju da ih zapuše. Pri merenju vrednosti holesterola, gledaju se vrednosti i jednog i drugog kako bi se imao potpuni uvid u njegovo stanje, moguće rizike, lečenje i slično.

Zašto se nivo holesterola povećava

Kao što smo naveli, holesterol se prirodno nalazi u ljudskom organizmu i ima svoje funkcije. Kada dostigne povišene vrednosti, govori se o negativnom uticaju holesterola na zdravlje čoveka. Postoji više faktora koji utiču na povećanje vrednosti holesterola u organizmu. Od unutrašnjih faktora, glavnu ulogu pre svega imaju genetski faktori, te ako je neko u porodici imao povišen holesterol, velika je verovatnoća da će ga imati i genetski naslednici.

Što se tiče spoljnih faktora u povećanju holesterola, činjenica je da su brojniji. Pre svega, veliku ulogu u tome ima ishrana. Nebalasnirana, nezdrava, masna ishrana ima velikog uticaja na celokupno zdravlje čoveka pa tako i na povećane vrednosti holesterola. Unošenje neadekvatne hrane kao što je masna hrana, meso i mesne prerađevine, hrana iz konzerve dovešće do povećanja lošeg holesterola,a samim tim i ostalih posledica koje on sa sobom nosi ukoliko je povišen. Sa druge strane, ishrana može biti balansirana, ali ukoliko se život odvija pod konstantnim stresom i nervozom, šansa za povećanjem holesterola opet dolazi do izražaja. Unošenje alkohola i konzumiranje cigareta u većim količinama imaju takođe sličan uticaj.

Kako smanjiti nivo holesterola

S obzirom na to da su nam uzroci povećanog holesterola poznati, moguće je uticati na njegove vrednosti i vratiti svoje telo u bezbednu zonu zdravlja.

Povećan holesterol otkirva se uzimanjem uzorka krvi u laboratoriji, gde konače analize tumači lekar. Nakon toga, lekar može odrediti terpaiju lekovima u skladu sa faktorom nastanka holesterola kao i njegovim vrednostima i starošću pacijenta. Danas, lekari sve više imaju holistički pristup, pa pri određivanju terapije uzimaju u obzir celokupni život pacijenata, njegove navike, način življenja, godine, itd. Međutim, pored svega toga, obično se pribegava medikamentima. Neki drugi stručnjaci, upozoravaju da se holesterol može lečiti i prirodnim putem. To podrazumeva potpuno izmenu načina života i navika življenja. Većini pacijenata se tada preoručuje da se potpuno izbegnu faktori koji su doveli do narušavanja zdravlja, osi u slučaju kada je bolest nasledna. Tada se na sam uzrok ne deluje, ali se regulišu ostali faktori. To znači da se savetuje prestanak pušenja, prestanak ispijanja alkoholnih pića, izmena režima ishrane i što više fizičke aktivnosti. Pored svega, isto tako, potrebno je iz svog života izbaciti sve one stvari koje nas izvode iz dnevnog koloseka, stresiraju i stvaraju nervozu, posebno svakodnevne uzročnike.

Iako na prvi pogled terapija holesterola izgleda teško i sa puno odricanja, svaki čovek je dužan da vodi računa o svom zdravlju i svom telu, da živi bezbedno i bezbrižno, uživajući u svakom danu života, kako bi njegovo zdravlje bilo optimalno a telo zahvalno tokom čitavog života.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *